Prestigio Roadrunner 710x – camera video de masina
Incepe sa ma prinda treaba asta cu camera video de masina, este o scula pe care incep sa o consider tot mai utila in haosul din traficul romanesc. Cred ca o sa-mi cumpar cat de curand una si o sa incep sa filmez, atat plimbarile de vacanta cat si toate deplasarile zilnice, acestea in scop preventiv, nu neaparat pentru a pune pe net incidentele altora, nu este genul meu. Sa zicem ca le-as urca pe net, ce s-ar intampla? In afara de faptul ca toata lumea ar da din cap dezaprobator, ca vai asa ceva nu este frumos si civilizat, s-ar lua vreo masura legala impotriva lor? I-ar chema cineva, vreo autoritate, la o mica mustrare, eventual vreo amenda pentru agresivitate/comportament inadecvat in trafic? Daca gresesc, corectati-ma.
Poate ca Politia Romana ar trebui sa se sesizeze si sa se foloseasca de camerele soferilor amatori sau profesionisti din trafic. Ar trebui puse bazele unui sistem cetatenesc (da, suna cam populist) prin intermediul caruia, daca cineva filmeaza ceva “necurat” in trafic, fie o incalcare flagranta a anumitor reguli de circulatie care a pus vieti in pericol, fie ca se arunca pe geam hartii sau pachetul de tigari, sa aiba unde urca acele imagini si altcineva, sa le analizeze si daca sunt valide sa ia pe baza lor masurile necesare. O baza de plecare, de ce nu, ar putea fi si site-ul celor de la trafictube.ro, oameni care vor sa schimbe ceva in comportamentul nostru, de aia sunt atat de dedicati (cel putin asa vreau sa cred). Cred ca ar fi mult mai multi “ochi” in trafic, ar depasi numeric cele cateva mii de radare statice ale politiei. Poate cu astfel de masuri s-ar mai civiliza si soferul roman. Plus ca as fi total de acord ca reinnoirea permisului sa se faca si in baza unei reexaminari teoretice, poate asa ar mai scadea numarul celor care l-au obtinut ilegal. Dar, asta este alta poveste, ideala si care nu se va intampla niciodata in Romania.
Sa revenim la oile noastre, gadgeturile anume. De curand am avut ocazia sa folosesc o alta camera de masina, chiar de actiune as putea spune. Este vorba de modelul Prestigio Roadrunner 710x, o micuta cu aptitudini multiple si un comportament chiar onorabil.
Specificatiile micutei camere ar fi urmatoarele: filmeaza la rezolutie maxima full HD /30fps sau la 720p/60fps, are un senzor foto de 5 Mpix, are lentile cu o deschidere de 120 grade si un acumulator intern de 750mAh. Are slot microSDHC cu suport de pana la 32GB. De altfel, este o adevarata camera de actiune, fiind rezistenta in apa pana la o adancime de 10 metri, la socuri sau la temperaturi intre 0 si 50 grade Celsius.
Din punct de vedere al designului si constructiei am ramas placut surprins. Roadrunner 710x este un gadget de calitate, cu o carcasa metalica foarte bine construita si finisata. In plus, este destul de robusta pentru a rezista cu succes socurilor accidentale. Este destul de mica si de compacta, astfel ca poate fi asezata sau prinsa fara sa deranjeze in aproape orice loc.
De remarcat si continutul pachetului in care se comercializeaza, cu tot felul de accesorii de prindere, pentru aproape orice situatie. Eu am preferat clasica prindere in parbriz.
Din cate ati vazut este una dintre camerele care nu au ecran LCD. Trebuie sa recunosc ca la inceput, pana m-am obisnuit, m-a cam deranjat lipsa lui. De altfel, pozitionarea camerei necesita atentie la fiecare utilizare. Iar fotografierea este la “ghici”, poti sa incadrezi bine sau mai degraba nu. Ma rog, dupa ce va obisnuiti cu ea, s-ar putea sa aveti si rezultate bunicele.
Pornirea camerei, declansarea filmarii si a fotografierii se face prin intermediul unui comutator cu trei pozitii. Importante sunt si semnalele sonore pe care camera le emite la pornire, oprire, la startul/oprirea filmarii sau la fotografiere, sunt un fel de ghid al starii ei de functionare.
Setarea parametrilor camerei se face dupa ce ati conectat-o printr-un cablu miniHDMI-HDMI la un televizor. Putem seta data si ora camerei, daca sa rescrie fisierele vechi pentru inregistrarea continua, daca sa activam sau nu modul de noapte.
Fara a o conecta la televizor, putem alege rezolutia de filmare prin intermediul micutului butonas R, ajutati fiind de culoarea LED-ului aflat deasupra – Verde inseamna Full HD, Rosu – 720p/60fps si Galben – 720p/30fps.
Am utilizat-o vreme de vreo 3-4 saptamani, destul zic eu pentru a ma obisnui cu ea si cu felul in care trebuie sa o asez pentru un cadru de filmare cat mai corect. Am filmat si la rezolutii full HD, si la 720p (la care unghiul de filmare este mai larg), si ziua, si noaptea, chiar am si facut cateva poze de test.
In primul rand ca am fost multumit de calitatea filmarilor pe timp de zi si de claritatea acestora. La rezolutie full HD, este una dintre camerele la care numerele masinilor pe care le-am intalnit in trafic se vad clar, atat in zona centrala cat si in lateralele imaginii. La 720p, claritatea scade in lateral dar cadrul surprins este mai larg iar miscarea mai fluida (60fps in loc de 30fps).
Mai bine va las sa va faceti singuri o opinie.
O filmare pe soare puternic, 720p, cand inca nu prea stiam sa o pozitionez cum trebuie.
O filmare realizata intr-o dimineata, cu infernalul trafic catre serviciu, la rezolutie full HD.
Inca o filmare la 720/60fps, realizata in jurul orei 18.00.
Noaptea, calitatea filmarii scade dramatic. Practic nu se distinge mare lucru, chiar daca exista iluminare stradala.
Normal, trebuia sa-i testez cumva si capacitatile “tough”. Scapatul “accidental” pe jos nu a fost de ajuns si am bagat-o intr-un acvariu timp de cateva minute. A filmat fara probleme, dupa cum puteti vedea mai jos. Dar, dupa ce am scos-o din apa si am oprit-o, se pare ca pe la comutator a patruns apa si camera s-a blocat. Am “reparat-o” prin metoda chinezeaza 😀 , cu orez adica. Am bagat-o timp de o noapte intr-o punga de orez cu bob rotund 😀 si a doua zi era ca noua. Cine stie, poate a fost un defect la camera pe care am testat-o sau poate am gresit cu ceva. Important este ca a functionat fara probleme in continuare. Imaginile din acvariu, mai jos.
Trebuie remarcat ca nu are un stabilizator de imagine, astfel ca la filmarea din mana rezultatele nu vor fi tocmai stabile. Ma gandesc ca la utilizarea pe o motocicleta imaginile ar prelua din vibratiile motorului.
Am facut si cateva fotografii. Dupa cum am spus, fotografierea se face pe ghicite dar cu putin noroc pot iesi si rezultate bunicele, comparabile cu cele ale unui smartphone din clasa de mijloc. Va recomand sa repetati un cadru, pentru ca s-ar putea sa iasa si rezultate miscate. Cateva exemple mai jos.
Concluzii
Pro
– Constructie de calitate
– Multe accesorii pentru prindere
– Calitate onorabila a filmarilor
– Filmeaza full HD
– Este rezistenta la socuri si la temperaturi ridicate
Contra
– Nu are ecran;
– La filmarea de noapte nu este utila;
– Nu are stabilizarea de imagine;
– Este destul de scumpa pentru o camera fara ecran.
Una peste alta, camera video de masina Roadrunner 710x mi-a lasat o impresie ok, in special datorita constructiei solide si a comportamentului in conditii bune de iluminare. Dupa ce inveti cum s-o manevrezi si sa o pozitionezi fara ecran, totul devine o joaca de copii.
Din cate am vazut pe internet, are un pret de aproximativ 760 Lei, adica nu este tocmai ieftina.