Sony Xperia Tablet S, o configuratie inca actuala

Cu siguranta ca tableta este unul dintre cele mai cautate gadgeturi la ora actuala. Este in trend, tot mai populara, multi dintre cunoscutii mei detin cel putin un astfel de exemplar, ca sa nu mai spun ca unii chiar au cumparat sau au de gand sa cumpere una si copiilor. Nu este  greu de ghicit de ce, este utila atat pentru activitati informative, de studiu, socializare dar si la cele dedicate divertismentului digital. Este un eficient instrument anti-plictiseala, mai usor si cu o autonomie mai mare decat cea a unui laptop, intr-un cuvant este mai portabila.

Desi eu nu am acest obicei, nu putini sunt cei care adorm seara cu tableta langa pat sau sub perna dupa ce au mai verificat inca o data site-urile sau blogurile preferate, au mai citit cateva file digitale dintr-o carte sau o revista, au mai dat gata cateva nivele din Angry Birds sau, de ce nu, dupa ce au vazut cel mai recent episod din Dr. House. Ca sa nu mai spun ca avioanele sunt deja familiare cu aceste gadgeturi, multi utilizatori urmarind un film sau mai multe in timpul zborului.

De curand am avut ocazia sa folosesc modelul Xperia S al celor de la Sony, o tableta care vine cu o configuratie de top a anului trecut dar care inca este pe cat se poate de actuala.

Configuratia tehnica

  • Ecran – IPS de 9.4 inchi, rezolutie de 1280×800 pixeli
  • Procesor: quad-core Nvidia Tegra 3 T30 la 1.3 Ghz
  • Memorie RAM: 1 GB
  • Stocare interna: 16/32GB
  • Conectivitate: Wi-Fi N, Bluetooth 3.0, GPS
  • Camera foto: 8MPix cu autofocus
  • Acumulator: 6000 mAh
  • Dimensiuni: 239.8 x 174.4 x 8.8 ~11.8 mm
  • Greutate: 570 grame
  • Sistem de operare: Android 4.0.3

Design, Functionare si Utilizare

Din punct de vedere al designului, tableta Sony este diferita de toate celelalte existente pe piata, indiferent de producator. Sigur, partea frontala este una standard, ca la orice alta tableta. In schimb, profilul este usor mai gros in partea superioara, constructia lui lasand impresia ca tableta a fost pliata in aceasta zona.

Aceasta zona mai pronuntata a fost utilizata si pentru prinderea husei. Imi place acest accesoriu, pe langa aspectul estetic este foarte bun atat pentru protectia tabletei cat si in rol de suport de birou.

O mica hiba i-am gasit – husa nu are si un orificiu pentru accesul direct la portul de alimentare. In plus, conectorul de alimentare ar fi trebuit asezat pe o laterala, pentru ca nu prea poti tine tableta in pozitie de vizionare fara sa apese pe cablu, ceea ce va duce la o deteriorare in timp.

In rest, spatele este construit dintr-un aluminiu finisat mat pe care il veti vedea foarte rar daca utilizati husa. Intregul lasa impresia de robustete, de lucru facut sa reziste la o utilizare intensa. De mentionat ca tableta Sony este rezistenta si la scurgerile accidentale de lichid. Sa nu uit – as fi preferat ca portul de alimentare sa aiba capacul legat de corpul tabletei, pentru a nu-l pierde atat de usor.

Pe laterala stanga a fost pozitionat conectorul pentru casti si un slot SDHC. Atentie, nu microSDHC, unul normal!!! Un accesoriu extrem de util pentru fotografi, acestia pot vizualiza mai repede fotografiile pe un ecran mai mare.

Pe laterala dreapta au fost ascunse butonul de Power si cele pentru reglarea volumului. Sincer sa fiu, sunt un pic cam greu de accesat.

Din punct de vedere hardware, tableta Sony se bazeaza pe platforma Nvidia Tegra 3, o tehnologie pe care am apreciat-o si la tabletele altor producatori. Se comporta la fel de bine, chiar pot spune ca nu am intampinat si nici nu am observat probleme in toate aplicatiile utilizate, fie ca au fost de informare, navigare pe internet, vizualizare video HD sau de gaming. Ecranul tactil este ireprosabil, functiile raspund corect si precis, se comporta asa cum trebuie sa fie un echipament premium, de calitate.

Normal ca am testat-o si cu cateva benchmark-uri. Rezultatele sunt foarte bune pentru Tegra 3. In Quadrant a obtinut un scor de 3965, in Antutu – 13088 iar in Smartbench 2012 – 3783/Productivitate si 2439/Gaming.

Bineinteles, vine cu cateva aplicatii proprietare Sony, cum ar fi Social Life (agregator de Facebook, Twitter si cont Sony Entertainment Network), Sony Select (un fel de marketplace Sony cu aplicatii recomandate, atat free cat si contra cost), Walkman, Album, Movies si Reader. De asemenea, vine si cu o suita office, din pacate doar cu rol de reader, daca vreti sa editati documente trebuie sa platiti o suma de 15 Euro.

Interesant mi s-a parut modul Guest, care iti permite sa administrezi ce aplicatii sunt active in cazul in care tableta ajunge pe mainile altcuiva. La fel de bun si pentru un control mai strict in cazul in care incape pe mainile piticilor.

Una dintre functiile pe care unii nu le vor trece cu vederea este cea de telecomanda universala. Da, tableta Sony are port infrarosu si poate lua cu succes locul batranei telecomenzi. Am testat-o atat pe un televizor Sony cat si pe unul Samsung, a functionat fara probleme. A fost compatibila chiar si cu cable-box-ul de la UPC. Asa ca, acum puteti face si un mic zapping de pe tableta pana gasiti ceva interesant de urmarit.

Un alt atu al ei este ecranul IPS. Este destul de luminos, la interior chiar l-am folosit la o treime din capacitatea lui maxima, afiseaza imagini clare, o paleta coloristica bogata si are unghiuri largi de vizualizare. Din pacate, rezolutia de 1280×800 pixeli pare un pic in urma vremurilor.

Sistemul audio este destul de zgomotos pentru o tableta (adica se aude tare), reda un sound destul de clar, insa caruia ii lipsesc sunetele joase. Sta mai bine la medii si inalte.

Am testat si GPS-ul in masina. A durat cateva zeci de secunde pana a gasit un satelit dupa care a functionat fara probleme.

I-am testat si autonomia la redarea video HD in conditii de avion: luminozitatea setata la o treime din puterea ei maxima, casti conectate cu volum la maxim, wi-fi oprit, videoclip HD la rezolutie 720p, acelasi pe care il folosesc la toate tabletele. Rezultatul? Peste 10 ore de redare continua.

Concluzii

Pro

– Tegra 3 – configuratie puternica, inca actuala

– Functia de telecomanda

– Husa inclusa la pachet

– Are slot SDHC

– Ecran de calitate

– Autonomia la redarea video HD

Contra

– Nu are o suita office completa preinstalata

– Butoanele de volum nu sunt asezate tocmai ergonomic

– Husa putea fi de o calitate mai buna, pare ca nu ar rezista foarte bine la trecerea timpului

Tableta Sony Xperia S mi-a lasat o impresie generala placuta, are o configuratie inca actuala. A functionat fara probleme in toate aplicatiile de care am avut nevoie, are un ecran care afiseaza imagini de calitate dar si un accesoriu pe care nu l-as trece cu vederea – de slotul SDHC este vorba, unul foarte important pentru fotografii care doresc sa vizualizeze rapid rezultatele muncii lor.

In contextul actual, singurul lucru de care m-as lega este pretul ( porneste de la 1900 Lei), nu cu mult mai mare decat al concurentei dar considerabil mai sus decat cel al tabletelor cu ecran de 7 inchi, gadgeturi care ofera aproximativ aceleasi performante si rezolutie a ecranului.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *