Asus MX279 Designo – un monitor IPS cu diagonala mare, pentru cei pretentiosi
Ce ironie a sortii daca stau sa ma gandesc bine – monitoarele existente in perioada in care computerul desktop inca era rege (acum vreo 4-5 ani) nici nu pot fi comparate cu cele din ziua de astazi, echipamente mult mai performante si cu ecrane mult mai mari. Nu prea se mai cumpara desktopuri dar monitoarele sunt din ce in ce mai atragatoare. Ironic, nu?
Totusi exista tendinta accesorizarii laptopurilor cu un monitor, pentru extinderea spatiului vizual al acestuia. Asa ca, chiar daca desktopurile isi vor restrange numarul de unitati livrate (desigur, nu vor disparea complet), cred ca monitoarele nu vor suferi aceeasi cadere drastica, pentru ca ecranul laptopului nu are cum sa ofere un spatiu de lucru confortabil.
Sunt adeptul monitoarelor mari, cu ecran cat mai generos si o rezolutie cat mai buna, pentru a putea afisa cat mai multe ferestre in acelasi timp dar si pentru a vedea la dimensiuni confortabile un material video sau o fotografie frumoasa. In plus, pentru ca imaginile afisate sa posede o paleta coloristica cat mai aproape de realitate, ecranul trebuie neaparat sa aiba o matrice IPS, este cel mai potrivit standard din acest punct de vedere la ora actuala.
Un astfel de exemplar, cu diagonala mare si tehnologie IPS, este si modelul Asus MX279 Designo, pe care am avut placerea sa-l gazduiesc vreme de cateva saptamani pe biroul meu de lucru.
Specificatiile lui tehnice sunt urmatoarele:
– Ecran: 27.0 inchi (68.6cm), format 16:9, rezolutie 1920×1080 pixeli, matrice AH-IPS, finisaj mat;
– Luminozitate: 250cd/mp;
– Contrast Nativ 1.000:1;
– Contrast Dinamic: 80.000.000:1;
– Unghiuri de vizualizare: 178° / 178°;
– Timp de raspuns:5ms;
– Sunet: 2x 3Watt Bang & Olufsen ICEpower;
– Conectivitate:2 X HDMI, D-Sub, 3.5mm jack audio.
In primul rand ca impresioneaza prin design-ul chic, modern, chiar premium, cu baza si piciorul realizate din metal finisat mat.
Se remarca si piciorul de sustinere intr-o forma circulara extrem de atragatoare. Din punct de vedere functional, am observat ca asigura o sustinere stabila. Din pacate, nu putem ajusta inaltimea ecranului, ci numai inclinarea lui pe verticala (+20° ~ -5°).
Ca mai toate monitoarele de recenta generatie rama a fost ascunsa, pentru a lasa impresia ca ecranul ocupa tot spatiul frontal. Asa si pare, cand monitorul este oprit.
Daca din fata arata foarte bine, pe spate a fost ales un plastic negru lucios. Un finisaj mat al acestuia cred ca ar fi fost o alegere mai inteleapta, mai ales ca materialul lucios are tendinta punerii in evidenta a amprentelor si a finelor zgarieturi, inevitabile in orice mediu de lucru.
Are port VGA si doua porturi HDMI, astfel ca putem conecta la el cam tot ce avem nevoie. Mentionez ca la pachet am gasit un cablu DVI-to-HDMI, care extinde posibilitatile de conectare. Parca as fi vrut sa ai aiba si un Display Port, o solutie de conectare mai actuala, sau chiar un WiDi. Stiu, este un moft. 😀 De asemenea, parca ar fi fost bune si niste porturi USB mai ales daca il folositi impreuna cu un ultrabook, echipament care cam duce lipsa de conectica.
Controlul interfetei se realizeaza prin intermediul unor mici butonase tactile pozitionate sub ecran, in partea dreapta. Am observat ca acestea raspund destul de bine la comenzile tactile, chiar si la apasarile fine.
Meniul este destul de simplu si usor de parcurs, nu are setari prea complicate.
Desi se lauda cu un sistem audio Bang&Olufsen, calitatea redarii nu o depaseste pe cea a unuia dedicat de tip 2.1, nici nu ar avea cum. Oricum este mai bun decat cel al unui laptop de exemplu, fiind util intr-un spatiu linistit de mici dimensiuni.
27 de inchi este o diagonala mare, generoasa, pe care toate cele afisate se vad la dimensiuni confortabile, plus ca poti aseza fara probleme doua ferestre una langa alta, de aici rezultand o eficienta sporita. Totusi, parca la un ecran atat de mare, ar fi trebuit o rezolutie si mai mare decat cea full HD, un 4k de exemplu. Oricum, nu m-ar mira ca la anul, daca nu chiar din aceasta toamna la IFA Berlin, sa vedem si astfel de exemplare.
Din punct de vedere al redarii imaginilor, nu am ce-i reprosa, doar este o matrice IPS. In modul Standard, preferatul meu, paleta coloristica redata este naturala, calda, un pic saturata, o adevarata placere sa te uiti la un fotografii sau chiar la un film pe el. In schimb, in modurile Gaming si Theatre culorile mi s-au parut un pic cam puternice, stridente, deloc naturale. De asemenea, IPS-ul este recunoscut pentru unghiurile largi de vizualizare iar acest ecran nu face exceptie de la regula. Am remarcat si claritatea imaginilor dar si nivelul foarte bun al contrastului.
Este clar, calitatea afisarii nu poate fi comparata cu cea a unei matrici TN normale, din orice punct de vedere. Chiar i-am rugat pe doi dintre prietenii mei fotografi sa-si spuna parerea. Primul dintre ei si-a deschis meticulos fotografiile realizate in cateva ocazii si a exclamat:”Da, asa trebuie sa fie, asa era lumina de acolo!”. Cel de-al doilea, dupa ce si-a deschis cateva fotografii, a rostit pe un ton mucalit – “e bine!”. Daca si lor le place, atunci eu ce mai pot spune?
Normal, o spun de fiecare data, timpul de raspuns si diagonala prea mare s-ar putea sa nu-i atraga pe pasionatii de gaming dar cei care practica ocazional divertismentul virtual nu vor face mofturi.
Fara tagada, monitorul Asus MX279H este un accesoriu foarte bun, cu un design premium si o calitate superioara a imaginii afisate, fiind dedicat celor pretentiosi, fie ca sunt profesionisti sau doar entuziasti dornici de a lucra pe echipamente performante.
Din pacate, de cand este lumea asta, calitatea costa – monitorul Asus MX279 avand un pret de aproximativ 1500 Lei.
Ai facut o enumerare corecta a calitatilor si defectelor acestui monitor, pe care l-am achizitionat acum 4 luni, sant foarte multumit de el , insa cu cablul HDMI rezolutia pe full scren e foarte slaba.Te rog daca poti spune-mi ce setari ai pe el ca eu nu sant multumit deloc.Osa-i pun inapoi mufa VGA. Multumesc
pai poate nu stie placa video sa-ti dea rezolutia buna prin hdmi…