Cele mai tari efecte creative! (din punctul meu de vedere)

O spun de la inceput – imi plac foarte tare unele efecte creative de pe anumite camere foto. Stiu ca poate parea copilaresc si nedemn de varsta mea trecuta de cateva zeci de primaveri bune dar nu am ce face, daca imi plac, imi plac… si basta. La orice camera pe care o primesc spre utilizare verific mai intai si ce fel de efecte si filtre creative are, mi-am intrat in obisnuinta.

Intr-un mod foarte simplu si usor, doar printr-un singur click si dupa numai una-doua-trei secunde de procesare, efectele ne ajuta sa obtinem fotografii “altfel”, care pun banalele noastre poze intr-o alta lumina, au o doza suplimentara de savoare. Daca ar trebui sa obtinem aceleasi rezultate printr-o procesare ulterioara pe computer, am avea ceva de treaba, plus ca nu toata lumea se pricepe la asa ceva. Astfel ca, pentru novici ca mine si poate nu numai, filtrele creative puse la dispozitie de producatorii de camere sunt mai mult decat binevenite.

Asa ca, mi-a nazarit ideea sa fac un scurt top al efectelor/filtrelor creative care mi-au atras atentia in perioada recenta. Sigur, perfect ar fi fost ca toate cele pe care le voi enumera in continuare sa fie integrate intr-o singura camera, toate la un loc. Din pacate, acest lucru nu este posibil.

Sunteti curiosi?

1. Dramatic Tone

Cel mai tare si mai tare il declar pe cel Dramatic Tone intalnit la camerele mirrorless Olympus OM-D E-M5 si Olympus Pen E-PL5. Cu ajutorul lui obtinem un fel de pseudo-HDR-uri, imagini color cu un contrast puternic, de forta, extrem de atragatoare din punct de vedere vizual.

Cateva astfel de exemple realizate cu OM-D, mai jos.

Inca doua galerii cu astfel de exemple, realizate de aceasta data cu Olympus E-PL5.

2. Grainy Film

Un alt efect care m-a incantat la aceleasi camere Olympus a fost cel Grainy Film. Cu ajutorul acestuia obtinem fotografii in alb si negru cu un contrast puternic si o granulatie asemanatoare celor tiparite intr-un ziar.

Cateva exemple realizate cu OM-D, mai jos.

Altele, realizate cu E-PL5, in continuare.

3. Creative Monochrome

Pe locul 3 in topul preferintelor mele il ocupa filtrul Creative Monochrome experimentat pe Nikon-ul P7700, una dintre compactele mele preferate. Asemanator in principiu cu cel de pe camerele Olympus, acesta ofera rezultate diferite dar la fel de interesante. Amintesc de faptul ca ne da posibilitatea ajustarii granulatiei si a contrastului. Exemple, mai jos.

4. Impressive Art

Revin cu inca un efect cu rezultate gen pseudo-HDR, de data asta intalnit pe mirrorless-ul Panasonic GF5. Acesta confera rezultatelor o coloristiva puternica, nefireasca as putea zice. Este genul de efect care poate pune in valoare o scena care in mod uzual nu ar atrage atentia.

Exemple, in continuare.

5. Old Film

Un efect pe care l-am gasit pe compacta Samsung EXF2 si ale carui rezultate arata ca niste poze vechi gasite prin sertarele bunicilor, uzate de trecerea timpului. Cool vintage stuff…

6. Illustration si Watercolour

Nu puteam uita de Sony si de ale lor efecte Ilustrata si Acuarela pe care le-am utilizat la compacta RX100. La fel de interesante si de misto, acestea transforma fotografiile noastre in adevarate schite/picturi, nici daca am vrea nu am putea desena asa ceva (cel putin eu nu as fi in stare). Nu ma credeti? Exemplele sunt mai jos.

7. Dynamic Monochrome

Si Panasonic GF5 are un alb si negru cu un contrast puternic, asa cum imi place mie. Rezultate excelente obtinem si cu ajutorul lui.

Dupa cum observati, imi cam plac extremele – ori puternic-colorat de iti sar ochii din cap, ori alb si negru cu o pronuntata patina retro-vintage.

Cam atat momentan, revin si cu alte efecte/filtre creative care imi vor atrage atentia anul viitor sau, de ce nu, poate mai devreme. Dupa cum am mai spus, ar fi fost perfect sa avem toate aceste efecte intr-o singura camera…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Cele mai tari efecte creative! (din punctul meu de vedere)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *