Seagate Backup Plus – Atunci cand hard disk-ul extern este un gadget adevarat!

Cu siguranta ca hard disk-urile externe sunt accesorii din ce in ce mai cautate de majoritatea utilizatorilor de computere. Atat de catre aceia care au nevoie de solutii de stocare suplimentara, cat si de catre cei care au de transportat dintr-un loc in altul volume mari de date.

De data asta, am avut ocazia sa testez unul dintre cele mai noi hard disk-uri externe de 2.5 inchi de la Seagate, care are trei atuuri principale: un spatiu de stocare de 1TB, functioneaza pe tehnologie USB 3.0 iar adaptorul USB 3.0 – SATA este detasabil, astfel ca poate fi utilizat si cu alte hard disk-uri.

Din punctul de vedere al dimensiunilor si greutatii, pot spune ca se inscrie in limitele categoriei din care face parte. Cantareste doar 224 grame si dimensiunile sunt: 123.4 x 81.1 x 14.5 mm. La acest tip de hard disk, cei de la Seagate au ales un finisaj simplu, elegant, cu accente metalice.

Dupa cum am mai spus, acesta are o constructie modulara, adaptorul SATA-USB 3.0 fiind detasabil. Astfel ca il putem utiliza si in combinatie cu alte hard disk-uri, de exemplu atunci cand vrem sa salvam datele de pe un laptop defect. Cei care activeaza in zona de reparatii/service s-ar putea sa gaseasca benefica o astfel de optiune.

Desi eu prefer o capacitate de stocare cat mai mare, fiind chiar incantat de cei 1TB pe care i-am avut la dispozitie aici, merita mentionat ca exista si variante cu stocare pe 500GB si 750GB, un pic mai ieftine.

Un alt atuu al sau il reprezinta prezenta tehnologiei de transfer USB 3.0, utila celor care au nevoie sa copieze datele cat se poate de repede.

La copierea unui fisier de pe el pe computer, am obtinut si un spike de 110MB/s, viteza medie mentinandu-se totusi intre 86 si 99MB/s.

Invers, de pe computer pe el, media a fost de 81MB/s.

L-am testat si cu Hdtune, dupa cum vedeti, media vitezei de citire a fost de 83.6MB/s iar timpul de acces de 17.3 ms. Cred ca se putea un pic mai bine daca aveam la dispozitie un hard disk cu viteze de 7200 rot/min, si nu 5400 rot/min, ca in cazul de fata.

Pe hard disk-ul Seagate vom gasi si pachetul software Dashboard Planner cu ajutorul caruia putem face backup regulat fisierelor importante de pe laptop sau computer. De asemenea, conform noilor tendinte, are si o componenta sociala:  permite upload-ul continutului pe Facebook, Flickr sau Youtube sau salvarea colectiilor de poze de pe Facebook sau Flickr.

Ca o concluzie de final, prezenta adaptorului detasabil si a tehnologiei USB 3.0 transforma un simplu hard disk extern intr-un gadget perfect pentru cei care manevreaza volume mari de date si, in plus, au drept hobby repararea laptopurilor virusate sau stricate ale prietenilor. Ca sa nu mai zic ca si-ar dovedi din plin utilitatea in cadrul unui departament de IT, atat pentru backup cat si pentru activitatile de service pe care le-am mentionat mai inainte.

Modelul testat de mine are un pret de aproximativ 480 Lei. In schimb, daca acesta vi sa pare prea scump, cel cu un hard disk de 500GB nu depaseste 320 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *