EOS-M – primul mirrorless Canon, cateva impresii si multe fotografii

Mirrorless-urile sunt din ce in ce mai prezente in cotidianul lumii fotografice, in Asia dar si in tarile avansate economic ale Europei bucurandu-se de un real succes. Privite inca ca un substitut al camerelor DSLR, acestea ofera posibilitatea schimbarii obiectivelor si au avantajul unor dimensiuni mai compacte, plus un comportament superior din punct de vedere al capacitatii de fotografiere in rafala (pentru ca nu au parti mecanice). Dar nu sunt perfecte, unul dintre dezavantajele sesizate de mine de-alungul timpului fiind comportamentul mai slab decat al DSLR-urilor (chiar si entry-level) in conditii de iluminare precara, ca sa nu mai vorbim de preturile destul de piperate in unele cazuri.

Canon s-au lasat asteptati pe acest segment de piata, fiind chiar ultimii producatori importanti care vin cu o astfel de camera. EOS M a fost lansata in toamna trecuta dar am utilizat-o pentru cateva saptamani in luna februarie a acestui an. Cateva impresii si multe fotografii realizate cu ajutorul ei, pe urmatoarea pagina.

Specificatiile, pe scurt, ar fi urmatoarele: montura EF-M, senzor APS-C de 18 Mpix, ISO extins pana la 25.600, procesor DIGIC 5, ecran LCD de 3 inchi tactil, filmare full HD la 30cps, fotografiere in rafala la 4.3cps, sistem de autofocus in 32 de puncte. Specificatiile complete pot fi gasite pe site-ul oficial al Canon Romania.

Are o constructie simpla, mai degraba ai zice ca este o camera compacta, nicidecum una cu obiective interschimbabile. Sigur, finisaje si materiale de calitate, dar nu mi s-a parut ca ar iesi cu ceva in evidenta fata de concurenta, nu are niciun element stilistic mai deosebit care sa faca inima sa-mi tresalte. Dar, am remarcat faptul ca este construita din aluminiu, un material care ii confera o rezistenta sporita.

Nu ascund ca am fost dezamagit de faptul ca posibilitatile de control manual rapid sunt practic nule, setarile realizandu-se doar prin intermediul ecranului tactil. Ca sa nu mai spun ca nu are buton AE/AF lock pentru blocarea expunerii si focusului. Si asta nu este tot, mai are cateva elemente care ii lipsesc: nu are nici viewfinder, gripul este practic inexistent iar ecranul nu este rabatabil. De asemenea, blitul care vine in pachet mi s-a parut prea mare, prea butucanos, deloc in concordanta cu aspectul compact si finut al camerei. In schimb, punctul de focus poate fi ales mai repede prin intermediul ecranului tactil.

Din punct de vedere constructiv pot spune ca nu m-a multumit pe deplin, am pretentii mai mari de la Canon, pesemne ca urmatorul model va indrepta din aceste incoveniente. Tocmai de aceea, as spune ca prima camera mirrorless de la Canon este targetata in special catre segmentul de utilizatori amatori care renunta la compacte sau catre cel feminin, nicidecum catre posesorii de camere DSLR care sunt in cautarea unei solutii de backup. Singurul avantaj il au doar posesorii de camere DLSR Canon, acestia avand la dispozitie un adaptor prin intermediul caruia pot utiliza obiectivele DSLR EF si EF-S pe montura mirrorless EF-M.

Am si un scurt videoclip realizat la evenimentul de lansare.
 

 

Dupa cum am spus, setarile se pot face mai ales prin intermediul ecranului tactil. Desi meniul este unul stufos, asemanator celui de pe DSLR-urile entry-level Canon, poate fi inteles si manevrat cu destula usurinta. Are si o interfata cu setari rapide, apelabila prin intermediul butonului QSet.

Canon EOS-M a venit impreuna cu un obiectiv 18-55mm cu diafragma f/3.5-5.6.

Impresiile mele sunt impartite. Pe de o parte m-a nemultumit din punct de vedere al manevrarii, pe de alta am remarcat calitatea fotografiilor si filmarilor.  Este un aparat pe care l-am utilizat in special prin intermediul functiilor automate, manevrarea manuala fiind o experienta care nu m-a satisfacut. De asemenea, este greu de tinut intr-o singura mana pentru ca gripul este prea mic… aaa, care grip? 😀

Nici sistemul de focalizare nu m-a dat pe spate, din contra. Au fost momente cand aparatul a focalizat greu, prea greu pentru pretentiile pe care le am de la aceasta marca. Am remarcat in schimb eficienta sistemului de stabilizare optica  dar si faptul ca declansarea este destul de rapida (dupa ce s-a realizat focalizarea).

Dupa cum am mai spus, Canon recastiga terenul pierdut prin calitatea rezultatelor fotografice. La acest capitol pot spune ca are comportament de camera DSLR. Fotografiile sunt clare, cu o paleta coloristica echilibrata, foarte aproape de cea reala, un nivel ridicat al detaliilor dar si cu un zgomot de imagine redus, cel putin pana la ISO 800.

Am fost multumit de fotografiile pe care le-am realizat in plimbarea prin centrul Bucurestiului alaturi de cei de la f64 si de Bucuresti Optimist, chiar daca soarele nu prea s-a aratat la fata.

Cateva exemple, mai jos.

Apoi, cateva exemple foto in care am surprins toate culorile care mi-au iesit in cale. Rezultatul, satisfacator.

De asemenea, si la interior mi-a placut cum se descurca. Dar trebuie sa aveti o mana ferma, eventual un trepied, si un cadru cu subiect mai mult static. In conditii mai dinamice, rezultatele nu vor fi clare, chiar daca veti creste sensibilitatea ISO. Exemple, mai jos.

Si nu in ultimul rand, am testat si efectele. Mi-a placut in special cel alb-negru granulat. Cateva exemple mai jos.

Si la filmare sta foarte bine, chiar si in conditii de iluminare precara. L-am avut cu mine la evenimentul Street Heroes, unde am filmat finala de breakdance in full HD.
 

 

Concluzii

Pro

– Calitatea imaginilor foto si video;

– Este compatibila cu obiectivele de pe DSLR-urile Canon;

– Design compact si robust.

Contra

– Pretul;

– Sistemul de focalizare este lent;

– Nu poate fi controlata rapid in mod manual;

– Nu are viewfinder si nici ecran rabatabil;

– Grip aproape inexistent, astfel ca nu poate fi tinuta ferm intr-o singura mana.

Primul mirrorless Canon EOS-M pare lansat mai degraba la presiunea pietii decat din convingerea producatorului. Recunosc ca am avut aceeasi impresie si la primele mirrorless-uri marca Nikon. Sa remarcam totusi ca este primul experiment de acest gen al japonezilor, ma astept ca urmatorul model sa fie net superior din punct de vedere al capacitatilor de manevrare.

In aceasta forma, Canon EOS-M este un fel de compacta point-and-shoot cu obiective interschimbabile,  adresata in primul rand fotografilor amatori care vor sa obtina rezultate de calitate fara prea mare efort, cu ajutorul modurilor automate sau al efectelor creative. Cu siguranta, rezultatele sunt comparabile in calitate cu cele obtinute de camerele DSLR entry-level, acesta fiind si punctul ei forte.

Pe www.f64.ro are un pret de aproximativ 3000 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “EOS-M – primul mirrorless Canon, cateva impresii si multe fotografii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *