Asus Vivotab Smart – tableta veritabila cu Windows 8 si Intel Atom

Pana de curand nu prea exista o alternativa viabila pe Windows la tabletele cu Android si iOS, atat din punct de vedere al dimensiunilor si greutatii, cat mai ales din cel al autonomiei. Desi mai puternice, tabletele cu Windows si Intel erau mai groase, mai grele si cu o autonomie destul de slaba, de 2-3 ore maxim. Deloc atractive pentru cei care doreau sa achizitioneze o tableta si ar fi preferat Windows-ul. Oferta disponibila in acel moment ii indruma implicit catre una cu sistem de operare portabil, in primul rand pentru a se bucura de o autonomie adevarata.

Intre timp au aparut tabletele cu Windows 8 si Intel Atom, un procesor cu faima in lumea portabila, el fiind inima si creierul deja uitatelor netbook-uri.  Un astfel de exemplar de noua generatie este si tableta Vivotab Smart cu procesor Intel Atom si Windows 8 a celor de al Asus pe care am avut ocazia sa o utilizez in zilele ce au trecut.

Configuratie Tehnica

– Ecran: IPS, 10,1  inchi, rezolutie 1366 x 768 pixeli, acoperit cu Corning Glass Fit

– Procesor: dual-core Intel Atom Z2760 la 1.8Ghz

– GPU: PowerVR SGX

– Memorie RAM: 2 GB

– Stocare:  SSD 64 GB

– Camera: principala 8 Mpix, frontala 2MPix

– Conectica: Wi-Fi N, BT 4.0, Micro USB, NFC,  iesire audio 3.5mm

– SO: Windows 8

– Dimensiuni: 265.5 x 171 x 9.7 mm

– Greutate:  580 grame.

Primele Impresii, Design

Imi place cum arata, are o constructie simpla, decenta, all-black. Fara elemente glamour, fara brizbrizuri, o prezenta de bun gust potrivita atat in mediile casnice cat mai ales in cele profesionale. Partea frontala este acoperita in intregime cu sticla Corning Gorilla iar spatele cu un plastic usor cauciucat, material care ofera o aderenta mai buna la prindere.

De asemenea, pentru o tableta cu procesor Intel, este destul de subtire si de usoara. Are numai 9.7mm grosime si o greutate de 580 grame, astfel ca poate fi manevrata si transportata fara prea mare efort.

Pe laterala dreapta este prezent conectorul de 3.5mm pentru casti si butoanele pentru ajustarea volumului.

Pe cea superioara gasim butonul de Power.

Pe cea stanga un conector microHDMI, slotul microSDHC  si microUSB-ul pentru alimentare.

Pe spate, in partea superioara, este prezenta lentila camerei foto alaturi de flash.

La test a venit impreuna cu o coperta de protectie care se ataseaza magnetic. Aceasta va fi disponibila in mai multe culori. Interesant este faptul ca poate fi utilizata si ca suport pentru sprijinul tabletei pe birou.

De asemenea, pentru a o putea utiliza la toate activitatile, am primit si o tastatura cu touchpad care se conecteaza prin bluetooth.

Din pacate, tableta nu a venit asa cum ma asteptam eu, cu tastatura cu andocare si acumulator suplimentar, un accesoriu care ar fi transformat-o intr-un adevarat ultraportabil. De altfel, nici nu are conector pentru andocare, apelativul hibrid neavand ce cauta aici, este o tableta veritabila.

Functionare si Utilizare

Cred ca am mai spus-o de nenumarate ori – consider ca in mediile profesionale sau la activitatile creative sunt  mai utile tabletele cu Windows, un sistem de operare care poate oferi o productivitate sporita. Desi unii spun ca se descurca foarte bine cu o tableta cu Android sau iOS, vreau sa-i vad cum lucreaza in programe de editare foto, in cele de grafica sau chiar in aplicatii specifice de business, cum ar fi cele de contabilitate, ERP-uri sau CRM-uri. Si sa fim sinceri, nici programele office de pe sistemele de operare mobile nu sunt cine stie ce, iti ofera functii limitate, nicidecum puterea pachetelor Office de pe Windows sau chiar Linux.

Bazandu-se pe un procesor Atom si pe o memorie RAM de 2GB, tableta Asus Vivotab Smart imi aduce oarecum aminte de raposatele netbook-uri. Este o tableta care poate asigura accesul in programele uzuale, de baza – office, navigare pe internet, mesagerie, chiar si prelucrare foto la un nivel mediu. De asemenea, poate fi utilizata cu incredere si la redarea fisierelor video la rezolutii 720p.

In schimb, in jocuri sau la prelucrarea video full HD, nu face fata. Atom-ul si GPU-ul incorporat nu sunt construite pentru asa ceva. Sigur, sa nu va asteptati sa zbarnaie, are si Atom-ul limitele lui, plus ca tableta vine cu numai 2GB memorie RAM.

Chiar m-am incapatanat sa lucrez o zi intreaga la serviciu pe ea, in regim de office, mai ales ca am avut la dispozitie si tastatura bluetooth cu touchpad incorporat. S-a descurcat fara probleme, nu s-a blocat, nu am simtit sa fi fost limitat cumva in activitatea mea. Singura problema poate fi ecranul care, desi are o rezolutie foarte buna, este un pic prea mic pentru o utilizare indelungata.

Pentru ca butonasele touchpad-ului nu m-au multumit pe deplin, experienta de utilizare a fost una hibrida, cu tastatura fizica si functii tactile. Pentru a deschide programe m-am folosit mereu de ecranul tactil, chiar si in interfata desktop. Comenzile au fost preluate rapid si precis, functiile de acest gen comportandu-se ireprosabil pe aceasta tableta.

Difuzorul mono prezent pe spate asigura o redare destul de clara a sunetului, insa la o putere destul de mica. Am intalnit la alte tablete Asus sisteme audio mai bune.

Stocare, Conectica

Tableta a venit cu un SSD de 64GB. Din pacate, aproape jumatate din capacitate este utilizata de sistemul de operare si programele principale. In cazul meu, dupa ce am instalat ce am avut nevoie, fara Photoshop sau alte aplicatii voluminoase, am ramas cu un spatiu liber de 30GB.  Mi se pare extrem de putin dar spatiul poate fi suplimentat prin carduri microSDHC.

De asemenea, nici un port USB 2.0 normal nu are, un pic cam ciudat pentru o tableta cu Windows. Ar fi trebuit sa vina la pachet macar cu un adaptor special pentru conectarea memoriilor USB prin portul celui microUSB existent. Pentru a va utiliza de solutii de stocare externe trebuie cumparat separat adaptorul special.

De asemenea, parca as fi fost mai incantat daca avea un slot SDHC normal, este mult mai util celor ca mine, care fotografiem destul de mult si dorim sa urcam repede pe internet maretele creatii. Ma rog, cu un adaptor special se poate rezolva si acest neajuns.

Portabilitate

La acest capitol consider ca sta foarte bine. Pe langa faptul ca poate fi transportata usor, avand atat o greutate cat si dimensiuni mici, are o autonomie chiar buna. Am utilizat-o o zi intreaga la serviciu fara sa fiu nevoit sa o incarc, pentru intreaga gama de activitati pe care o desfasor (office, navigare, mesagerie etc) cu Wi-Fi-ul activ si tastatura pe bluetooth conectata. De asemenea, la redarea unui videoclip 720p in conditii de avion (far Wi-Fi, cu luminozitatea setata la 50%), am obtinut o autonomie de 6 ore si 20 de minute.

Ecranul

Un alt atuu al ei este fara indoiala ecranul IPS de 10.1 inchi care afiseaza o rezolutie de 1366×768 pixeli. Afiseaza imagini clare, cu o coloristica vibranta, un contrast foarte bun si dispune de unghiuri largi de vizualizare. La rezolutia afisata putem accesa fara probleme atat documente office cat si pagini de internet sau aplicatii multimedia. De asemenea, parca as fi vrut o solutie mai serioasa pentru protectia ecranului, un Gorilla Glass 2 de exemplu.

Concluzii

Pro

– Portabilitatea (dimensiuni, greutate, autonomie);

– Sistem de operare productiv;

– Calitatea afisarii ecranului;

– Functionare decenta.

Contra

– Pretul, la aceeasi suma gasim deja laptopuri/ultrabook-uri cu procesoare mai puternice, chiar si de la Asus;

– Capacitate mica de stocare;

– Nu are un port USB ci doar unul microUSB;

– Ecranul nu este acoperit cu Gorilla Glass.

Asus Vivotab Smart  nu este un sistem hibrid, nici macar unul tip transformer, ci o tableta veritabila, in adevarata ei definitie. Pe langa faptul ca are dimensiuni, greutate si autonomie comparabile cu cele ale tabletelor cu Android si iOS, adevaratul ei atuu este Windows-ul 8, un sistem de operare puternic, pe care utilizatorii pot desfasura activitatile obisnuite de pe un PC, bineinteles, in limita capacitatilor ei de procesare.

Spuneam mai demult ca o astfel de tableta, cu un astfel de procesor, este un fel de reinventare a netbook-urilor. Din punct de vedere hardware cam asa este; dar daca ne uitam la pretul de comercializare de 2400 Lei uitam de acel concept. Are un pret comparabil cu al unor laptopuri si chiar ultrabook-uri care au procesoare mai puternice. In plus, husa si tastatura bluetooth duc la cresterea acestuia.

Alte cateva fotografii, mai jos.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “Asus Vivotab Smart – tableta veritabila cu Windows 8 si Intel Atom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *