Adio Netbook?

O veste trista vine in prima zi a anului 2013… Se pare ca netbook-ul va disparea complet de pe piata anul acesta.

Din cate am aflat, Asus, inventatorii conceptului, tocmai au anuntat ca nu vor mai lansa noi modele din aceasta categorie si nici Acer nu mai au de gand sa fabrice astfel de echipamente. Pentru netbook 2013 va fi doar un an de eliminare de stocuri.

Netbook-ul a avut o durata de viata de doar 5 ani. Trebuie sa recunosc ca este un concept care m-a atras, in primul rand pentru ca avea dimensiuni reduse, portabile, si preturi decente, pe care si le putea permite aproape oricine, era portabilul maselor. Sigur, nu stralucea din punctul de vedere al puterii de procesare, era bun doar la sarcinile electronice standard (navigare pe internet, comunicare si ceva office) dar iti faceai la o adica treaba cu el in timp ce te aflai departe de sistemul puternic de la birou.

Care sunt factorii care au dus la declinul netbook-ului? Tabletele in primul rand, fie ca sunt cu iOS sau cu Android. Sunt si mai portabile, au o autonomie cu mult mai lunga si ofera majoritatii utilizatorilor accesul in aplicatiile de informare si divertisment de care au nevoie. Nu putini sunt aceia care aleg o tableta ca echipament secundar, tocmai bun de luat in concedii sau in calatoriile de afaceri. Implicit cererea pentru netbook a fost in continua scadere.

Un alt motiv, poate mai important, este faptul ca integratorii nu castigau mare lucru de pe urma lor. Erau prea ieftine si ofereau o margine prea mica. Singurii care beneficiau intr-adevar erau doar Intel si Microsoft, primii isi vindeau procesoarele, ceilalti sistemul de operare.

Acum 4-5 ani era privit ca salvatorul industriei IT&C, astazi nu mai este viabil din punct de vedere economic.

Ce ramane in locul lui la acelasi pret, cu aceleasi beneficii? Practic nimic. Ultrabook-urile, desi mai puternice si mai misto, sunt de 2 chiar 3 ori mai scumpe. Nu oricine isi poate permite un ultrabook. Pe de alta parte Android-ul si iOS-ul nu ofera eficienta Windows-ului  iar tabletele cu Windows RT nu  dispun deocamdata de aplicatiile de care avem nevoie, plus ca si acestea din urma sunt foarte scumpe.

Asa ca, daca aveti nevoie de un echipament ieftin cu Windows, va trebui sa renuntati la pretentiile legate de portabilitate si sa va multumiti cu un desktop-replacement momentan.

Totusi, mentin ideea ca este nevoie de un echipament portabil ieftin, netbook-ul, intr-o alta forma, cu sau fara ecran tactil dar musai cu Windows, trebuie reinventat.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *