Mio MiVue 358 – Camera video pentru masina

Popularitatea camerelor video pentru masina este in continua crestere, tot mai multi fiind cei care prefera sa-si filmeze atat plimbarile din vacanta cat mai ales drumurile de zi cu zi prin traficul autohton sau international. Motivele celor aflati in cea de-a doua situatie sunt in primul rand de natura preventiva, imaginile filmate fiind o dovada incontestabila in cazul vreunui nefericit eveniment produs in trafic. Cel putin, in Rusia am vazut ca sunt destul de utilizate, din motive destul de serioase si chiar grave, ce tin mai degraba de legea junglei decat de civilizatie; nu as vrea sa avem parte de acelasi gen situatii si la noi, desi nu suntem foarte departe.

In general eu prefer sa fac acest gen de filmare numai cand sunt vacanta, pentru a rememora ulterior locurile frumoase prin care am trecut. In majoritatea cazurilor pozitionez cumva camera foto sau video pe bord si dau drumul la inregistrare. Din pacate, neavand o solutie de fixare dedicata, se mai intampla si accidente la demarajele rapide sau la franarile extreme, camera deplasandu-se brusc din locul ei, uneori cazand in bratele noastre daca nu chiar pe jos. Asa ca, de ceva timp cochetez cu ideea achizitionarii unei solutii eficiente de fixare sau, intr-un caz mai fericit, a unei camere video dedicate, in genul celor de actiune.

Asa ca, in momentul in care cei de la Mio mi-au propus sa utilizez o perioada prima lor camera video de masina, MiVue 358, am acceptat cu placere. Chiar eram curios sa vad cum se descurca si daca as putea sa folosesc asa ceva zi de zi.

Designul este unul pe cat se poate de simplu, compact si ergonomic. Camera se prinde ferm de piciorul cu ventuza care, la randul lui, se fixeaza sigur de parbriz. Prin intermediul sistemului de fixare tip nuca, camera poate fi asezata in pozitia dorita extrem de simplu, de mare ajutor fiind in acest sens si ecranul de 2.4 inchi.

Pe muchia stanga sunt pozitionate portul miniUSB si cel miniHDMI iar pe cealalta butonul de pornire si slotul pentru carduri microSDHC.

Specificatiile sunt urmatoarele: ecran de 2.4 inchi, senzor cu o rezolutie de 5Mpix, filmare la rezolutii 1920x1080pixeli sau 1280×720 pixeli in format H.264, obiectivul are o deschidere de 120 grade, acumulator de 470 mAh, are microfon si accelerometru. Dimensiuni: 67 x 62 x 30 mm.

Meniul poate fi manevrat prin intermediul a patru butoane pozitionate sub ecran. De mentionat ca nu sunt extraordinar de finute, astfel ca trebuie apasate mai ferm, actiune care deseori duce la miscarea camerei ce tocmai fusese asezata in pozitia dorita.

Meniul este simplu, intuitiv, fara setari extraordinar de complicate. Putem alege rezolutia, lungimea videoclipului (3 sau 5 minute), daca sa inregistreze cu sau fara sunet, daca vrem sau nu sa detecteze miscarea si sa filmeze in timp ce autovehiculul este parcat sau daca vrem sa avem imprimate pe filmare ora si data acesteia.

Mio MiVue 358 are baterie si senzor de miscare, astfel ca poate inregistra evenimentele care se petrec in jurul masinii; asta daca aveti curaj sa o lasati in parbriz in timp ce este parcata. Un senzor special monitorizeaza activitatea din fata obiectivului si declanseaza automat inregistrarea atunci cand detecteaza miscari. Secventa inregistrata, care poate fi cea a unui impact produs in parcare, este stocata intr-un director special si protejata pentru a nu putea fi stearsa sau suprascrisa atunci cand cardul de memorie al dispozitivului este plin. Am testat acest senzor, in curtea bunicilor de la tara, chiar a functionat. Exemplu, mai jos.
 

 
Camera este echipata cu un senzor cu 3 axe pentru determinarea socurilor. Cele mai importante momente pot fi inregistrate cu ajutorul modului Event Recording. Cand sensibilitatea senzorului este setata la cel mai inalt nivel, camera percepe si inregistreaza chiar si socul produs la trecerea printr-o groapa din carosabil.

Desi MiVue 358 filmeaza la rezolutie full HD, unii dintre voi s-ar putea sa opteze pentru rezolutia mai mica, de 720p, atat pentru salvarea spatiului de pe cardul microSDHC cat si pentru ca ofera un camp mai larg de vizualizare. La filmarea full HD campul de vizualizare este mai ingust.

Din punct de vedere al calitatii, imaginile video nu pot fi comparate cu cele obtinute prin intermediul unor camere mai scumpe si mai performante, gen GoPro Hero. La lumina zilei, fie ca este innorat sau soare, clipurile video se vad bine dar nivelul zgomotului destul de accentuat (imaginile au o granulatie fina), ceea ce duce la o pierdere a detaliilor.

Pe intuneric, zgomotul de imagine isi face simtita mai puternic prezenta, calitatea filmarilor scazand considerabil. Plus ca filmarile sunt destul de intunecate in aceste conditii.

Cel mai bine este sa va formati singuri o opinie. Remarc ca in majoritatea cazurilor am urcat pe Youtube fisierele originale.

Un exemplus de filmare ziua, la rezolutie full HD.
 

 
Dupa cum observati, numerele masinilor sunt lizibile numai de foarte aproape si in zona centrala.

Avem si un exemplu de filmare ziua, la rezolutie 720p.
 

 
Observati campul mai larg de vizualizare al camerei la rezolutie mai mica. Inca o filmare la rezolutie 720p, pe o vreme noroasa.

Noaptea, situatia sta in felul urmator. Filmare full HD, mai jos.
 

 
Filmare noaptea, 1080p, doar la lumina farurilor. Doar atat se vede, restul e bezna.
 

 
Concluzii

Pro

– Este mica, compacta, simplu de utilizat;

– Fixarea este ferma;

–  Are acumulator;

– Poate filma automat la producerea unor evenimente, chiar daca masina este parcata;

– Filmeaza full HD.

Contra

–  Calitatea filmarilor nu este extraordinara, in special noaptea;

– Detaliile sunt clare numai de la o distanta foarte mica.

Dupa o utilizare indelungata, pot spune ca Mio MiVue 358 este o camera care se preteaza foarte bine la o utilizare zilnica. Este compacta, usor de manevrat si pozitionat, dispune de o prindere ferma, filmeaza automat de cum este cuplata la “bricheta”. Nu trebuie sa facem cine stie ce operatii complicate pentru a o utiliza. Ulterior, o putem conecta la un computer si copia fisierele filmate.

Singurul lucru de care nu sunt total satisfacut este calitatea filmarilor, acestea nu sunt “lacrima”. De asemenea, as fi preferat ca detaliile sa fie lizibile de la o distanta mai mare – dupa cum am spus, numerele masinilor sunt clare doar cand masina se afla la o distanta de 2-3 metri de ele. Un senzor mai performant si o optica mai eficienta ar fi transformat-o intr-un succes.

Pe de alta parte, se poate sa fiu eu mai pretentios din fire si poate de aceea sa fiu oarecum nemultumit, deh, sunt obisnuit sa folosesc in general cele mai bune echipamente foto-video recent lansate.

Nu stiu ce sa zic, daca la pretul de 490 Lei este o buna afacere sau nu, pentru ca nu am testat deloc produse concurente din punct de vedere al pretului. Voi ce spuneti, calitatea filmarilor va satisface?

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Mio MiVue 358 – Camera video pentru masina

 • Pingback: » Camera video de masina Genius DVR-FHD590

 • February 21, 2015 at 12:39 am
  Permalink

  suportul cameri – respectiv – ienlul cu filet deteriorat -[fisurat – in bucati ] inclusiv locasul nucii- unde pot cumpara un alt SUPORT IMPREUNBA CU INELUL SI LACASUL NUCII- ?-DORESC UN NR DE TEL – SPR SA PRIMESC SI UN RASPUNS – 1

  Reply
  • February 23, 2015 at 6:06 pm
   Permalink

   Recomandarea mea ar fi sa te uiti in actele produsului cine face service pentru el si sa ii contactezi. Ei probabil ca te vor putea ajuta.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *