De vacanta: Burg Hohenwerfen – Acolo unde se avanta vulturii

Vreme destul de urata pe aici prin Alpii austrieci luni si marti, cu ploaie si frig. Dimineata erau chiar 2 grade Celsius. Va dati seama ca noaptea temperatura cobora sub zero. Ma si vedeam prins de o ninsoare fara cauciucuri de iarna la masina. Pana acum nu am patit-o, sper sa nu se intample de acum incolo. Vad ca in dimineata asta a aparut din nou soarele deci sunt sperante de mai bine.

Chiar si asa, pe aceasta vreme potrivnica, buna doar de baut bere si de facut saune, nu am stat locului. Pana la urma, cat sa stai in piscina si la sauna? As putea spune ca este o vreme tocmai buna de vizitat muzee si castele. Asa ca asta am si facut, am mai vizitat o cetate. Ba nu, doua.

Prima a fost cetatea Hohenwerfen din Werfen, o localitate aflata cam la 40 de kilometri sud de Salzburg. De altfel, este sora cetatii Hohensalzburg pe care toata lumea o admira in Salzburg. Din cate am inteles dateaza din anul 1075, de-alungul timpului trecand prin mai multe stapaniri. Obiectiv turistic a devenit in anul 1987.

Biletul pentru o familie a costat 33 euro, pretul incluzand atat urcatul/coboratul cu funicularul, vizita prin cetate si un spectacol cu vulturi, sport destul de popular din cate am observat in Austria. Daca stiam, nu mai plateam si coborarea cu funicularul, am preferat sa ne intoarcem pe jos.

Dupa ce am ajuns sus am avut parte de o surpriza placuta. Habar nu aveam ca in aceasta cetate a fost filmat “Where Eagles Dare” cu Richard Burton si Clint Eastwood. Am aflat dupa ce am intrat intr-o sala in care era expus afisul filmului si erau proiectate imagini video de la filmari. Practic mi-a inseninat ziua, habar nu aveam ca Hohenwerfen este castelul Adler din film (si din carte).

Am asteptat vreo 40 de minute ora de start a turului cetatii. Nu am pierdut timpul degeaba, ne-am retras in restaurant unde am degustat o cafea cu lapte si omniprezentul strudel cu mere, plus ca am vazut de sus cateva fragmente ale spectacolului cu vulturi. Ce am putut, pentru ca ferestrele erau toate ocupate de batranei veniti in excursie la cetate. Ba’ o babuta se urcase si pe un scaun ca sa vada mai bine.

In turul cu ghid (noi am avut audioghiduri) am vazut o impresionanta colectie de arme si armuri (tunuri, sabii, pusti si pistoale), camera de tortura dar si capela, am colindat prin turnurile de aparare si am urcat pana sus de tot la clopot. Am vazut chiar si mecanismului ceasului din turn si am admirat de oriunde am putut peisajele superbe din jurul cetatii.

Foarte multi turisti la cetate chiar si pe ploaia asta. Pana la urma nu este de mirat, este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Austriei. Cred ca am stat pe putin 3 ore acolo, nici nu stim cand a trecut timpul, atat de mult ne-a placut. Practic aparatul foto a scos fum de cat de mult l-am folosit. O selectie in continuare.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *