GSmart Maya M1 – dual-sim accesibil de la Gigabyte; ar putea fi un smartphone reusit daca…
Oricat de misto, de puternice, de frumoase si de atragatoare sunt smartphone-urile de top, pentru multi dintre noi acestea raman doar vise frumoase, le privim ca la muzeu pentru ca pretul lor este cu mult peste posibilitatile noastre financiare. Tocmai de aceea, multi dintre cei care au nevoie de facilitatile internautice ale unui smartphone apeleaza la produsele second-hand dar si la modelele entry-level sau la cele de nivel mediu, unele dintre ele cu un excelent raport pret/performanta.
De curand smartphone-urile marca Gigabyte au ajuns oficial si pe piata romaneasca. Sunt terminale din gamele entry-level si de mijloc, de altfel cele mai populare printre consumatori in special datorita motivului invocat mai inainte, al pretului atractiv. Iata ca, desi au aparut de curand, am avut ocazia sa utilizez unul dintre aceste modele in perioada ce tocmai a trecut, chiar varful de gama GSmart Maya M1. Un terminal caruia am ce sa-i reprosez dar care a reusit cat de cat sa-mi satisfaca nevoile de comunicare, informare si socializare vreme de aproape doua saptamani.
Pe scurt, specificatiile tehnice ale lui Maya M1 sunt urmatoarele: ecran IPS de 4.5 inchi cu o rezolutie 540 x 960 pixeli (~245 ppi), procesor dual-core la 1Ghz, GPU PowerVR SGX531, 1GB memorie RAM, 4GB capacitate de stocare interna (utili), slot microSDHC cu suport de pana la 32GB, camera de 8MPix, acumulator de 1700mAh, Android 4.1 Jelly Bean. O configuratie de top acum vreo 2-3 ani, acum doar una la nivel mediu. Dimensiuni: 136 x 67 x 9.7 mm. Greutate: 150.5 grame.
Din punct de vedere al designului pot spune ca nu arata deloc rau. Este un smartphone cu o tinuta decenta, cu materiale destul de ok si finisaje la fel. Am avut la dispozitie un terminal de culoarea rosie, astfel ca il vad mai degraba in posesia tinerilor sau al doamnelor si domnisoarelor. Cred ca se uita lumea destul de ciudat la mine pe strada, un ditamai omu’ cu un telefon rosu la ureche. Mai mult, va dati seama cum aratam la volan, vorbind la un telefon rosu, dintr-o masina rosie. Asortat maxim, cred ca radeau si curcile. 😀
Spatele si lateralele sunt acoperite cu acelasi capac din plastic care incorporeaza si butoanele de ajustare ale volumului si pe cel de pornire. Acest capac este construit dintr-un plastic destul de gros. Pe de o parte acest lucru este de bun augur pentru ca pare rezistent, pe de alta am reusit cu greu sa-l scot pentru a avea acces la sloturile pentru SIM-uri, SD si la baterie.
Din punct de vedere constructiv am remarcat ca nu este un terminal tocmai masiv, ba din contra, este destul de subtire pentru a putea fi manevrat cu o singura mana si pentru a incapea fara probleme intr-un buzunar mai stramt de pantalon.
Suprafata frontala este acoperita in intregime de sticla, butoanele tactile de manevrare fiind pozitionate ergonomic la baza ecranului.
Butoanele de ajustare ale volumului au fost pozitionate pe laterala stanga.
Butonul de Pornire/Blocare/Deblocare poate fi gasit laterala superioara, intre conectorul pentru casti si portul microUSB.
Din punct de vedere al experientei de utilizare pot spune ca am fost destul de multumit de comportamentul acestui smartphone, desi au fost momente in care nu mi-a facut deloc viata usoara.
In primul rand ca ecranul IPS este de calitate, afiseaza imagini clare, o coloristica echilibrata si are unghiuri de vizualizare destul de bune. Apoi am remarcat cat de bine raspund functiile tactile, rapid si precis, si ca interfata este in general fluida, usoare sacadari facandu-si aparitia din cand in cand la tranzitiile intre ecranele-desktop sau in paginile aplicatiilor, lucru comun tuturor smartphone-urilor si tabletelor ieftine. Nimic deranjant, ma asteptam la un astfel de comportament de la un terminal din categoria lui de preturi.
Configuratia cu acest procesor dual-core asigura in general o functionare stabila. Dar au fost si momente in care smarpthone-ul s-a blocat sau in care interfata a inghetat, pur si simplu, in general la iesirea din aplicatii. La inceput ii scoteam bateria si restartam smartphone-ul, pe urma m-am prins ca daca il blochez si il las in plata Domnului cateva minute isi revine de la sine. Pare ca sistemul de operare si interfata nu au fost calibrate tocmai eficient pe acest hardware. Poate se rezolva aceste probleme cu un update.
L-am testat cu patru dintre cele mai cunoscute benchmark-uri. Rezultatele sunt in normele categoriei dar se putea mai bine.
Quadrant: 2902; Antutu: 5827; Smartbench 2012: Productivity – 2151 , Games – 1664; Vellamo: 1359. Am vazut dual-core-uri cu rezultate mai bune.
Dupa cum v-am mai spus, l-am folosit timp de aproape doua saptamani. In afara celor catorva momente in care m-a enervat cu blocarile lui, am navigat pe internet, am socializat pe Facebook, mi-am citit e-mail-ul, am facut fotografii, m-am jucat Angry Birds si Candy Crush, am facut aproape cam tot ceea ce fac si cu smartphone-ul meu quad-core. Desigur, nu poate accesa jocuri cu o grafica mai complexa si nici materiale video full HD dar am redat fara probleme pe el videoclipuri 720p; la un ecran cu rezolutia si dimensiunile lui zic ca este tocmai bine. Cred ca am mai spus-o de cateva ori – nu m-as vedea vizionand un film pe un ecran atat de mic, o tableta sau un phablet fiind mai potrivite acestui gen de activitati.
Un atuu important al lui este cu siguranta functia dual-sim. Desi eu ma multumesc cu o singura cartela si provider telecom, am vazut destul de multi utilizatori care poarta doua sau chiar trei terminale. Decat sa porti doua telefoane cu tine, nu ar fi mai bine sa ai unul singur? Cred ca este mult mai comod.
Utilizarea celor doua SIM-uri este destul de simpla, putem seta SIM-ul default sau il putem alege foarte usor pe cel de pe care vrem sa apelam. Dar trebuie sa recunosc ca interfata de apelare este destul de incarcata, m-am obisnuit destul de greu cu ea. De asemenea am fost nemultumit de calitatea redarii difuzorului, nu-i auzeam foarte bine pe interlocutori. Sunetul redat de difuzor este prea strident, ascutit si deranjant. Si am remarcat ca nici interlocutorii nu ma auzeau tocmai bine, multi atentionandu-ma sa vorbesc mai tare.
Autonomia. Cand un coleg a vazut ca e dual-sim, m-a intrebat din prima: cum sta cu bateria? Fiind primul dual-sim pe care l-am utilizat, nu mi-am dat seama la inceput cat de importanta era intrebarea. Apoi, dupa ce ne-am cunoscut mai bine (eu cu Maya M1), am realizat ca acumulatorul de 1700mAh din dotare nu poate asigura functionarea pe parcursul unei zile intregi cu doua SIM-uri active. Mai grav este ca nici cu un singur SIM autonomia nu creste foarte mult, poate doar cu cateva ore.
Camera foto, contrar tuturor asteptarilor, se descurca destul de bine. Este primul smartphone din categoria lui de preturi la care ma declar multumit de rezultatele foto.
Interfata camerei foto este una destul de complexa, cu multe setari si efecte de fotografiere. Avem la dispozitie o multime de scene presetate, efecte de fotografiere, plus mod HDR (High Dinamic Range). De asemenea, putem seta balansul de alb, sensibilitatea ISO, compensarea la expunere, claritatea, temperatura de culoare si multe altele.
Am remarcat calitatea rezultatelor foto, sunt clare, au parte de o paleta coloristica echilibrata, atat in conditii de iluminare puternica cat si la interior, cu un nivel destul de bine controlat al zgomotului de imagine. Normal, seara sau pe intuneric, rezultatele nu sunt cine stie ce. Cateva exemple de fotografii, mai jos.
La capitolul video nu sunt la fel de multumit. De exemplu nu filmeaza full HD si nici stabilizarea nu este tocmai eficienta; mai degraba as putea spune – care stabilizare? Imaginile video preiau tremuratul mainii.
Concluzii
Pro
– Constructie decenta;
– Ecran IPS;
– Pretul;
– Este Dual-SIM;
– Camera Foto.
Contra
– Calitatea redarii sunetului convorbirilor in difuzor;
– Au fost momente in care s-a blocat;
– Autonomie slaba, atat cu doua SIM-uri active cat si cu unul singur.
Da, in ciuda minusurilor de care v-am amintit, ce-i drept cu ceva ingaduinta si calm din partea mea, Maya M1 a reusit sa-mi fie de folos pe parcursul a doua saptamani in aplicatiile uzuale de informare si comunicare dar si la putin divertisment.
Pluseaza la capitolul foto, este un terminal dual-sim dar mai trebuie sa recupereze la calitatea convorbirilor telefonice si la autonomie. Ar putea fi un smartphone reusit daca ii sunt rezolvate problemele software.
Din cate am inteles, are un pret in jurul a 1000 Lei.
Te rog mult sa-mi spui cu ce cartele sim functioneaza, ce retele… Sau daca stie cineva…
petricos_1@yahoo.com
Multumesc
cu sim-uri normale parca si cu orice retea… nu era codat in vreo retea anume…
Procesorul este, de fapt, 1,2 GHz quad-core, destul de ok daca stam sa ne gandim ca pretul unui astfel de telefon nou este de 949 de lei