Sony Xperia Z

Iata ca am ajuns la jumatatea lui 2013, in paranteza fiind spus primele sase luni ale anului parca au trecut ca gandul si ca vantul. Ne pregatim de vacante deja, dar asta este cu totul alt subiect. 😀

Pana acum, in materie de smartphone-uri, putem spune ca a fost un an bogat, cu lansari de terminale care de care mai interesante si mai performante. Pe scurt, 2013 inseamna consolidarea pozitiei smartphone-urilor cu ecrane mari, in jurul a 5 inchi, cu rezolutie full HD, cu procesoare quad-core si camere foto performante, noul standard in materie fiind senzorul de 13 Megapixeli.

Personal sunt unul dintre fanii acestui gen de ecran, pe care putem vizualiza in conditii confortabile atat pagini de internet, documente, fotografii sau chiar materiale video. Chiar mi-am dat cu parerea despre avantajele si dezavantajele utilizarii unui astfel de ecran cu ceva timp in urma. Bineinteles, totul in anumite limite, un 5 inchi fiind o diagonala care permite cat de cat o manevrabilitate comoda, chiar si cu o singura mana cu putin antrenament. De exemplu, nu m-as vedea utilizand un ecran de 6 inchi decat daca tehnologia avanseaza si poate fi incorporat intr-un corp asemanator celui actual de 5 inchi.

Daca nu ma insel Xperia Z este primul super-smartphone din 2013, anuntat chiar la targul CES din Las Vegas. Prima data l-am vazut, admirat si criticat in februarie la Mobile World Congress in Barcelona. Intre timp, am avut ocazia sa-l utilizez vreme de cateva saptamani, de ajuns zic eu pentru a-mi da seama cum se comporta cu adevarat.

Caracteristici Tehnice

Ecran: TFT LCD, 5 inchi, 1080x1920pixeli, ~441 ppi

Procesor: quad core Krait la 1.5Ghz

GPU: Adreno 320

RAM: 2GB

Stocare: 16GB, 12GB utili, extensibil prin card microSDHC

Camera: 13Mpix, autofocus, Led Flash

Retea: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0

Conectica: microUSB cu MHL, slot microSDHC, audio de 3.5mm

Dimensiuni: 139 x 71 x 7.9 mm

Greutate: 146grame

SO: Android 4.1.2

Acumulator: Li-Ion 2330mAh

Altele: Certificare IP57, este rezistent la apa pana la o adancime de 1 metru, timp de 30 de minute; rezistent la praf

Primele Impresii, Design

Mi-am exprimat parerea inca de cand l-am vazut prima data pe internet sau cand l-am butonat la Barcelona. Si mi-o mentin in continuare. Xperia Z este unul dintre smartphone-urile cu personalitate, cu un design aparte, atat prin forma cat si prin calitatea materialelor si a finisajelor. Imi place cum arata, consider ca este unul dintre cele mai atragatoare smartphone-uri la ora actuala.

Forma este una specifica Sony pana la urma, una riguroasa, geometrica, cu linii drepte, doar colturile fiind foarte usor rotunjite. O constructie solida, rezistenta, care pare ca ar rezista cu succes unei utilizari intense. De altfel este certificat IP57, asta insemnand ca poate rezista cu succes actiunii prafului, stropirilor accidentale sau chiar scufundarii in apa pana la o adancime de 1metru, timp de 30 de minute. Mentiune: doar daca capacele care acopera conectorii sunt bine sigilate/inchise.

Am avut la dispozitie modelul alb, mult mai prezentabil si mai chic decat cel negru, dupa parerea mea. In primul rand ca amprentele nu mai sunt atat de evidente pe aceasta culoare, ceea ce este un atuu incontestabil. Spatele a fost acoperit si el intr-o sticla rezistenta care ii confera  un look mai “fashion” sa zicem. Camera a fost pozitionata in partea superioara, foarte aproape de margine.

Suprafata frontala este acoperita in intregime de o sticla incasabila (dar pe care au aparut deja fine zgarieturi). Nu exista butoane fizice de manevrare ale interfetei ci numai unele tactile, pozitionate in suprafata tactila. Trebuie sa recunosc ca nu mi-a placut acest lucru, nu de putine ori apasand pe banda neagra de sub ecran. Acolo ar fi fost mai logic sa fie pozitionate butoanele tactile si nu suprafata tactila.

Din punct de vedere al dimensiunilor, trebuie sa remarc ca desi nu este cu mult mai mare decat concurentul de la Samsung, SGS4, este mai dificil de manevrat cu o singura mana din cauza ca muchiile nu sunt deloc rotunjite, ci ascutite, colturoase. Manevrabilitatea plateste tributul formei inedite.

Pe laterala stanga sunt pozitionate portul de alimentare microUSB, slotul pentru carduri microSDHC si conectorii de andocare.

