Asus U38N – Ultraportabil cu tehnologie AMD
O “rara avis” si-a facut cuib vreme de cateva saptamani pe biroul meu. Este vorba de ultraportabilul Asus U38N, deosebit in primul rand tehnologiei AMD pe bazele careia functioneaza. Mentionez ca nu am mai utilizat un laptop/echipament cu AMD de cel putin 1 an, asa ca va dati seama cat de curios eram sa vad cum au evoluat.
Dupa aproape doua saptamani, chiar trei, de utilizare intensa, pot spune ca are tot ceea ce-i trebuie pentru a-si dovedi utilitatea in aplicatiile folosite la scara larga. Cateva impresii, pe urmatoarea pagina
Configuratia Tehnica
Ecran: IPS de 13.3 inchi, rezolutie 1920×1080 pixeli
Procesor: quad-core AMD A10- 4655M la 2 Ghz
Placa Grafica: AMD Radeon 7620G cu 512MB VRAM
Memorie RAM: 6GB
Stocare: SSD Sandisk de 128GB
Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 4.0, Wi-Di
Conectica: 3xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xMiniVGA, 1xSDHC, 1xJack 3.5mm
SO: Windows 8 Pro
Dimensiuni: 326 x 223 x 5.5~18.5mm
Greutate: 1.54Kg
Primele Impresii, Design
Din punct de vedere al design-ului, chiar nu am ce-i reprosa. Constructie metalica, robusta, rezistenta, facuta pentru o utilizare intensa. Finisaje de calitate, materiale pe masura, un design imprumutat de la ultrabook-urile Zenbook. Totusi, are o infatisare mai blanda, nu este atat de taios, de ascutit. Este un echipament elegant, stilat, cu adevarate valente premium, cu care ne putem afisa fara retinere la intalniri de business sau in cine stie ce alte locuri cu pretentii. De asemenea, nu este cu mult mai gros sau mai greu decat un ultrabook Zenbook.
Avand la dispozitie un ecran tactil, toata suprafata acestuia si muchiile care il inconjoara au fost acoperite cu sticla, efectul vizual fiind chiar interesant, placut.
Pe laterala stanga sunt prezente un port USB 3.0 si slotul SDHC.
Pe cea dreapta gasim un conector pentru casti, un port miniVGA, unul HDMI, inca doua USB 3.0 si conectorul pentru alimentare.
Functionare si Utilizare
U38N face parte din primul val de echipamente portabile cu Windows 8 astfel ca, dupa cum ma asteptam, vine insotit de un ecran tactil. In activitatile mele de zi cu zi la birou dar si acasa nu am nevoie sa utilizez un astfel de ecran. De altfel, nici nu vad rostul unui ecran tactil pe un laptop/ultraportabil/ultrabook care nu este si convertibil, adica care nu se poate transforma cumva intr-o tableta. Totusi, in ciuda incapatanarii mele de dinozaur batran care poate ca se adapteaza mai greu la tehnologiile noi, admit ca exista o categorie larga de utilizatori care vor aprecia acest tip de interactiune, implicit ecranul tactil si interfata Metro a Windows-ului 8.
Acestia se vor bucura cu siguranta de functiile tactile ireprosabile, care raspund exact si precis, dar si de comportamentul noului Windows 8, un SO mai performant decat predecesorul sau. Sunt sigur ca peste cativa anisori acest tip de echipament va intra in uzual, va fi ceva comun. S-ar putea ca peste 10 ani copiii sa se intrebe oare cum ne-am descurcat noi, parintii si bunicii lor, fara un ecran tactil, in ce fel de epoca de piatra am trait.
Pe U38N l-am purtat permanent cu mine, l-am utilizat atat la serviciu cat si acasa. Arealul de activitati pe care il desfasor este divers, de la aplicatii office, navigare pe internet, mesagerie, comunicare, prelucrare foto si video la rezolutii full HD, plus multe altele. In tot acest timp, ultraportabilul Asus s-a descurcat de minune, nu s-a blocat, a functionat ireprosabil, nu am simtit deloc ca as fi limitat in activitatile mele.
Avand o placa grafica mai bunicica decat cea Intel HD prezenta pe ultrabook-uri, am incercat pe el si clasicele mele jocuri CoD: Black Ops si Crysis 2. In Black Ops, la o rezolutie de 1280×720 pixeli, cu toate setarile la minim, jocul functiona sacadat. In schimb, in Crysis 2 si cam la acelasi nivel de setari, jocul a rulat cat de cat fluent. Mentionez totusi un usor efect de ghosting datorat ecranului, IPS-ul nefiind tehnologia ideala pentru gaming. Deci, fata de ultrabook-urile Intel, U38N cu AMD poate ajuta si la un pic de gaming ocazional, sigur, nu la setarile maxime si nu in orice joc.
De mentionat ca in timpul utilizarii suntem insotiti permanent de un zgomot de fond datorat ventilatorului, chiar daca lucram in office, urmarim un film sau ne jucam. In momentele in care cand laptopul este mai solicitat se incinge puternic in zona de evacuare a aerului cald, mai exact in partea superioara a tastaturii.
Dupa cum vedeti, din punctul de vedere Microsoft, este un computer care sta foarte bine la capitolul performante, 5.7 fiind o nota chiar decenta.
L-am testat si cu cateva programe de benchmarking:
– 3DMark 06 – 5841 puncte;
– 3D Mark Vantage -3202 puncte;
– PcMark 7 – 1792 puncte.
Foarte buna si solutia de stocare, un SSD SanDisk de 128GB care are o viteza medie de citire de 259.2MB/s.
SSD-ul face casa buna cu tehnologia USB 3.0: la copierea de pe un stick de memorie USB 3.0 pe SSD-ul intern, viteza medie de transfer a fost de 115MB/s.
Portabilitate
Este un ultraportabil, asa ca sta destul de bine la acest capitol. Cel putin, din punctul de vedere al dimensiunilor si greutatii nu i se poate reprosa nimic: 18.5 mm grosime si 1.54 Kg greutate sunt valori decente, care ii confera un factor de portabilitate sporit. In schimb, fata de ultrabook-urile Intel, la capitolul autonomie nu sta la fel de bine. In regim office, cu luminozitatea ecranului setata la 50% si Wi-Fi-ul activ, nu am stors decat 3 ore si 20 de minute de autonomie de la el. Nu este rau dar este o valoare mica fata de cele minim 5 ore ale oricarui ultrabook Intel.
Ecranul
Ecranul IPS este cu siguranta unul dintre punctele lui forte. Rezolutie full HD, afiseaza imagini clare, culori vibrante (73% din paleta coloristica), unghiuri largi de vizualizare, o adevarata placere sa-l utilizezi. Totusi, este acoperit cu o sticla lucioasa, astfel ca are tendinta de a reflecta lumina puternica.
Tastatura si Touchpad
Tastatura este de tip chiclet, de calitate, ofera un real suport pentru redactarea fluenta, confortabila. In plus, este iluminata, astfel ca poate fi utilizata fara probleme si in mediile intunecoase.
In general, touchpad-ul s-a comportat decent. Nu m-am inteles foarte bine cu cele doua mici butonase ascunse in suprafata tactila, acestea apasandu-se mai greu. Si inca ceva: deoarece touchpad-ul are incorporate functii tactile tipice Windows 8, nu de putine ori mi s-a intamplat ca, in timp ce atingeam marginea din stanga, sa fie interpretata ca o functie “swipe” si sa schimbe aplicatia activa.
Concluzii
Pro
– Designul, constructia de calitate
– Ecranul IPS, rezolutia full HD
– Configuratie decenta
– Tastatura iluminata
– Este subtire si usor
Contra
– Pretul, desi este un echipament cu AMD, nu este deloc ieftin, contrar asteptarilor
– Este destul de zgomotos
– Butoanele Touchpad-ului
– Autonomia, sub cea a unui ultrabook
Da, putem spune ca ultrabook-ul Intel are acum un rival de la AMD. Sigur, mai sunt cateva mici elemente de reglat, cel mai important fiind cel legat de autonomie, un punct pe care AMD ar trebui sa-l rezolve. Asus U38N este un echipament de calitate, premium, care poate oferi o experienta de lucru superioara, atat in aplicatii tip office cat si in cele multimedia.
Modelul pe care l-am avut la dispozitie are un pret de aproximativ 4700 Lei.
Vor disponibile inca 3 modele:
AMD A8-4555M | HDD 500GB | 4GB | 13.3 Inch FullHD | AMD Radeon 7600G | Windows 8 x64 | 3.899 lei |
AMD A8-4555M | SSD 128GB | 6GB | 13.3 Inch FullHD | AMD Radeon 7600G | Windows 8 x64 | 4.299 lei |
AMD A10-4655M | HDD 500GB | 4GB | 13.3 Inch FullHD | AMD Radeon 7620G | Windows 8 x64 | 4.199 lei |
este pe piata?