Live de la Tech School

Incepem…

 

 

Severina Pascu, CEO UPC, ne spune ca la Tech School copiii invata jucandu-se, prin imaginatie, creativitate si inovatie. UPC Romania a inceput acest proiect cu 4 luni in urma.

Ce este Tech School?  505 idei de proiect inscrise pe www.techschool.ro, 200.000 de tineri au interactionat pe aceasta platforma, o comunitate activa de peste 3000 utilizatori. Parteneri au fost Ministerul Educatiei si Discovery Channel.

Cea mai buna idee de proiect va fi premiata cu participarea la tabara NASA 2013.

Aurora Simionescu de la NASA este unul dintre mentorii Tech School. Ea ne spune ca a vazut multe proiecte interesante si se bucura ca ii cunoaste acum pe unii dintre acesti copii. Le spune copiilor sa creada in visele lor, sa aiba incredere ca pot realiza orice. Ea ne anunta ca se va muta cu serviciul la Agentia Spatiala Japoneza; va contribui la lansarea unui satelit in spatiu si la deciziile organizatorice legate de obiectivele sale de studiu.

Adrian Buzatu este live cu noi din Glasgow. Dansul este membru al experimentului Atlas. Ce tanar este! Le transmite copiilor sa fie perseverenti. De asemenea, pentru a-si indeplini visele, trebuie sa munceasca mult, sa invete dar sa faca si… sport!!!!  De asemenea, trebuie sa invete limbi straine si sa invete programare… Conversatia cu natura duce la un progres mai rapid prin programare…

Sesiune de intrebari din partea presei…

George Buhnici il intreaba pe Adrian Buzatu daca exista particula lui Dumnezeu… Adrian ii raspunde ca exista o noua particula elementara dar ca nu sunt siguri ca este particula HIGGS. Trebuiesc centralizate si analizate toate datele pe anul 2012… De asemenea, bosonul Higgs nu este singura particula cautata… Acceleratorul de la Geneva va intra intr-o pauza de 2 ani pentru a fi upgradat.

Acum ii cunoastem pe copii…

12:09 Intra in scena Constantin si Cristiana de la inventeaza.ro.  Sa vedem ce or sa ne spuna… Astazi vor face o demonstratie de fotbal robotic… Au adus in premiera in RO un campionat de fotbal robotic pe echipe… Anul acesta competitia este numai pentru studenti, la anul va fi deschisa si elevilor pentru ca au fost multe solicitari…

De ce fotbal robotic?

Ce este: o competitie jucata intre roboti autonomi care respecta un anumit regulament. Exista doua organizatii la nivel mondial RoboCup si Fira, precum si mai multe clase de roboti.

Exista si mini-roboti humanoizi care joaca fotbal. Cica in 2050 va fi prima echipa de roboti humanoizi care va invinge una din oameni.

Inventeaza.ro a optat pentru robotii Mirosot. Miscarile acestora sunt monitorizate printr-o camera pozitionata deasupra terenului. Roboteii nu au niciun senzor, ei fiind controlati de un server, conform unor algoritmi de programare. Sunt rulate aplicatii atat pe robotei cat si pe server.

Aplicatiile practice ale acestui joc:

– munca omului poate fi preluata in orice domeniu industrial de catre roboti

– utilizarea mai multor robotei, fiecare cu functia lui specifica, pentru finalizarea unui task comun;

– mai multi roboti mici pot inlocui unul mai mare, cu multi senzori, mai scump adica

– sistemele multi-robot, cu roboti cu task-uri specifice

Tinerii se intreaba: daca folosim robotii in viitor, noi ce mai facem? Ne lasam numai pe mana robotilor? Inventeaza.ro raspunde ca asta inseamna evolutie, ca robotii sunt facuti sa ne ajute, sa munceasca in locul oamenilor acolo unde sunt conditii grele.

12:35 George Buhnici pluseaza – roboti in agricultura. Ii indeamna pe tineri sa se gandeasca la solutii pentru muncile repetitive, care satisfac o nevoie sigura. Sau in domeniul medical. Cum ar fi sa fie inventat un ceas medicinal personal? Pe care sa-l purtam ca pe unul normal si care sa monitorizeze cele mai importante functii ale corpului si sa ne anunte din timp daca avem o problema de sanatate?

Revenim la fotbal robotic. Pentru programare se utilizeaza software open-source. Se foloseste protocolul MQTT. Deja incepe sa fie limba straina pentru mine. 😀

Regulament fotbal robotic: Nu ai voie sa bagi autobaza in poarta! 😀 Adica nu ai voie sa aliniezi toti roboteii in fata portii pentru a bloca accesul la ea.

Cat costa un robot? Cam 700 Lei.

Urmeaza partida demonstrativa de fotbal robotic. In poza aveti “baza de comanda” portabila…

Echipele se incalzesc… 😀 Am pus un videoclip aici.

14.55 – Marturii din Cosmos, Universul prin ochi de Superman cu Aurora Simionescu…

Telescopul lui Galileo Galilei… Cele mai performante observatoare astronomice sunt acum in Chile si in Hawaii… In spatiu este amplasat telescopul Hubble care are o oglinda de 2.4m. Avantajul lui este ca imaginile nu sunt alterate de catre atmosfera.

Sute de galaxii descoperite cu ajutorul lui Hubble.

Observatorul Sofia, cu infrarosii, aflat intr-un Boeing.

Observatorul Chandra X-ray, cu raze X.

Telescopul Fermi, cu raze gamma.

Asa va arata Astro-H, satelitul care va fi lansat de catre japonezi si la care va avea sansa sa lucreze si Aurora. Acesta va observa in spectrul razelor X.

Urmatorul pas in astro-fizica: urmarirea undelor gravitationale si masurarea lor. Cu ajutorul observatorului LISA, format din trei sateliti care vor zbura in formatie.

Aurora Simionescu si copiii de la Tech School.

16.15 – Incepe workshop-ul “Daca desktop-ul ar fi un ecran de telefon”…

Trecem un pic prin istoria calculatoarelor si a sistemelor de operare…  Urmeaza istoria limbajelor de programare… Copiii par interesati de subiect. 😀 Nu putea sa lipseasca din program istoria Internetului…

Gata… sa trecem la lucruri mai actuale… Oricum am impresia ca auditoriul (copiii de la Tech School) are aceste “cunostinte de baza”… 😀

Fantoma lui Steve la Tech School… Pana la urma este un exemplu al succesului absolut…

Lim Ding Wen a programat la 9 ani o aplicatie (Doodle Kids) care a fost descarcata de 800.000 de ori… 😀

Angry Birds a facut 110 milioane dolari in 2011.

17.00 – Urmeaza Lab501 cu un overclocking de procesor  Core i7-3770K pe o placa de baza ASRock Z77 OC Formula..

Lab501 in action… aka Matei Mihatoiu si Monstru Lab…

Copiii sunt interesati de unde cumpara Monstru’ azotul… :))

Matei a reusit sa duca procesorul pana la 6.3 Ghz… si final… 6.5 Ghz… ba nu, 6.645 Ghz… 😀

Trebuie sa recunosc ca Lab501 s-a bucurat de cel mai mare succes pana acum.

17.45 Intra in scena  Adrian de la Observatorul Astronomic. Le arata copiilor cum se vad stelele prin telescop.

Asa se vede steaua Vega prin telescop.

Ce aflam: Din spatiu, Soarele nostru se vede alb. Cel mai mult traiesc stelele mici… Soarele nostru este pe la mijloc ca dimensiune… Exista sisteme binare, cu stele care au sateliti alte stele…

60% dintre stelele pe care le vedem noaptea sunt de fapt sisteme binare…

Aflam amanunte si despre roiurile stelare. In imagine, Pleiadele

Soarele nostru are o varsta de 5 miliarde de ani… Va mai trai inca pe atat…

Asa va arata Soarele peste 5 miliare de ani… ca o nebuloasa planetara. Stelele mai mari decat Soarele nostru explodeaza.

Trecem la Galaxii. De exemplu, M51, galaxia din imagine.

Si, dupa cum va asteptati, exista si roiuri de galaxii…

18:20 CABRAL! In stilul care il caracterizeaza rosteste un discurs motivational pentru copii… Totusi, nu l-am vazut atat de serios in public niciodata…

si… FINAL… a fost o zi plina…

 

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *