HP ElitePad 900 – Trusa de supravietuire a tabletei in mediile corporate
Clar ca tabletele sunt pe val in acest moment, chiar li se prezice un viitor luminos in dauna batranului PC. (Am varsat o lacrima…) Pentru piata consumer, nu tagaduiesc, este valabil acest lucru iar statisticile o dovedesc. In schimb, in mediile corporate si de business, acolo unde productivitatea nu trebuie ocolita, tabletele inca nu s-au impus si nici nu cred ca o vor face prea curand. (O spun cu zambetul pe buze…) Insa admit faptul ca sunt meserii si activitati in care principalele lor atuuri (dimensiuni si greutate mici, autonomia considerabila) isi pot dovedi din plin utilitatea.
Pana in toamna trecuta, cele mai importante sisteme de operare de pe piata tabletelor erau Android-ul si iOS-ul, SO-uri orientate mai mult catre divertisment si care nu s-au impus deloc in mediile enterprise. De ce, nu este prea greu de ghicit, ca doar corporatistii nu sunt platiti sa rasfoiasca paginile de net, sa o arda pe retelele de socializare, sa citeasca carti de bucate, sa se joace Angry Birds sau sa se uite la filme. Sigur, sunt si exceptii, (norocosii!!!) dar acestea nu confirma regula. In schimb, de curand si-a facut aparitia Windows-ul 8, un sistem de operare construit special pentru ecrane tactile de catre cei de la Microsoft. Putem spune ca o data cu lansarea lui s-au creat in sfarsit premizele prin care tabletele sa fie acceptate si in firme sau corporatii. Cu indulgenta spun asta, pentru tot modul desktop este mai util in aceste medii.
Insa, chiar si cu acest Windows, fie actualul 8 sau viitorul Blue, o tableta de sine statatoare este utila pana la un anumit punct. Daca va trebui sa fie productiva cu adevarat, are nevoie de accesorii de genul tastatura, mouse precum si altele care sa asigure conectarea la reteaua ethernet, la un monitor mai mare sau chiar la serverele si aplicatiile interne ale companiei.
Cei de la HP se prezinta cu o astfel de oferta inaintea companiilor: o “trusa de supravietuire” a tactilului formata dintr-o husa (jacket) cu acumulator si conectica suplimentara, plus o solutie de andocare pentru tableta. Bineinteles, ambele compatibile cu noua tableta HP Elitepad 900.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 10.1 inchi, 1280×800 pixeli, 400 nit, acoperit cu Corning Gorilla Glass
Procesor: Intel Atom Z7620 la 1.8Ghz
Memorie RAM: 2GB
Stocare: 32GB
Conectica: – Tableta – 1 x Line Out
– Jacket – 2xUSB 2.0, 1xHDMI, 1sSDHC
– Docking – 4xUSB 2.0, 1xHDMI, 1xEthernet, 1x Linetout
Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 4.0, Ethernet prin intermediul docking-ului
Dimensiuni: 178x261x9.2mm
Greutate: 680 grame
SO: Windows 8 Pro
Primele Impresii, Design
O sa va povestesc mai intai cateva detalii despre tableta. Din punct de vedere a constructiei si designului, Elitepad 900 impresioneaza cu siguranta. Este o adevarata unealta de business, cu un aspect premium, construita cu materiale si finisaje de calitate.
Corpul este de tip monobloc, atat spatele cat si muchiile laterale fiind construite dintr-un aliaj de aluminiu cu finisaj mat. Pe langa aspectul business, acesta ofera si o rezistenta superioara. De asemenea, este destul de usoara (680 grame) si de subtire (9.2mm) pentru a fi purtata si manevrata fara prea mare efort.
Practic, pe muchiile laterale stanga/dreapta nu avem niciun buton sau conector, pentru acestea alegandu-se un design diferit de ce am mai intalnit la alte tablete, muchiile fiind usor ascutite. Butoanele de ajustare ale volumului au fost pozitionate in partea stanga a tabletei, pe spatele acesteia. Sunt asezate ergonomic, usor de accesat.
In aceeasi zona a fost pozitionata camera de 8 Megapixeli si flash-ul.
Pe laterala superioara sunt prezente butonul de Power, comutatorul pentru blocarea rotatiei ecranului si conectorul audio de 3.5mm. Din cate se vede, la partea de conectica cei de la HP nu au fost prea generosi cu utilizatorii.
Functionare si utilizare
Oricat de util al fi ecranul tactil intr-o activitate “portabila”, dupa ce am ajuns la birou acesta ne incurca mai mult decat ne ajuta. In activitatile productive si creative, de genul redactare, calcul tabelar, grafica, prelucrare foto-video avem nevoie in continuare de un mouse si o tastatura pentru a fi intr-adevar eficienti. Iar cei de la HP chiar asta incearca sa faca: pe langa elementul principal – tableta in speta, au si accesoriile necesare unei experiente complete. Pe doua dintre ele le-am utilizat si eu.
Primul ar fi Jacket-ul, un accesoriu care imbraca tableta si ii ofera o autonomie extinsa dar si cativa conectori suplimentari – doua porturi USB 2.0, unul HDMI dar si un sloc SDHC. Este un accesoriu util tot in conditii de portabilitate, intr-o sala de sedinte de exemplu. Foarte bun pentru conectarea tabletei la un display mai mare sau pentru vizualizarea documentelor stocate pe memorii USB.
Mai important mi se pare totusi sistemul de andocare. Acesta are patru porturi USB 2.0, unul VGA, unul HDMI, unul Ethernet si un audio out de 3.5mm. Extrem de util pentru conectarea tabletei la reteaua ethernet, la un monitor mai mare, la un mouse sau o tastatura, precum si la extinderea capacitatii de stocare pe un HDD extern. Ajunsi la birou, andocam tableta si ne putem bucura de un spatiu de lucru ergonomic si confortabil. De mentionat totusi ca tableta ElitePad reda doar rezolutia nativa pe un monitor mai mare, 1280×800 pixeli. Parca ar fi fost mai buna una de cel putin 1366×768 pixeli.
Din punct de vedere al puterii de procesare, tableta Elitepad 900 poate fi de folos la majoritate activitatilor uzuale. Procesorul Atom este destul de bun pentru deschiderea si editarea unui document office, la lucrul intr-o foaie tabelara cu o complexitate mica spre medie, la navigare pe internet, la comunicare, la prelucrarea fotografiilor, chiar si la vizualizarea unor videoclipuri in format High Definition. Atentie, suntem limitati de cei 2GB ai memoriei RAM, astfel ca nu vom putea deschide prea multe aplicatii simultan.
Dar, acelasi Atom nu va face fata unor programe mai complexe, care au nevoie de un hardware mai puternic, cum ar fi in cele de editare grafica sau video, programare sau chiar calcul tabelar complex. Tocmai de aceea, parca unei astfel de tablete, cu astfel de accesorii, i-ar fi stat mai bine cu un procesor de ultrabook, cel putin 4GB memorie RAM si o solutie de stocare interna mai generoasa; pentru ca cei 32GB ai modelului testat nu sunt deloc suficienti – dupa instalarea sistemului de operare si a unor aplicatii raman numai 8GB la dispozitia utilizatorilor.
In general functionarea tabletei a fost in limitele decentei si ale normalului, fara blocari sau lag-uri ale interfetei. Nu are acelasi comportament si viteza de reactia ca a unui ultrabook dar mi-am desfasurat activitatile uzuale fara probleme. Sigur, in momentele in care am copiat un volum mai mare de date pe ea si procesorul era ocupat, aplicatiile raspundeau un pic mai greu. De asemenea, cand si-a facut update-ul de Windows, a trebuit sa o restartez de la buton pentru ca nu mai vroia sa porneasca, intrase intr-o bucla de genul “Aplicare Update-uri”.
Dupa ce o andocam, imaginea era extinsa imediat pe monitorul de langa, activitatea continuand ori printr-un control hibrid (tactil + tastatura), ori ajutandu-ma si de un mouse. Am conectat fara probleme la ea accesoriile mele favorite de la Logitech, tastatura bluetooth K810 si mouse-ul Logitech M600.
Am apreciat si calitatea afisarii ecranului, cu imagini clare si o coloristica vibranta, totul alaturi de unghiuri de vizualizare largi. De asemenea, functii tactile care il insotesc sunt fara repros, tableta raspunde rapid si precis la acest tip de comenzi.
Nici la capitolul autonomie nu sta rau deloc. In conditii de avion (fara wi-fi), cu luminozitatea ecranului setata la 40%, sistemul audio la un volum de 50%, tableta a redat fisiere video HD la 720p timp de 5 ore si 10 minute. Dupa ce am introdus-o in Jacket, redarea video a mai durat aproximativ 3 ore.
De asemenea, am apreciat si sistemul audio incorporat, care reda un sound destul de puternic si la o calitate acceptabila.
Am remarcat si camera de 8 Megapixeli incoporata, cu ajutorul ei putem realiza fotografii clare la lumina zilei. Cateva exemple, mai jos. Nu avem prea multe setari la dispozitie.
Concluzii
Pro
– Design de calitate;
– Este robusta, rezistenta;
– Accesoriile pentru productivitate;
– Autonomia;
– Calitatea ecranului;
– Sistemul Audio;
– Are Windows.
Contra
– Puterea de procesara nu este de ajuns pentru orice tip de activitate in mediile corporate;
– Pe monitor nu scoate decat rezolutia nativa a tabletei;
– Pretul.
“Trusa de supravietuire” face din tableta Elitepad 900 o oferta interesanta pentru mediile corporate si am apreciat-o ca atare. Desi fisa tehnica din dotare (Atom, 2GB RAM) este de ajuns pentru anumite fise de post, aceasta putere de procesare nu poate acoperi chiar orice areal de activitate. Pluseaza la calitatea constructiei si rezistenta, la autonomie (desi se putea mai bine) si la calitatea afisarii ecranului. Nu trebuie uitat ca tableta HP vine cu solutii de securitate care permit criptarea si managementul de la distanta, inclusiv dezactivarea si stergerea datelor in cazul furtului sau pierderii, aspecte deloc neglijate in majoritatea companiilor importante.
Din cate am inteles, Elitepad 900 are un pret de aproximativ 3000 Lei. Nu am aflat inca pretul accesoriilor dar voi reveni.
Personal astept prima tableta HP cu o configuratie tipica ultrabook.
Pingback: » Toshiba Portege Z10t – ultrabook hibrid de business
Pingback: » Aspire P3 – tableta performanta de la Acer
Pingback: » HP Envy X2 – Tableta cu Windows 8
Pingback: » Back to school, oferta Microsoft…
Pingback: Lenovo Thinkpad 10 – Tableta cu Windows 8.1 pentru mediile profesionale |