Pe cea dreapta gasim slotul pentru microSIM, butonul de blocare/deblocare si pe cele de ajustare ale volumului. Butonul de Power atrage atentia atat prin finisajul metalic cat si prin forma rotunda, in contrast cu cea a intregului. Remarc ca este pozitionat ergonomic, pentru a putea fi actionat usor cu degetul mare.

Pe laterala superioata este prezent conectorul de 3.5mm pentru casti.
 


 
Functionare si Utilizare

Din punct de vedere al experientei de utilizare are multe bile albe din partea mea dar si cateva negre. Este un smartphone cu care m-am inteles in general foarte bine dar trebuie sa va povestesc si ce am sesizat in neregula la el.

Ceea ce cred eu ca-l dezavantajeaza fata de concurenta este in primul rand ecranul. Desi are rezolutie full HD iar caracterele si imaginile se vad clar, are lipsuri la contrast si la unghiurile de vizualizare. Cand ceilalti producatori importanti folosesc ecrane IPS sau Amoled, Sony opteaza pentru un clasic TFT care nu se poate compara la calitatea afisarii cu tehnologiile amintite inainte. Cum il privesti din alte unghiuri pierde din stralucire si din culori, nu iti ofera experienta vizuala la care te astepti de la un terminal cu pretentii. La cata sticla au folosit pe carcasa, parca mergea un ecran mai colorat.

In rest? Totul bine. Ma rog, aproape bine. In primul rand ca dispune de un hardware performant (quad-core, 2gb ram, adreno 320) care permite accesarea oricaror aplicatii compatibile, de orice gen ar fi ele – informare, lecturare, socializare, divertisment HD, audio sau gaming. La utilizarea de zi cu zi se comporta impecabil, interfata este fluida, nu are deloc sacadari si aplicatiile se deschid instantaneu. Functiile tactile ale ecranului sunt asa cum ne-am astepta sa fie, raspund precis si exact, este o reala placere sa le utilizezi.

Ca Xperia Z are o configuratie puternica, o dovedesc si rezultatele benchmark-urilor in care l-am testat.

Remarc totusi ca are tendinta sa se incinga destul de binisor in momentul in care este solicitat. De asemenea, de vreo 3 ori nu a vrut sa mai revina din stand-by, a trebuit sa ii fac hard reset pentru a-l readuce la viata.

In afara acelor mici probleme de stand-by, nu am mai sesizat alte neajunsuri. Si l-am utilizat timp de 3 saptamani, atat la navigare, la socializare, la redare audio-video sau la fotografiere si filmare. Pot spune ca experienta de utilizare a fost in general una chiar placuta.

Am apreciat si prezenta slotului microSDHC, perfect pentru extinderea capacitatii de stocare. Eu sunt unul dintre cei in stare sa umple spatiul de stocare intern doar in cateva ore cu fotografii si filmari, asa ca un supliment de 32GB este intotdeauna binevenit.

Totusi, la capitolul autonomie nu am fost multumit in totalitate. Nu se ridica la nivelul unui SGS3 sau Optimus G, nu am avut doua zile intregi la dispozitie niciodata. Se mai poate extinde un pic autonomia prin activarea modului Stamina. Nu l-am utilizat, pentru ca inchide conexiunile Wi-Fi si de date mobile cand este in stand-by, astfel ca nu mai primim notificari la receptionarea unui e-mail.

Dupa cum ma asteptam, la capitolul redare audio, cu castile din pachet, se descurca destul de bine. Ofera un sound de calitate, echilibrat, in care sunt reprezentate atat sunetele joase cat si inaltele, totul cu un nivel acceptabil al volumului maxim.

Am testat si GPS-ul. Localizarea pe harta s-a realizat repede si precis.

Camera Foto

Nici camera foto nu este mai prejos, chiar este unul dintre smartphone-urile care se comporta excelent la acest capitol, cu conditia ca scena sa aiba parte de lumina din abundenta. Pe intuneric sau in conditii de iluminare precara, rezultatele vor fi in general “miscate”.

In primul rand am remarcat faptul ca pune la dispozitia utilizatorilor o multime de setari. Putem ajusta rezolutia, flash-ul, timer la 10 sau la 2 secunde, daca sa fotografieze la detectarea unui zambet, tipul de focus, compensarea la expunere, fotografierea HDR, balansul de alb, sensibilitatea ISO (100-1600), tipul de masurare, stabilizarea imaginii, geolocarea, declansarea la atingerea ecranului si unde sa stocam imaginile. De asemenea, ofera si o multime de moduri de fotografiere: superior auto, normal, video camera, burst (rafala), efecte (nostalgic, miniature, vivid, filter, fisheye, sketch, partial color, harris shutter, kaleidoscope), sweep panorama (pe verticala sau pe orizontala), scene selection (soft skin, soft snap, anti motion blur, landscape, backlight correction HDR, night portrait, night scene si multe altele). Ce sa mai, setari ca la o camera foto de sine statatoare.

Langa butonul declansator se gaseste unul si pentru filmare. De asemenea, in timpul filmarii putem face fotografii. Parca as fi vrut un buton de declansare fizic, pentru ca in lumina puternica ecranul nu este tocmai lizibil si nu de putine ori am nimerit filmarea in loc de fotografiere.

Chiar am fost multumit de rezultatele obtinute in conditii de iluminare buna. Fotografiile sunt clare, cu o coloristica naturala si cu un nivel destul de bun al detaliilor si un zgomot de imagine care nu deranjeaza. Este unul dintre smartphone-urile care pot suplini cu destul succes lipsa unei compacte, plus ca ne ajuta sa urcam imediat pe net imaginea inedita pe care tocmai am surprins-o.

Cateva exemple foto, realizate in diverse situatii, mai jos:

Mult mai multe si mai interesante aici: de prin padure si de la Peles. Inca o data, este un smartphone care va poate ajuta sa realizati fotografii destule de bune pe oriunde ati merge.

Bineinteles, am si filmat un pic cu el. Exemplu, mai jos.
 

 
Interfata si Aplicatii

Chiar daca cei de la Sony si-au adus aportul in customizarea ei, interfata ramane una simpla si minimalista, usor de inteles si de parcurs. Deblocarea smartphone-ului se face printr-un gest vertical de jos in sus. Din acelasi ecran de Lock avem acces rapid la player-ul audio sau la camera foto, printr-un gest orizontal catre stanga sau catre dreapta ecranului.

Utilizatorii au la dispozitie nu mai putin de 5 ecrane principale pe care isi pot aseza shortcut-urile si widget-urile. De asemenea, aceasta poat fi customizata cu 8 teme – Silk, Xperia, Sapphire, Emerald, Amber, Ruby, Amethyst si Quartz. Zona de notificari ofera acces rapid la activarea/dezactivarea sunetului, a bluetooth-ului, a conexiunii wi-fi si a datelor mobile, precum si la setarile smarpthone-ului.

Bineinteles, Xperia Z vine cu aplicatiile proprietare Sony – Walkman, Album (Galeria Foto), Movies si Sony Select (market cu aplicatii, jocuri si muzica). De asemenea, am remarcat si aplicatia Sony Car care ofera acces rapid la aplicatii de navigare, la hartile Google, la telefon sau la player-ul media in timp ce suntem la volan.

Din pacate nu vine cu o aplicatie de office completa, Office Suite 6 oferind doar posibilitatea vizualizarii, nu si a editarii documentelor. Mai trebuie platiti inca 15 Euro pentru versiunea pro.

Concluzii

Pro

– Designul, calitatea constructiei;

– Este un smartphone performant;

– Este rezistent la apa si la praf;

– Calitatea fotografiilor si filmarilor;

– Functionare impecabila;

Contra

– Pretul;

– Mai dificil de manevrat fata de smartphone-urile concurentei (la aceeasi dimensiune a ecranului);

– Ecranul nu este pe masura asteptarilor;

– S-a blocat de cateva ori;

– Nu are suita office completa;

– Autonomia.

Ca tot vorbeam de vacanta la inceput. In cazul in care nu aveti chef sa purtati cu voi mai multe echipamente in vacanta, Sony Xperia Z poate fi o alegere excelenta atat pentru activitatile de informare si comunicare, cat si pentru inregistrarea foto-video a momentelor placute si a locurilor frumoase pe care le vizitati. Ca sa nu mai spun ca este rezistent la apa si la praf, ceea ce il face perfect si pentru locatiile care implica si prezenta apei, cu sau fara valuri.

Ca o concluzie, smartphone-ul Xperia Z pluseaza la design si constructie, la performanta si comportament, la calitatea camerei foto dar are si dezavantajul unui ecran mai slab decat cele ale concurentilor directi. Putem spune ca ii lipseste atat de putin pentru a fi perfect, pentru a fi un smartphone caruia sa nu ai ce-i reprosa.

La liber are un pret de aproximativ 2600 lei.
 
Va supun atentiei si o promotie interesanta a celor de la Sony: la achizitionarea unuia dintre modelele de televizor Sony Bravia KDL46W905 sau KDL55W905, cumparatorii primesc un smartphone Xperia Z gratis. Ce ziceti?

Update. Nu ii testasem rezistenta la apa. Asa ca m-am gandit sa-l bag intr-un acvariu si sa filmez cu el pestisorii. Stati linistiti, Xperia Z functioneaza in continuare.
Ce a iesit, mai jos.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Sony Xperia Z

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *