LG 29EA93-P – un imens monitor ultrawide si IPS pentru amatorii de filme (si nu numai)
Nu cred ca trebuie sa va mai spun cat de utile sunt monitoarele. Oricat de cool ar fi tabletele sau smartphone-urile, tot pe un computer, desktop sau laptop, desfasuram activitatile “serioase”, fie ca sunt legate de job sau pur si simplu de divertisment. Si langa un astfel de sistem avem nevoie de un monitor de calitate, cu o diagonala cat mai generoasa din punctul meu de vedere. Cu cat mai mare, cu atat mai bine.
Pana acum vreun an, consideram ca monitoarele de 27 de inchi in format 16:9 reprezinta standardul suprem in materie. Asta a fost acum un an. Iata ca acum un nou suflu se simte in aceasta industrie: diagonala maxima a devenit 29 de inchi iar formatul s-a transformat in unul cinematic – 21:9. Din ce in ce mai mult producatori lanseaza astfel de monitoare, asta insemand ca este piata pentru ele.
Pana acum nu am avut ocazia sa folosesc un monitor ultrawide, in format 21:9 cinematic. Aflasem de ele prin intermediul internetului, desigur. Asa ca, atunci cand cei de la LG mi-au propus o scurta intalnire cu modelul lor de top 29EA93-P nu am stat deloc pe ganduri, vroiam sa vad cum este sa lucrezi si sa te distrezi cu ajutorul unui astfel de monitor.
Caracteristici Tehnice
Diagonala – 29 inchi
Format: 21:9
Tehnologie: IPS
Rezolutie: 2560×1080 pixeli
Luminozitate: 300 cd/mp
Contrast Dinamic: 5000000:1
Timp de raspuns: 5ms
Unghiuri de vizualizare: 178 / 178 grade
Conectica: DVI-D, 2xHDMI, DisplayPort, 3xUSB 3.0, Audio In
Sistem audio: 2x7W
Altele: PIP, MHL
Specificatii complete aici.
Primele Impresii, Design
Impresioneaza in primul rand prin cutia in care vine ambalat, mai lunga decat inalta, parca zici ca este una de chitara. Chiar eram curios daca intra in portbagajul masinii, slava Domnului nu au fost probleme. Apoi, dupa ce l-am scos din ambalaj, impresia a ramas aceeasi – este un monitor nu foarte inalt dar foaaaarte lat, deh 29 de inchi in format 21:9.
Monitorul LG 29EA93-P are un design elegant, chic, format dintr-un mix de elemente de bun gust. Atrage in primul rand prin piciorul de sustinere cu finisaj cromat care ii confera un look aparte, de lux. Acesta ofera o sustinere ferma, monitorul nu vibreaza deloc, asa cum am intalnit la alte modele.
Pe spate s-a optat pentru un plastic alb de foarta buna calitate, cu un finisaj lucios care nu arata deloc rau. Este unul dintre monitoarele cu un aspect unitar din orice unghi l-ai privi.
Am remarcat bogatia de conectori pusi la dispozitia utilizatorilor: 2xHDMI, DVI, DisplayPort, ca sa nu mai vorbim de hub-ul cu 3 porturi USB 3.0. De asemenea, are suport MHL pentru conectarea unui smartphone sau tablete. Pe langa sistemul audio incorporat are si conectori de 3.5mm pentru Audio In si Audio Out. Stiti ce ii lipseste acestui monitor pentru a fi perfect? Un tuner TV.
Din pacate, design-ul chic al piciorului are si dezavantanje. De exemplu, nu putem ajusta inaltimea de pozitionare a ecranului ci numai inclinarea lui. Fiind un monitor destul de scund, il veti privi intotdeauna de sus.
Meniul poate fi manevrat prin intermediul unor butoane tactile asezate sub ecran. Desi functiile tactile raspund rapid si precis, parca as fi vrut ca butoanele sa fie pozitionate pe rama frontala. Sincer sa fiu, pentru a manevra si mai repede meniul parca as fi vrut o telecomanda.
Mi-a placut interfata meniului, este colorata, dinamica, moderna si nu in ultimul rand intuitiva.
Functionare si Utilizare
Pentru cei obisnuiti cu formatul 16:9, acest monitor poate parea un pic ciudat. Mi-a luat ceva pana m-am obisnuit cu el. 21:9 inca nu este un format cu care suntem obisnuit, trebuie putin timp pentru adaptare. Dar, dupa ce incepi sa explorezi optiunile pe care ti le pune la dispozitie un ecran atat de mare, iti dai seama ca poti fi mai eficient in activitatile zilnice.
Putem pozitiona cel putin 2, daca nu 3, ferestre de lucru in acelasi timp, astfel ca avem tot timpul informatiile de care avem nevoie in fata ochilor. Am dat cateva exemple mai jos.
Daca nu va puteti organiza singuri spatiul de lucru, LG va pune la dispozitie programul Splitter care va poate ajusta automat ferestrele deschise, asa cum puteti vedea in imaginea de mai jos: imparte ecranul in 2, 3 sau chiar 4 zone.
Poanta e ca pe unii s-ar putea sa-i oboseasca atata eficienta, practic este un monitor care nu-ti mai lasa timp de respiro. 😀
De asemenea, are functie PIP, astfel ca putem afisa pe ecran in acelasi timp imaginea a doua surse. Imaginea secundara poat fi pozitionata in functie de preferintele noastre. Din pacate functia PIP nu merge in combinatie DVI + HDMI (de aici si imaginea neagra din exemplu), ci numai cele DVI+DisplayPort sau DisplayPort+HDMI. Sursa cu DisplayPort nu am, asa ca nu am putut sa va arat doua imagini live. Tocmai de aia as fi vrut un tuner TV, pentru a putea vizualiza programe TV.
Cum se vede? Raspunsul nu poate fi decat unul: se vede bine, impecabil de bine. Nici nu exista comparatie cu matricile TN, am avut parte de o paleta coloristica bogata, saturata, cu un constrast foarte bun si unghiuri de vizualizare largi, asa cum ii sta bine unui panou IPS de calitate. Normal ca l-am comparat cu TN-ul laptopului meu, l-a facut de rusine. Bineinteles, daca as fi avut la dispozitie un dispozitiv de calibrare, s-ar fi comportat cu mult mai bine.
L-am utilizat atat la prelucrarea fotografiilor cat si la vizualizarea filmelor, am avut parte de imagini de calitate in ambele situatii. L-am pus la treaba si in gaming, chiar daca teoretic timpul de raspuns de 5ms nu-l recomanda pentru asa ceva. Dar, gamerilor ocazionali, asa ca mine, le poate satisface fara probleme apetitul de aventura digitala; m-am jucat mult si bine fara sa fiu deranjat vizual in vreun fel, ba chiar m-am bucurat de cat de mare si de bine am vazut detaliile jocului. Corect, gamerii hardcore ar putea fi deranjati de usorul efect de ghosting care isi face aparitia in scenele dinamice.
Dar, ramane un monitor perfect pentru vizualizarea filmelor, mai ales al celor in format cinematic. Imaginea afisata este de calitate, culorile pe masura, este o adevarata placere sa urmaresti un film pe el. Un monitor perfect pentru pasionatii de film.
La cat de impetuos sta pe birou, am zice ca are si un sistem audio la fel de impresionant. Din pacate, cele doua mici boxe stereo incorporate sunt firave, doar fac un pic de zgomot, fara fidelitate sau alte pretentii de acest gen. Langa monitor ar fi bine sa pozitionati si un sistem audio de calitate, nu de alta, dar un film nu poate fi urmarit cu sistemul lui audio.
Am testat si HUB-ul USB 3.0. Merge fara probleme, mai ales ca la pachet este livrat impreuna cu un cablu USB 3.0. Din pacate, nu a atins vitezele de transfer la care ma asteptam, ci unele chiar de 3 ori mai mici. Sper sa fie doar o problema de drivere.
Fiind un monitor de generatie noua, ofera si suport MHL – Mobile HighDefinition Link. Practic, orice utilizator care are un smartphone sau tableta compatibile cu aceasta tehnologie pot reda imaginile printr-un cablu dedicat microUSB-HDMI direct pe ecranul mare. Cablu care, apropo, este si el livrat in pachet.
Concluzii
Pro
– Diagonala mare, generoasa;
– Matrice IPS de calitate;
– Are HUB USB 3.0;
– Conectica variata;
– Design si constructie de calitate;
– Are MHL.
Contra
– Pretul;
– HUB-ul USB nu ofera vitezele de transfer la care ma asteptam;
– Nu poate fi ajustat pe inaltime;
– Sistemul audio incoporat nu poate sustine o experienta completa de vizualizare a unui film.
Monitorul ultrawide de la LG , la o prima vedere, pare dedicat in special amatorilor de film. Si chiar asa este, de la aceasta premiza s-a pornit, majoritatea utilizatorilor consuma multimedia pe paine. Dar, la fel de bine, poate fi utilizat in toate activitatile noastre zilnice. Are o diagonala mare, generoasa, care permite afisarea mai multor ferestre simultan, astfel ca putem avea acces la informatia necesara mult mai rapid, o avem tot timpul in fata ochilor. Un alt plus categoric este reprezentat de tehnologia IPS, care afiseaza o paleta coloristica mult mai apropiata de realitate, cu toate avantajele implicite.
Bineinteles, toate avantajele pe care le ofera utilizatorilor vin cu un pret pe masura – aproximativ 2400 Lei.
Interesant acest monitor. Dar este prea scump pentru muritorii de rand.
corect… si cam la ce pret ti-ar face cu ochiul?
pe la 1500 de lei… 😀
unde se poate gasi un astfel de monitor in Romania?
l-am vazut la un magazin online dar acum nu mai gasesc pe net… ma interesez la LG sa vad daca imi spun ei ceva si te anunt…