Philips 241P4LRY – Monitor de 24 inchi cu rezolutie full HD si tehnologie ErgoSensor

Este clar ca buna ziua ca piata computerelor desktop este in continua scadere, laptopul si tabletele bucurandu-se de o mai buna priza la public acum. Nu cred ca vor disparea complet, numai ca vor deveni un fel de rara avis, utilizate numai acolo unde portabilele nu fac fata.

Totusi, nu aceeasi parere o am si despre unul dintre accesoriile lor principale – monitorul. Oricat de puternice vor deveni computerele portabile, nu vor avea cum sa compenseze lipsa unui spatiu vizual generos, extrem de util pentru anumite aplicatii sau profesiuni. Monitorul poate sta la fel de bine si langa un laptop sau o tableta, utilitatea lui fiind incontestabila.

Poate ca vreodata voi renunta la computerul desktop, alegand sa ma folosesc numai de un laptop/ultrabook/hibrid, insa cu monitorul de pe birou nu se va intampla acelasi lucru. Va ramane acel accesoriu pe care pot vizualiza mai confortabil si mai bine toate aplicatiile pe care le utilizez, fie ca sunt tip office, de prelucrare foto-video sau divertisment.

Asa ca, desi sunt echipamente simbol ale batranelului desktop, pe mine ma vor interesa in continuare. De curand am avut ocazia sa utilizez unul dintre cele mai noi modele Philips, 241P4LRY, un monitor cu ecran de 24 inchi, rezolutie full HD si tehnologie ErgoSensor.

Caracteristici tehnice

– Matrice: TN

– Diagonala – 24 inchi

– Rezolutie – 1920×1080 pixeli

– Contrast nativ – 1.000:1

– Luminozitate – 250 cd/mp

– Timp de raspuns – 5 ms

– Unghiuri de vizualizare – 170 / 160 grade

– Conectica – DisplayPort, DVI-D, VGA, 4 x USB 2.0, jack de 3.5 mm

Are un design destul de simplu, orientat in special catre zonele profesionale. Am apreciat faptul ca ecranul poate fi rotit atat in plan vertical cat si orizontal, poate fi inclinat si ca i se poate ajusta pozitia pe verticala. O constructie robusta, sanatoasa, cu o talpa destul de mare si care preia foarte putin din vibratiile mesei.

Accesul la meniuri se face prin intermediul unui panou de control cu butoane tactile pozitionate in partea dreapta-jos a ecranului. De asemenea, are incorporat un mic sistem audio, a carui calitate este la nivelul unuia de laptop normal. Pe rama superioara este prezent senzorul ErgoSensor.

Din punct de vedere al solutiilor de conectare, am simtit lipsa unui port HDMI. Avem la dispozitie un Display port, unul DVI-D si unul VGA. Exista adaptoare de la HDMI la DisplayPort.

Dar, am aprecita prezenta HUB-ului USB cu 4 porturi, un accesoriu util celor care detin multe gadgeturi care se conecteaza la computer prin intermediul acestei tehnologii.

Ce face ErgoSensor-ul?

ErgoSensor ne urmareste continuu si ne sfatuieste cum sa adoptam o pozitie ergonomica in fata ecranuluui. Ne atentioneaza prin semnale vizuale cand avem o pozitie nepotrivita – cand privim ecranul de prea aproape sau de prea departe sau dintr-o pozitie necorespunzatoare a capului si ne recomanda sa ne departam sau sa ne apropiem, in functie de caz, sa ajustam inaltimea de la care privim imaginea sau sa indreptam capul.

De asemenea, acelasi senzor reduce luminozitatea ecranului cand nu ne mai aflam in fata lui, ceea ce se traduce intr-un consum de energie mai redus.

Da, tehnologia functioneaza. Am primit si eu cateva mesaje, m-a atentionat sa ma dau mai aproape de ecran sau sa-mi indrept pozitia gatului, am vazut cum intra in Save Mode. Recunosc ca , dupa un anumit timp, acele mesaje incep sa te enerveze…

Monitorul Philips ofera un spatiu generos de lucru, atat datorita diagonalei de 24 inchi cat mai ales rezolutiei full HD. Incap pe el fara nicio problema cel putin doua ferestre cu aplicatii pe care ne putem desfasura in voie.

Din punct de vedere al calitatii afisarii am fost multumit de cum se comporta, afiseaza imagini clare, cu o coloristica echilibrata, este foarte bun cam pentru orice tip de aplicatii. Sigur, nu se poate ridica la nivelul unui monitor cu IPS, matricea TN pierde din calitatea afisarii si a culorilor daca este privita din alte unghiuri.

Are tehnologie SmartImage care analizeaza continutul afisat si optimizeaza calitatea afisarii. Avem la dispozitie mai multe moduri de vizualizare – Birou, Fotografie, Film, Joc, Economie. In functie de modul de vizualizare, SmartImage optimizeaza dinamic contrastul, saturatia culorilor, claritatea imaginilor pentru o vizualizare cat mai buna.

De asemenea, nici timpul de raspuns nu este unul perfect, astfel ca in jocuri s-a cam facut simtit efectul de ghosting. Totusi, pentru munca de birou si chiar pentru vizualizare filme, este un monitor tocmai potrivit.

In schimb, am apreciat faptul ca este un monitor destul de luminos, chiar a trebuit sa reduc luminozitatea pentru a privi confortabil pe el.  De asemenea, ofera un nivel al contrastului destul de bun.

Concluzii

Pro

– Diagonala generoasa, rezolutie full HD

– Posibilitatea ajustarii in diverse pozitii

– Constructie sanatoasa, solida

– Are HUB USB

– Tehnologia ErgoSensor

– Sistem audio incorporat

Contra

– Nu are HDMI

– Pretul

– Timpul de raspuns

Monitorul Philips 241P4LRY are cateva atuuri principale: diagonala generoasa, rezolutia full HD si posibilitatile avansate de ajustare ale pozitiei ecranului, astfel ca isi poate dovedi utilitatea atat in domeniile profesionale cat si acasa. Tehnologia ErgoSensor poate fi de folos la adoptarea unui pozitii sanatoase de lucru in fata monitorului, pe o perioada indelungata s-ar putea sa-si arate efectele benefice (daca nu o dezactivati).

Are un pret de aproximativ 1200 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Philips 241P4LRY – Monitor de 24 inchi cu rezolutie full HD si tehnologie ErgoSensor

 • February 17, 2013 at 9:05 pm
  Permalink

  un monitor normal la un pret cam mare…

  Reply
  • February 17, 2013 at 9:19 pm
   Permalink

   da, si mie mi se pare un pic cam scump…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *