2013: Ecranul tactil inainte de toate!

Lansarea Windows 8 cu a lui interfata Metro incearca sa impuna ecranul tactil in lumea sistemelor PC, fie ca sunt portabile sau nu. Desi primele sisteme ultrabook cu ecran tactil au aparut anul trecut (am utilizat deja modele ASUS si Sony), adevaratul start va fi dat din aceasta primavara. Ma astept sa vad o multime de astfel de echipamente la CES-ul din Las Vegas, de la toti integratorii importanti. Plus ca am citit deja despre monitorul cu ecran tactil pe care Samsung il va arata in cadrul aceluiasi eveniment.

Intr-un interviu acordat recent, Jim Wong (seful Acer) considera ca, dupa o perioada de adaptare de 2-3 ani, laptopurile cu ecran tactil le vor inlocui pe cele clasice si ca trecerea la tactil este ireversibila. El afirma, si nu-l contrazic, ca utilizatorul care a testat/folosit un ecran tactil mai mult de 20 de minute va avea tendinta sa manevreze in acelasi mod si celelalte sisteme. Mi s-a intamplat, ii dau dreptate.

Dansul nu neaga ca ecranul tactil aduce costuri suplimentare de peste 100USD la notebook-urile cu ecrane de 13 si 14 inchi. De asemenea, spera sa nu fie probleme la furnizori din cauza cererii mari.

Din cate am inteles, cei de la Acer vor pune accentul pe laptopurile/ultrabook-urile premium, cu ecrane de calitate si rezolutie mare. Am eu impresia ca si ceilalti integratori gandesc cam la fel.

Adevarul crud, la care ma asteptam, este spus catre finalul interviului: “Acer will continue to develop new products, but will not consider releasing entry-level models for the sake of inflating shipment volumes.” Adica, mai pe romaneste, s-au cam dus vremurile in care cumparam un laptop/netbook cu 200-300 Euro, acum va trebui sa platim mai mult.

Marketingul lucreaza, ecranul tactil va avea parte de o promovare agresiva, utilizatorul trebuie convertit cu orice scop, trebuie sa vada si sa inteleaga (cu forta daca se poate) ca nu mai poate munci si trai fara asa ceva.

Desi este cool si trendy, din punctul meu de vedere tactilul nu isi are rostul in orice forma si mai ales nu este pe buzunarul oricui. Inca nu vad rostul ecranului tactil intr-un laptop cu forma clasica, care nu se transforma cumva intr-o tableta. De ce am avea nevoie de asa ceva? De asemenea, ma cam indoiesc ca va avea parte de o asa mare cerere din partea consumatorilor in conditiile date, cu plus 100 USD la activ. La fel cum se intampla cu maretul ultrabook care inca nu domina piata IT&C (asa cum trambitau Intel anul trecut), nici ecranul tactil nu va fi un succes rasunator, tocmai din cauza preturilor cu mult peste medie.

Daca integratorii o lasa mai moale cu pretentiile premium si coboara preturile, abia atunci ultrabook-ul (cu sau fara ecran tactil) isi va incepe adevarata expansiune. Pana atunci, utilizatorul de rand, casnic sau dintr-o firma mica/medie, se va uita cu jind la un astfel de gadget dar ratiunile economice ii vor dicta sa isi aleaga un alt desktop, cel mult un desktop-replacement ieftin.

Plus ca ar trebui diferentiate clar anumite categorii de utilizatori, atat din punct de vedere software cat si hardware. Nu toti consideram ca tactilul aduce beneficii majore in activitatile tipice de office sau in aplicatiile business si, implicit, nu toti ne minunam de cat de frumoasa (si atat) este noua interfata Metro.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “2013: Ecranul tactil inainte de toate!

 • January 3, 2013 at 7:10 pm
  Permalink

  nici mie nu mi-ar place un laptop cu ecran tactil…dar un AIO cu w8 ar fi ceva fain…mi-ar place un asus taichi dar la inchiderea ecranului sa apas pe buton si sa am android..:P

  Reply
  • January 3, 2013 at 7:11 pm
   Permalink

   :)) dual-boot Windows-Android nu cred ca vei avea vreodata… 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *