Nokia Lumia 920 – Piatra de Hotar
Stiti ce este o piatra de hotar, nu? Ce reprezinta ea… O granita, un marcaj care delimiteaza doua spatii, cel din care vii si cel spre care te indrepti. O data ce ai trecut de ea, nu mai esti in acelasi loc. Asa si cu felul nostru de-a fi; in viata avem tot felul de astfel de momente semnificative, in care intelegem si vedem lucrurile intr-o alta lumina, urmand ca apoi sa mai schimbam din convingerile noastre, absolute pana atunci. O data ce ai trecut de acea piatra de hotar, nu mai esti la fel, ceva in tine s-a schimbat, iremediabil. Un pic cam prea filozofic pentru gustul vostru? Sincer, nici eu nu ma recunosc… 😀
Revenim la oile noastre, mai exact la efemerele vedete ale acestui insignifiant spatiu virtual – gadget-urile, de orice fel ar fi ele. Si in aceasta lume a lor exista “pietre de hotar”; la un moment dat apare un gadget sau o noua tehnologie care schimba ceva in intreaga industrie, care impune noi tendinte si, mai mult, care schimba ceva in modul nostru de viata. Da, putem spune ca ne schimba viata, vedem acest lucru zi de zi in jurul nostru. In paranteza fiind spus, ma cam sperie acest lucru cateodata.
V-am pierdut? Mai sunteti cu mine? Gata, am terminat cu introducerea. De fapt am vrut sa spun ca Nokia Lumia 920 a reprezentat o astfel de piatra de hotar pentru mine, una prin care mi-am mai schimbat din parerea pe care o aveam despre sistemul de operare Windows Phone. Nu total, dar ceva s-a miscat acolo, in adancuri… 😀
Caracteristici Tehnice
Ecran: IPS de 4.5 inchi, rezolutie 1280×768 pixeli, densitate 332.0 ppi, acoperit cu Corning Gorilla Glass 2, are filtru de polarizare
Procesor: Snapdragon S4 dual-core la 1.5Ghz
Memorie RAM: 1GB
Chipset grafic: Adreno 225
Stocare: 32GB
Camera Foto: Pureview de 8.7Mpix
Dimensiuni: 130.3×70.8×10.7mm
Greutate: 185 grame
Specificatiile complete pot fi gasite pe site-ul oficial, aici.
Primele Impresii, Design
Din punct de vedere al design-ului, pot spune ca este unul dintre cele mai interesante si mai frumoase smartphone-uri din piata. Atat din punct de vedere al formei cat si din al calitatii constructiei in general. Sigur, seamana cu generatiile trecute, nu prea sunt cine stie ce elemente de noutate, dar mie tot imi place. Este un un design care a fost preluat oarecum de toate smatphone-urile cu Windows Phone, indiferente de producator, ca prea seamana acum intre ele. A devenit un standard in lumea Windows Phone. Dar parca as vrea sa vina cu ceva nou si ceilalti, imi place diversitatea.
In strafundul inimii inca mai tanjesc dupa un Nokia de acest gen dar cu alt sistem de operare, banuiti voi care… 😀 Ma rog, stiu ca in conditiile actuale asa ceva nu ar fi posibil dar, stiti cum se spune, speranta moare ultima. Totusi, recunosc ca Windows Phone-ul actual nu m-a dezamagit deloc, acum este un sistem de operare matur pe care mi-as putea desfasura fara probleme activitatile zilnice. Pe viitor, il am in vedere in cazul achizitiei unui nou smartphone.
Sa revenim…
Lumia 920 este disponibil in mai multe culori (rosu, galben, negru, alb) pentru a se adresa unor categorii variate de utilizatori. Eu am primit versiunea cu o carcasa alba, o culoare tot mai prezenta in lumea smartphone-urilor.
Si nu ma mira deloc, albul este o culoare chiar misto iar pe acest smartphone da foarte bine. Mi-a placut foarte tare contrastul dintre ecranul negru-absolut si puritatea albului carcasei, este un joc de alb si negru care atrage vizual. La fel de atragatoare sunt si combinatiile galben-negru si rosu-negru, existente si ele pe Lumia 920.
Apoi am remarcat carcasa monobloc din policarbonat, construita perfect, fara cusur practic. Desigur, nu este vreun mititel sau vreun finut, dupa cum ati vazut din specificatii. Are o grosime de 10.7mm si o greutate de 185 de grame, valori destul de mari, care nu il fac tocmai potrivit intr-un buzunar stramt de pantalon sau in mainile finute ale unei doamne sau domnisoare.
Dar, pe cat de “durduliu”, pe atat de rezistent este. Are o carcasa robusta, care poate rezista cu succes unei utilizari intense, zi de zi. Este unul dintre smartphone-urile care nu cred ca se deterioareaza la primul soc accidental. Ma rog, acum depinde si de norocul sau de ghinionul vostru. Sunteti la mana destinului…
Pe laterala superioara este prezenta conectorul jack de 3.5mm pentru casti si slotul pentru microSIM.
Pe laterala dreapta sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului, cel de blocare/deblocare si butonul declansator foto.
Pe laterala inferioara este prezent portul microUSB pentru alimentare sau conectare la computer.
Functionare si Utilizare
Desi nu am fost pana acum un fan al sistemului de operare care il insoteste, pot spune cu sufletul impacat ca Nokia Lumia 920 este un smartphone adevarat, care m-a multumit aproape din toate punctele de vedere. Normal, nu este perfect, mai are cateva chichite, dar per total m-a multumit. Daca inainte nu consideram viabil acest sistem de operare pentru mine, acum nu as mai fi la fel de categoric. Deh, suntem oameni, suntem schimbatori…
In primul rand pentru ca imi place foarte tare ecranul lui. Afiseaza imagini clare, cu o coloristica vibranta, un contrast foarte bun cu un negru adanc, unghiuri de vizualizare largi, IPS pana la urma. Ce sa mai, o adevarata placere sa privesti pe el, pacat ca nu are 5 inchi. 😀 Rezolutia de 1280×768 pixeli este foarte buna pentru vizualizarea in conditii “mobile” a documentelor, paginilor de internet sau aplicatiilor de socializare.
Apoi, am fost multumit de cum functioneaza. Aproape impecabil as putea spune. Functii tactile de exceptie, o interfata fluida, aplicatii care se instaleaza rapid si pornesc imediat, fara sa se blocheze. De asemenea, are una dintre cele mai bune functii telefonice existente pe smartphone-uri, atat din punct de vedere al semnalului de receptie cat si din cel al calitatii audio a convorbirii, il auzi tare si clar pe interlocutor.
Am instalat o multime de aplicatii pe el, toate din magazinul dedicat. Jocuri, aplicatii foto, altele de socializare, toate s-au instalat repede si au functionat fara blocari. Remarc faptul ca magazinul de aplicatii al Windows Phone este mai populat si mai interesant decat acum un an. Dar, remarc ca, fata de Android, aplicatii care acolo sunt free, aici sunt contra cost, un mic exemplu fiind Angry Birds.
L-am utilizat si la vizualizare video HD, si in jocuri mai complexe, si la navigare pe internet, si la socializare, cu multe aplicatii active simultan, hardware-ul din dotare cu acel procesor dual-core si cei 1GB memorie RAM functionand in parametri normali. Nu am simtit vreo limitare in functionare.
Pot spune ca am fost multumit si de capitolul autonomie, la o utilizare medie, cu transferul de date 3G activ, am obtinut si 2 zile de functionare. Din punctul meu de vedere este ok dar am amici cu acest tip de smartphone si care il utilizeaza mai intens; la ei bateria din dotare tine doar o zi.
Utilizatorii pot aprecia si tehnologia NFC, utila chiar si la “imperecherea” cu mini-gadget-uri audio sau cu casti. De asemenea, il pot incarca prin inductie electromagnetica, fara fir adica, daca achizitioneaza accesoriul necesar.
Desi are o capacitate de stocare interna chiar generoasa, de 32GB, as fi preferat totusi si posibilitatea extinderii ei cu un card microSDHC. Dar, fata de sistemul Apple, cei de la Microsoft permit copierea directa a fisierelor video, bineinteles, acestea fiind si convertite automat in momentul transferului. Am copiat mkv-uri si avi-uri de test, au functionat fara probleme ulterior in player-ul default. Totusi, pentru a copia un film intreg, va trebui sa va inarmati cu rabdare, mie unul lipsindu-mi asa ceva, mai ales ca nu sunt genul care sa se uite la filme pe telefon, ma rog, pe un ecran atat de mic.
Singura problema care m-a deranjat in utilizare a fost faptul ca de cateva ori, si nu au fost putine, nu am putut prelua apelul telefonic. Pur si simplu, butonul de preluare parca ingheta, functia tactila nefiind de niciun folos. Sper ca aceasta problema software sa fie remediata cat mai repede.
Apreciez interfata Windows Phone, este atractiva, colorata, dinamica dar si intuitiva, usor de folosit. Recunosc ca mi-a luat putin timp pana m-am adaptat cu ea, nu foarte mult de altfel pentru ca nu este deloc complicata. O mai apreciez si pentru ca nu seamana deloc cu cele ale concurentilor, este unica si cu personalitate. Cred ca am mai spus asta de cateva ori.
De data asta m-am folosit fara probleme de agregatorul People chiar si pe contul meu de Facebook. Am vizualizat status-urile amicilor virtuali, m-am conversat cu ei, chiar am urcat fotografii tot cu ajutorul ei.
Dar, pe langa toate atuurile sau lipsurile acestui sistem de operare mobil, la acest smartphone sunt extrem de importante serviciile Nokia. Amintesc in primul rand de hartile GPS si de functia de navigare, destul de exacte si de utile chiar si la noi in tara. Amintesc ca hartile Nokia Drive sunt gratuite!
De asemenea, o aplicatie care nu ar trebui neglijata, mai ales daca calatoriti in afara tarii, este cea de realitate augmentata City Lens care ne ofera informatii in timp real despre punctele de interes din jurul locatiei noastre.
Merita mentionat ca smartphone-ul Lumia 920 poate fi integrat cu usurinta in ecosistemele Microsoft, un lucru deloc de neglijat in mediile corporate, acolo unde americanii sunt la putere. Pe langa posibilitatea integrarii cu majoritatea serviciilor lor, fie ca sunt de tip Exchange, Sharepoint sau SkyDrive, acesta dispune si de o suita de office care permite atat vizualizarea cat si editarea documentelor. De asemenea, din punct de vedere al securitatii ofera posibilitatea blocarii dispozitivului si stergerea datelor de la distanta in caz de furt sau pierdere.
Un alt atuu important al lui Lumia 920 este functia foto-video, cred ca este unul dintre cele mai bune smartphone-uri la ora actuala la acest capitol. Face fotografii foarte bune atat afara, in conditii de iluminare buna, cat si la interior. Cele la exterior, intr-o zi cu soare, vor avea parte de o coloristica saturata, usor ireala. Sigur, in conditii de iluminare slaba, veti face si fotografii miscate, trebuie sa insistati in acele momente.
Importante in procesul de fotografiere sunt atat senzorul cu tehnologie PureView, lentilele Carl Zeiss cu diafragma luminoasa f/2.0 dar si butonul declansator care permite accesarea acestei functii si din stand-by. Totusi, am observat ca acest buton se apasa un pic mai greu, parca as fi vrut sa fie un pic mai finut.
Meniul foto-video nu este unul extrem de complex, putem seta doar cativa parametri: un Flash, o compensare la expunere sau un ISO. Totul este lasat pe mana functiilor automate, de altfel asa si trebuie sa fie la un smartphone. In plus, am gasit o multime de aplicatii foto in magazin care permit obtinerea unor efecte in genul instagram.
Totusi, tin sa remarc ca astept in continuare primul smartphone Nokia cu Windows 8 si PureView-ul de 41 Megapixeli. Chiar daca va fi un smartphone un pic mai corpolent, cei care au nevoie de calitate foto nu ar fi deranjati.
Avem cateva exemple in continuare:
Si la filmare se comporta foarte bine. Imaginile sunt clare, cu o coloristica echilibrata. Doua exemple, mai jos.
Concluzii
Pro
– Design-ul;
– Este robust, rezistent;
– Calitatea afisarii ecranului;
– Functionarea in general;
– Calitatea convorbirilor vocale;
– Camera foto.
Contra
– Pretul;
– Este un smartphone masiv;
– Probleme la preluarea apelurilor;
– Nu are slot pentru card microSDHC.
Nokia Lumia 920 este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri la ora actuala. Nu stiu daca este cel mai bun smartphone din lumea Windows dar cu siguranta isi are locul lui pe podium. Atuurile lui principale, pe langa un design de exceptie, il reprezinta functionarea aproape ireprosabila, calitatea afisarii ecranului, functia foto-video, una dintre cele mai performante la ora actuala, plus serviciile conexe GPS-ului.
Singurul dezavantaj major al acestui smartphone este pretul de comercializare, de aproape 2700 Lei. Oricum, mai mic decat cel al unui iPhone.
bine ma, daca zici tu… da eu tot nu vreau sa trec de pe Android 😀
Si eu cred ca este unul dintre cele mai bune telefoane cu Windows din acest moment, Din pacate, pretul cu mult prea mare fata de posibilitatile mele il fac intangibil.
Poate daca as gasi un second hand la un pret mai decent.
Buna Seara, multumesc pentru review-ul dumneavoastra. Mi-a confirmat cateva dintre banuielile mele fata de acest model Nokia care, pentru mine, este prea masiv.
Aveti idee cum se comporta modelul cu Windows Phone de la HTC? La 8X ma refer.
Va multumesc.
Multumesc pentru aprecieri, nu i-as zice totusi un review, pentru ca nu este pe atat de complet pe cat as fi vrut. Mai degraba am notat cateva impresii.
Din pacate, despre HTC 8X nu-ti pot spune decat ca mi-a placut cum arata, ca este subtirel si finut. Atat. Desi l-am cerut pentru teste, nu l-am primit. Se pare ca nu prea am noroc cu HTC-urile, fie ca sunt cu Windows sau cu Android :D. C’est la Vie!
Dragut telefonul. Mi-ar placea varianta galbena. L-ati recomanda unei fete?
Poate ca ai sarit pasajul respectiv in care am spus ca mi se pare un pic cam masiv pentru mainile unei fete. Sotiei mele i s-a parut prea mare. Si da, varianta galbena arata foarte bine.
Pingback: » Don’t Fight! Switch!
Pingback: » Primele filmari oficiale cu Nokia Lumia 928
Pingback: » Nokia Lumia 925 – noul super-sexy-smartphone cu Windows Phone
Pingback: » Nokia Lumia 1020 – Sa vina!