Poze cu SGS4 (si alte cateva impresii)
Se stie deja ca smartphone-urile sunt principalele vinovate pentru declinul pietei compactelor. Nu este greu de intuit de ce. In primul rand pentru ca telefoanele, pe care le purtam cam tot timpul cu noi, au devenit din ce in ce mai capabile din acest punct de vedere, rezultatele obtinute fiind multumitoare pentru majoritatea utilizatorilor.
Plus ca ne ajuta sa urcam imediat pozele pe site-urile de socializare pentru a arata tuturor prietenilor nostri virtuali unde suntem, ce facem, cu cine suntem, ce mancam sau ce bem. Instagram-ul este un fenomen deja si majoritatea utilizatorilor lui se folosesc de un smartphone pentru a urca fotografii acolo. Ca sa nu mai vorbim de Facebook sau Twitter, doua dintre cele mai importante site-uri de socializare online.
Sunt deja cateva smartphone-uri care pot oferi rezultate foto-video destul de bune. Cele care mi-au placut foarte tare sunt iPhone 4s, Nokia Lumia 808, Nokia Lumia 920, SGS3 (si niste close-up-uri aici), LG Optimus G si Sony Xperia Z (exemple aici si aici).
De curand am avut ocazia sa folosesc noul model Samsung Galaxy S4. Chiar l-am avut in vacanta de vara alaturi, asa ca am facut o tona de poze cu ajutorul lui dar si cateva videoclipuri.
Samsung Galaxy S4 (SGS4 pe scurt) este varful de gama al coreenilor si unul dintre cele mai titrate smartphone-uri la ora actuala, in primul rand datorita performantelor hardware. Specificatiile sunt urmatoarele: ecran Super Amoled de 5 inchi cu rezolutie full HD (~441ppi), procesor quad-core la 1.9Ghz, 2GB memorie RAM, stocare interna de 16/32GB.
O configuratie puternica si pe care toate aplicatiile, de orice gen, se incarca rapid si functioneaza foarte bine. Dar, desi nu ma asteptam am remarcat sa mai sunt momente in care interfata sacadeaza. Si trebuie sa recunosc ca am reusit sa-l dau peste cap, dupa ce am instalat tot felul de aplicatii dubioase din Google Play in timp ce incercam sa fac share la conexiunea din internet prin Wi-Fi. Dupa un “factory reset” totul a mers ca la inceput. Jos palaria pentru iPhone si market-ul lui mult mai curat si mai bine pus la punct.
Din punct de vedere constructiv, cel mai mult apreciez la el faptul ca nu a crescut in dimensiuni fata de SGS3, chiar daca ecranul are o diagonala mai generoasa si acumulatorul o capacitate mai mare (2600 mAh). In schimb dezaprob faptul ca nu s-a schimbat mai nimic la design si ca seamana aproape perfect cu SGS3, poate si asta fiind un motiv ca nu se vinde la fel de bine ca predecesorul sau. Plus ca nu SGS3 ramane inca un smartphone foarte bun, cu un comportament pe masura, fiind si mai ieftin acum.
Legat de autonomie, pot spune ca SGS4 m-a multumit. La stilul meu de utilizare imi ofera cel putin 2 zile de autonomie. In schimb, daca se fotografiaza si se filmeaza intens cu el, s-ar putea ca in 10 ore sa nu mai aveti pic de vlaga in acumulator.
Din punct de vedere al manevrabilitatii ne-am inteles foarte bine. Il pot manevra cu o singura mana, este destul de subtire si incape fara probleme in buzunarul blugilor. Pe ecran se vad in conditii excelente toate cele afisate, de la pagini de internet si pana la fotografii sau imagini video. Afiseaza imagini clare, cu o coloristica vibranta, puternic saturata, si dispune de unghiuri de vizualizare foarte bune.
La partea foto, specificatiile ar fi urmatoarele: camera principala de pe SGS4 (cea de pe spate) dispune de un senzor de 13 Mpix, lentile cu diafragma f/2.2, o focala de 31mm, flash LED, autofocus, zoom digital 4x, stabilizare, sensibilitate ISO intre 100 si 800 (50-1000 automat), filmeaza la rezolutii full HD.
Interfata de utilizare este una extrem de simpla, asa cum trebuie sa fie. In primul rand ca avem acces la setarea modului de fotografiere – Auto, Beauty Face, Best Photo, Best Face, Sound &Shot, Drama, Animated Photo, Rish Tone (HDR), Eraser, Panorama, Sports si Night. Alegerea unuia dintre ele se poate face atat printr-un meniul circular, mostenit de la Galaxy Camera, cat si printr-o interfata gen matrice. Dupa cum ati observat deja, toate sunt moduri inteligente de fotografiere.
Avem acces si la setarea dimensiunilor fotografiei, a tipului de masurare (central, matrice, spot), putem activa sau nu fotografierea in rafala sau detectarea fetei; si altele. Din punctul meu de vedere, pe smartphone-uri avem nevoie de cat mai multe efecte creative si moduri automate eficiente care sa-si faca treaba in cele mai variate conditii, mai putin de ajustarea manuala a parametrilor. \
Pe de alta parte, mai sunt unii care vor sa experimenteze un balans de alb, sa aiba un control mai exact asupra sensibilitatii ISO (100 la lumina puternica, 800 la interior), mai baga o compensare la expunere, numai ca ajustarea se face un pic mai greu, nu la fel de rapid ca pe o camera foto de sine statatoare.
De asemenea, utilizatorii au la dispozitie multe efecte creative pentru a putea da o alta tenta imaginilor lor: vignette, grey-scale, sepia, vintage, faded colour, turquoise, tint, cartoon, moody, rugged, oil pastel, fisheye.
Alte efecte pot fi experimentate ulterior intr-o aplicatie dedicata. Se pot prelucra mai in detaliu fotografiile deja realizate: le putem redimensiona, putem taia doar zona care ne intereseaza, putem ajusta luminozitatea, contrastul, saturatia, temperatura de culoare, compensarea la expunere. De asemenea, putem prelucra portretele: inlaturam ochii rosii, luminam fata, defocalizam restul scenei, facem mici ajustari ochilor, nasului sau gurii. Si nu in ultimul rand, putem adauga pozelor tot felul de desene nostime sau chiar notite.
Dupa cum v-am mai spus, il utilizez aproape de 1 luna, timp in care i-am folosit camera foto in cele mai variate conditii. Am pozat cu el muntii si oraselele din Austria, tot felul de obiecte nostime si colorate, berile la care pofteau amicii mai de pe Facebook, l-am dus chiar si la Muzeul National de Istorie la expozitia chinezeasca, la Columna lui Traian si chiar la Tezaur.
In conditii bune de iluminare am remarcat ca focalizeaza destul de repede si precis; daca nu va place zona de focus automata, o puteti alege pe cea dorita printr-o simpla apasare pe ecran. Pe lumina slaba autofocusul nu prea isi mai face treaba, ca mai la toate smartphone-urile de altfel.
Zoom-ul digital este accesibil atat prin gestica tactila cat si prin intermediul butoanelor de volum; recunosc ca nu prea ma dau in vant dupa zoom-ul digital, asa ca nu prea l-am folosit, il astept pe cel optic de pe GS4 Zoom. Mi-a placut si fotografierea in rafala, aparatul inregistrand 20 de cadre daca tinem apasat mai mult degetul pe butonul declansator tactil. Apropo de asta, astept in continuare un buton fizic de declansare, ar fi mai util.
Trebuie sa remarc ca, fata de SGS3, mi s-a parut ca lentila este mai ingusta si ca distanta de fotografiere macro este un pic mai mare, de la aproximativ 10cm.
Dupa cum am mai spus, aplicatia foto a lui SGS4 are o multime de moduri inteligente, majoritatea bazate pe fotografiere in rafala; ca sa fiu sincer, nici nu le-am folosit pe toate.
Ar fi Best Photo, care face o suita de 8 cadre din care noi il alegem pe cel mai bun, Sound&Shot, care inregistreaza si sunetul ambiental pentru 8 secunde in momentul in care facem o poza, Drama, rafala care inregistreaza trecerea succesiva a unui subiect prin cadru, Animated Photo, face o fotografie animata, cu o zona in care se pastreaza miscarea, Eraser, rafala de 5 fotografii dupa care putem sterge elementele care se misca prin cadru. Dupa cum am spus, nu prea le-am folosit. Am incercat, dar nu mi-au iesit cine stie ce rezultate, primeam tot felul de mesaje: ba ca subiectul se misca prea lent prin cadru, ba ca nu a detectat miscare… Mai perseverez…
Dar, sa lasam imaginile sa vorbeasca de la sine. Remarc ca nu am prelucrat deloc pozele, doar le-am redimensionat.
In continuare avem doua galerii cu fotografii realizate in conditii bune de iluminare. Rezultatele au o coloristica puternic saturata, sunt clare, dispun de un nivel ridicat al detaliilor.
Alte fotografii aici.
Bineinteles ca am incercat si modul Rich Tone – HDR dar nu sunt extrem de incantat de rezultate. Imi par prea fortate, nu au pic de naturalete. O sa incerc sa le prelucrez un pic in alb si negru, sa vad daca arata altfel.
In continuare veti vedea cum surprinde culorile si obiectele de aproape. Sincer sa fiu, sunt multumit de rezultate iar nivelul detaliilor este foarte bun.
Dupa cum v-am spus, l-am utilizat si la interior, in conditii de iluminare slaba pe alocuri. Cu toate acestea, rezultatele sunt ok, cu un nivel destul de bun al detaliilor si cu zgomot de imagine tinut sub control pana la ISO 400. Dupa ISO 400, nivelul de zgomot se accentueaza si isi fac simtita prezenta artefactele de imagine. Totusi, nivelul detaliilor ramane acceptabil.
In conditii dificile de iluminare va recomand sa utilizati Night Mode; veti obtine fotografii mai luminate.
Deci, cateva poze de la Muzeu. Expozitia chinezeasca mai jos.
Tezaurul…
Columna lui Traian…
Cel mai tare mi-a placut cum face panorame. In primul rand ca realizarea unei panorame cu SGS4 este o operatiune pe cat se poate de simpla. Activam modul Panorama, apasam pe tragaci (pe butonul declansator adica) si miscam smartphone-ul intr-o parte sau in cealalta (catre stanga sau catre dreapta) – facem swipe.
Putem tine ecranul atat in pozitie landscape cat si in cea portrait, in cea de-a doua rezultatele fiind mai inalte. Astfel, in cateva miscari simple se poate face o panorama reusita. Am observat ca aplicatia reuseste sa trateze destul de corect si persoanele aflate in miscare. Desigur, mai da si erori, in special cand trece unul mai grabit prin cadru dar putem sa repetam fotografierea. Eu asa am facut.
Cateva exemple, mai jos.
De la Hallstatt…
Urmatoarele sunt de la Cuibul Vulturului…
Inca zece…
Burg Finstegrun…
Burg Finstegrun…
Valea Castelului Moosham
La intrarea in orasul St. Margarethen
Vacute pe Aineck…
Crucea de pe Aineck…
Tot vacute…
Capela Indragostitilor…
Capela Indragostitilor…
Sper ca v-au placut pozele facute cu SGS4.
Acum sa va arat si doua videoclipuri. Trebuie sa recunosc ca am filmat destul de putin cu el si numai in conditii bune de iluminare, in zile cu soare adica. Videoclipurile realizate sunt clare, cu un nivel ok al detaliilor si o paleta coloristica saturata. Focalizarea automata este destul de eficienta.
Doar doua exemple, mai jos.
Tanda pe manda (in loc de overall 😀 ) eu sunt multumit de cum s-a comportat SGS4 la capitolul foto-video. Focalizeaza si declanseaza rapid si am obtinut rezultate ok cu ajutorul lui, pe care le-am folosit atat pe blog cat si pe contul meu de Facebook. Si da, cu un astfel de smartphone, nu prea mai ai nevoie de o compacta ieftina in buzunar.