Google Nexus Seven – Performanta la un pret de bun simt

Una dintre cele mai importante aparitii pe piata tabletelor este cu siguranta modelul Google Nexus 7, construita de catre cei de la Asus. O alegere inspirata a celor de la Google, tinand cont ca Asus sunt poate cei mai prolifici producatori de tablete cu Android, cu know-how-ul necesar fabricarii unui echipament de calitate.

Si, rezultatul final nu este rau deloc, din contra as zice. Pe langa faptul ca incorporeaza tehnologie performanta Nvidia Tegra 3, Nexus 7 impresioneaza si datorita pretului de comercializare, numai 1200 lei pentru un model Wi-Fi cu 8GB memorie interna.

Este o tableta care impune noi reguli, o demonstratie vie a faptului ca putem avea la dispozitie un echipament performant, de calitate, la un pret decent, mai prietenos cu buzunarul nostru destul de greu incercat la ora actuala.

Caracteristici Tehnice

Ecran: IPS, 7 inchi, rezolutie 1280×800 pixeli, Corning Fit Glass

Procesor: Quad-core Nvidia Tegra 3 la 1.2Ghz

GPU: GeForce cu 12 nuclee

RAM: 1GB

Stocare interna: 8 sau 16GB

Camera web: numai frontala, de 1.2MPix

Retea: Wi-Fi N, NFC, Bluetooth 4.0, GPS

Acumulator: 4325mAh

SO: Android 4.1 Jelly Bean

Dimensiuni: 198.5 x 120 x 10.45 mm

Greutate: 340 grame

Primele Impresii, Design

Sincer, imi place cum arata. Are un design “cuminte”, de bun gust, deloc glamour, cu finisaje si materiale de calitate.

Mi-a placut plasticul usor cauciucat de pe spate, placut la atingere si cu o aderenta sporita. Nu am remarcat deloc ca ar avea probleme la finisaje, asa cum aparusera niste zvonuri pe internet. Lumea rea! 😀

Nu are nimic luxos, niciun bling-bling, nimic cromat, nici chiar luminite colorate. Un design simplu dar elegant, o tableta ieftina, pentru bugete reduse, dar care nu arata deloc cheap, din contra. Mai pe romaneste spus, este o tableta ieftina cu care nu-ti va fi rusine sa te afisezi in public, nici chiar in Bamboo…

Desi ecranul nu este acoperit cu un veritabil Gorilla Glass, constructia pare destul de solida si de rezistenta la o utilizare intensa, zi de zi, ceas de ceas, minut de minut. Carcasa nu scartaie, plasticul de pe spate nu flambeaza deloc, este o tableta bine inchegata.

Cu siguranta ca nu este cea mai subtirica din industrie, dar nici din cale-afara de groasa nu este. Dar este mai usoara cu 5 grame decat concurenta de la Samsung, Tab 2 7.o.

Pe laterala stanga, chiar la baza ei, este pozitionat un sistem de conectare Pogo cu 4 pini, la care vor putea fi atasate diverse accesorii, chiar si cu posibilitatea de alimentare.

Pe laterala inferioara, gasim portul microUSB si conectorul de 3.5 mm pentru casti.

Pe laterala dreapta au fost pozitionate butonul de Power si cele pentru ajustarea volumului.

Pe spate a fost pozitionat si difuzorul.

Functionare si Utilizare

Trebuie sa spun ca am privit cu oarecare indoiala primele tablete cu ecran de 7 inchi, primul Tab al celor de la Samsung de exemplu. Mi se parea ca au un ecran prea mic, ma interesau in acea vreme numai diagonalele de 10.1 inchi sau, hai, de 9.7 inchi. Dar, dupa ce am utilizat indeajuns de mult timp una cu ecran de 10.1 inchi, mi-am dat seama ca nu este tocmai confortabila in utilizare, mai ales daca o tii cu o singura mana. Si, mai nou, avem parte de rezolutii mult mai bune si pe diagonalele de 7 inchi, astfel ca si tabletele mici incep sa fie chiar interesante.

Incerc sa fiu cat mai scurt si mai concis in detalierea impresiilor mele refereritor la Google Nexus 7. O sa incep mai intai cu aspectele negative, cu ce nu mi-a placut la ea:

1. In primul rand ca nu are o camera foto pe spate, asa cum au toate tabletele. Desi nu sunt un fan al fotografierii cu paleta/tableta, este un accesoriu important in anumite situatii. Pana la urma, tot producatorii sunt cei care au impus-o, care ne-au obisnuit cu un astfel de accesoriu.

2. Nu are un slot pentru conectarea cardurilor SDHC, util la extinderea capacitatii de stocare. Pe de o parte este normal sa fie asa, Google ar prefera sa tineti fisierele digitale la ei, in cloud. Dar tot il consider un minus.

3. Ecranul nu este acoperit cu o sticla Gorilla, asa ca nu ar trebui sa il loviti cu obiecte contondente.

4. Nu are iesire HDMI. As fi vrut sa aiba un astfel de accesoriu, pentru vizualizarea pe un ecran mai mare a unui film sau a unui document.

5. Nu vor fi disponibile versiuni cu transmisie de date 3G. Unii dintre noi au nevoie sa fie permanent conectati la internet.

Ce mi-a placut la ea? In afara de design, pe care l-am mentionat mai sus.

0. ZERO! In primul rand pretul. La 1200 Lei, este o tableta care va atrage atentia multora.

1. Este usoara si destul de subtire pentru a fi purtata fara probleme oriunde am merge. Poate fi tinuta foarte simplu cu o singura mana, ofera o priza de prindere optima chiar si pentru mana unui copil. Chiar al meu pustiulica mi-a atras atentia asupra acestui fapt.

2. Desi ecranul are o diagonala de numai 7 inchi, rezolutia de 1280×720 pixeli este destul de mare pentru vizualizarea in conditii optime atat a paginilor de internet cat si a documentelor office sau a diverselor aplicatii. In plus, ofera o vizualizare excelenta si a filmelor.

3. Tehnologia IPS a ecranului ofera imagini cu o paleta coloristica saturata si unghiuri de vizualizare foarte bune.

4. Tegra 3. O tehnologie de care v-am tot vorbit in ultimul timp. Este o performanta, de ajuns atat pentru banalele aplicatii de informare si office cat si pentru multimedia la rezolutii full HD sau jocuri cu o grafica complexa.

Chiar am facut cateva teste de benchmark.

Dupa cum vedeti, are performante de top, este acolo, in fruntea clasamentului.

5. Mai trebuie punctat ceva: un merit important in comportamentul ireprosabil al tabletei il are si noul Android 4.1 Jelly Bean, un update care aduce imbunatatiri din punct de vedere al performantelor..

Interfata sistemului de operare este una simpla, intuitiva, va puteti obisnui repede cu ea. Am remarcat ca are un aspect asemanator mai degraba celor de pe smartphone-uri.

Foarte important este si Google Now, un fel de inteligenta artificiala care iti spune ce ai nevoie, cand ai nevoie. Suna bine reclama, nu? De fapt, Google Now se foloseste de o serie de aplicatii legate de vreme, trafic, transport urban, zboruri, sport, harta, locatii si iti ofera informatiile de care ai nevoie. De exemplu, daca esti in trafic iti ofera o sugestie pentru traseu si iti arata prognoza meteo. Bineinteles ca functioneaza si pe baza comenzilor vocale, chiar si in romana, dar nu toate aplicatiile vor functiona pentru tara si limba noastra.

Sa nu uit de bara de notificari care ofera acum un acces mai rapid la aplicatii.

In rest? Avem la dispozitie celelalte servicii Google si chiar browser-ul Chrome.

6. Modulul GPS se comporta foarte bine, poate fi utilizata fara probleme la navigare. Nu mai aveti nevoie decat de un suport dedicat.

7. Autonomia? De exceptie! Cu luminozitatea ecranului la 25%, sunetul la maxim prin casti si fara Wi-Fi, a redat un videoclip la rezolutie 720p timp de  aproape 10 ore! 9 ore si 45 de minute mai exact.

8. Si nu in ultimul rand, am remarcat comportamentul ireprosabil. A functionat fluent, fara blocari, in toate aplicatiile utilizate.

Concluzii

Pro

– Pretul, excelent raport performanta/pret

– Constructie de calitate

– Configuratie puternica

– Poate fi purtata cu usurinta, ofera o priza optima

– Comportament ireprosabil

– Autonomia

Contra

– Nu are camera foto pe spate

– Nu are slot pentru carduri SDHC

– Nu are Gorilla Glass

Pe langa lipsurile, importante zic eu, de care da dovada, tableta Google Nexus 7 vine cu un mesaj important pe piata: putem avea la dispozitie o tableta performanta, cu un design echilibrat, la un pret de bun simt. Este o tableta cu un raport performanta/pret remarcabil, care va avea parte de un interes crescut din partea celor care vor sa-si cumpere pentru prima data un astfel de echipament.

Si cred ca trage un semnal de alarma “producatorilor” de tablete autohtoni, care acum au concurenta veritabila pe zona lor de preturi.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Google Nexus Seven – Performanta la un pret de bun simt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *