Olympus PEN E-PL5 – O Bijuterie Mirrorless
Din cate stiam eu Olympus sunt liderii pietei mirrorless in Japonia, chiar fiind inventatorii conceptului impreuna cu Panasonic (prin 2008). De altfel, unul dintre cele mai bune aparate foto pe care le-am utilizat anul acesta a fost OM-D-ul lor. Aceasta m-a impresionat atat din punct de vedere al design-ului, al performantelor cat mai ales datorita rezultatelor foto-video obtinute. Asa ca, atunci cand am auzit ca noua camera E-PL5 ii mosteneste procesorul si senzorul, mi-am dat seama ca are potential si am vrut neaparat sa vad cum se comporta.
Dupa aproape 3 saptamani de utilizare, pot spune ca noua Olympus E-PL5 este una dintre camerele pe care le-as cumpara fara regrete. Mi-a dovedit ca imi poate fi de folos la toata pleiada de activitati amator-fotografice pe care le prestez, atat la cele dedicate exclusiv hobby-ului care imi mananca timpul, nervii si zilele (blogul) cat si la cele personale, de familie, de vacanta.
Nu o sa starui foarte mult asupra configuratiei, o sa fac doar o scurta trecere asupra ei. Dupa cum am spus si la inceput, E-PL5 este o camera in format Micro 4/3 care dispune de puternicul procesor TruePic VI si de senzorul Live Mos 16.1 Mpix, ambele mostenite de la OM-D. In plus, mai amintesc de sistemul de focalizare continua 3D FAST AF, unul extrem de rapid si de precis, de eficientul sistem de stabilizare pe doua axe, de capacitatea de fotografiere in rafala de 8 cadre/secunda, de ecranul LCD tactil si rabatabil cu o diagonala de 3 inchi si de capacitatea de filmare la rezolutii full HD 1080p cu sunet stereo.
In pachetul pe care l-am avut la dispozitie, camera a venit insotita de un card Toshiba FlashAir care permite conectivitate wireless cu smartphone-uri, tablete sau laptopuri. Alte specificatii pot fi gasite aici.
Din punct de vedere al designului, practic nu prea am ce-i reprosa, chiar merita laudata. Este o camera care arata foarte bine, are un aspect premium, o constructie robusta, este facuta sa reziste la o utilizare intensa. In acelasi timp este o camera destul de compacta si usoara, discreta, care nu atrage atentia asupra ta. Am apreciat prezenta unui buton video dedicat, util celor care vor sa filmeze imediat o scena interesanta. De asemenea, camera dispune de un papuc prin intermediul caruia putem conecta accesorii suplimentare, un blit de exemplu. Avem acces la setarea rapida a diafragmei si vitezei de expunere prin intermediul D-Pad-ului pozitionat langa ecran. Personal, as fi dorit si o rotita pe grip.
Singurul lucru la care o critic dpdv al constructiei este gripul, parca as fi vrut sa fie un pic mai proeminent. Daca vreti sa o tineti intr-o singura mana, propun sa o faceti infasurand cureaua pe incheietura mainii, pentru a nu o scapa accidental. De mentionat ca acesta poate fi schimbat cu unul mai colorat, mai cool, mai pentru hipsteri, ca tot am aflat si eu ca e moda asta acum.
Ecranul LCD este rabatabil, camera fiind in acest fel mai usor de utilizat la filmare. Poate fi rotit si in fata, perfect pentru autoprotrete. Nu stiu de ce au facut asta, ca nu pare o camera destinata celor care frecventeaza hi5. 😀 De asemenea, am simtit lipsa un vizor, chiar si electronic. In conditii de iluminare puternica ecranul va fi mai greu lizibil.
Dupa cum am mai spus, in pachet avem la dispozite si un card Toshiba Flashair, foarte bun la transmiterea fotografiilor wireless pe un device portabil. Am realizat conexiunea fara probleme si am vizualizat continutul cardului direct pe SGN2. Ca si optiune personala, parca as fi vrut sa putem controla camera remote prin intermediul aceluiasi card.
Meniul este destul de stufos, complex, va fi pe placul celor care au mania setarilor. Normal, dupa cum imi sta in fire, nu m-am obosit sa consult manualul, asa ca a durat putin pana m-am obisnuit cu meniul si setarile, mai ales ca este structurat altfel decat eram obisnuit. De asemenea, scenele si efectele sunt prezentate cu imagini exemplificative, pentru ca si un novice sa inteleaga la ce-i foloseste acea setare.
In timpul utilizarii, avem acces la un meniu rapid prin intermediul caruia putem preseta sensibilitatea ISO, tipul de autofocus, parametrii blitului etc. Desi eu sunt adeptul focalizarii intr-un punct central si al reincadrarii scenei, avem totusi posibilitatea asezarii acestuia unde este nevoie. Merita mentionat ca orice setare va fi vizibila si pe ecran (live view), astfel ca va veti da seama imediat daca rezultatul final va fi subexpus sau din contra.
Am avut destul timp la dispozitie alaturi de mititca Olympus E-PL5. Practic, am purtat-o non-stop alaturi de mine. Am utilizat-o in situatii diverse, si pe strada, si la evenimente, si la Parada Militara de 1 Decembrie, am fotografiat cu ea subiecte variate, de la gadgeturi, la portrete, diverse cladiri care mi-au iesit in cale, flori si chiar pestisorii dintr-un acvariu.
Pe scurt, am fost incantat de felul in care raspunde la comenzi, focuseaza rapid, declanseaza la fel, dispune de un sistem de stabilizare eficient. Si, mai ales, am fost multumit de rezultate, fotografiile avand parte de o coloristica echilibrata, naturala, de claritate si un nivel ridicat al detaliului. De asemenea, nivelul zgomotului de imagine este tinut la minim pana la sensibilitati ISO 800. Pe la 3200 deja isi pierd din detalii.
Un alt punct important la o astfel de camera este autonomia. Aici, pot spune ca m-a impresionat placut. Cu o singura incarcare, am tras intr-o seara aproximativ 900 de cadre, unele si cu blitul, plus ca am si filmat aproximativ 5 minute. Sa nu mai spun ca la cateva zeci de cadre am folosit expunere lunga de 30-60 secunde.
Eu zic mai bine sa trecem la exemple, ele vorbesc de la sine. Mentionez ca am avut la dispozitie doua obiective suplimentare, unul de 17mm si altul de 60mm, practic nu m-am folosit de cel din kit.
Pentru incalzire, va arat cateva fotografii fara o tematica anume. Mentionez ca la cele realizate noaptea m-am folosit de un trepied.
Bineinteles ca, daca tot aveam trepiedul cu mine, am trecut pe manual si m-am folosit de ISO 200, expuneri lungi si diafragme inchise la maxim (f/22). Ce a iesit?
Apoi, vedem cateva dintre fotografiile realizate la Parada Militara de 1 Decembrie.
Mentionez ca la evenimentul mentionat mai sus m-am folosit la maxim de viteza de fotografiere in rafala de 8cps. Practic, numai asa am tras. Chiar am facut un filmulet, mai jos.
Apoi, cateva exemple prin care ne dam seama cum surprinde paleta coloristica. Eu zic ca nuantele sunt foarte apropiate de cele reale.
Mi-a placut foarte tare obiectivul de 60mm, perfect atat pentru fotografia Macro cat si pentru portrete. Cateva exemple, mai jos.
Ca tot am trecut la macro si close-up, avem si pestisori. Din pacate, pentru ca nu aveam o sursa de lumina puternica, m-am folosit de blit.
Nu uit de efectele mele preferate, Dramatic Tone si Grainy Film.
Cateva fotografii cu Grainy Film, mai jos.
Altele, facute cu efectul Dramatic Tone, un pseudo-HDR, mai jos.
Am fost placut impresionat si de modul de fotografiere e-Portrait, unul care retuseaza (photoshop-eaza) trasaturile fetei. Doua exemple, mai jos.
Normal ca am filmat cu ea, nu atat de mult cat as fi vrut. Imaginile video sunt clare iar paleta coloristica surprinsa este vibranta. Doar un exemplu, mai jos.
CONCLUZII
PRO
– Este o camera premium, constructia, designul
– Sistem de autofocus rapid in majoritatea conditiilor, sistemul de stabilizare eficient
– Are o viteza de fotografiere in rafala de 8cps
– Rezultate foto de calitate
– Filtre creative interesante
– Cardul Flashair
– Autonomia
CONTRA
– Pretul
– Nu are vizor
– As fi dorit un grip mai proeminent
Practic, Olympus-ul E-PL5 este o adevarata bijuterie mirrorless, atat datorita aspectului general dar mai ales al performantelor si rezultatelor obtinute. Este o camera care poate fi utilizata cu succes in majoritatea conditiilor de fotografiere, atat de entuziasti cat si de amatori, modurile automate dovedindu-se extrem de eficiente.
Pretul unui pachet cu body, obiectiv 14-42mm, blit si card FlashAir este de 3800 Lei.
Daca vreti sa aflati mai multe detalii, va recomand review-ul lui Vlad Eftenie de pe blogul f64.ro.
Pingback: » Olympus E-P5 – anuntata oficial
Pingback: » Olympus E-P5, prezentata oficial in Romania
Pingback: Olympus E-PL5 – acum la un pret foarte bun |