Acer Aspire R7 – un desktop-replacement de noua generatie, cu o forma inovativa si o configuratie puternica
Sistemele portabile cu ecran tactil nu mai reprezinta o noutate (primul prototip fiind lansat cu vreo 12 ani in urma), insa de-abia de curand aceasta tehnologie a ajuns la maturitate, fiind capabila de implementari cu adevarat utile, fiabile si spre beneficiul utilizatorului.
Tonul l-au dat smartphone-urile si apoi tabletele, fie ca sunt cu iOS sau Android, in ambele cazuri ecranul tactil avand poate cel mai important rol. Consider insa ca simpla lui prezenta nu este de ajuns, in special celor care trebuie sa fie productivi si creativi. Producatorii au realizat imediat acest lucru si au lansat tot felul de accesorii compatibile sau, mai mult, sisteme integrate cu tastatura, touchpad si ecran tactil, pentru ca utilizatorul sa nu duca lipsa de nimic. Este deja cunoscut modelul Transformer al celor de la Asus sau sistemele de tip slide, cu ecran tactil si tastatura culisabila.
De la lansarea Windows 8, un sistem de operare productiv dar orientat (prea mult) catre tactil, a inceput sa se simta nevoia unor astfel de implementari si pe PC-urile portabile. Au aparut laptopuri hibride cu Windows 8 cu tastatura culisabila, cu ecran detasabil, cu ecran care se roteste prins de o rama, ba unele si cu doua ecrane. Mai toti producatorii importanti au tinut sa-si dovedeasca creativitatea si puterea tehnologica, uneori frizand ridicolul, unele forme fiind poate prea futuriste sau peste puterea de intelegere a majoritatii utilizatorilor.
Credeam ca le-am vazut pe toate, chiar ma gandeam ca singurele forme pretabile stilului meu sunt cea cu ecran detasabil sau cea cu tastatura culisabila, imi pareau cele mai rezonabile din punct de vedere al manevrabilitatii, in raport cu beneficiile oferite. Asta pana de curand, cand am avut ocazia sa utilizez noul laptop Aspire R7 al celor de la Acer. Desi in pozele de pe internet imi parea a fi inca o struto-camila facuta doar pentru a impresiona asistenta si nimic mai mult, in realitate nu este deloc asa. Aspire R7 este un laptop de noua generatie, un desktop-replacement cu o forma inedita dar care isi dovedeste din plin utilitatea.
In mare, configuratia este urmatoarea:
Ecran: IPS 15.6 inchi, full HD;
Procesor: Intel Core i7-3537U la 2.5 Ghz;
Memorie RAM: 8GB;
Sistem Grafic: Intel HD400 + Nvidia GeForce GT750M;
Stocare: HDD de 1TB;
Conectica: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI, 1xPort Convertor Acer, 1x Audio Out, 1xSDHC;
Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 4.0;
SO: Windows 8 64 biti;
Dimensiuni: 376.8 x 28.5 x 254.5 mm;
Greutate: 2.4Kg.
Inca de la inceput afirm ca laptopul Acer Aspire R7 este unul dintre cele mai interesante echipamente pe care am avut ocazia sa le utilizez anul acesta, desi inca nu ma dau in vant dupa prezenta ecranului tactil la sistemele PC in forma de desktop sau de laptop clasic. Insa, in cazul de fata, cei de la Acer au reusit sa creeze o forma versatila care ii poate multumi atat pe cei de genul meu, mai conservatori sa zicem, cat si pe cei care deja au acceptat fara retinere prezenta ecranului tactil si il utilizeaza ca atare.
Acer Aspire R7 reuseste sa faca asta cu ajutorul unui sistem inovativ cu balama “Ezel” (dupa cum au denumit-o) prin intermediul careia ecranul poate fi asezat in pozitii diverse, in functie de stilul nostru de lucru. Il putem utiliza ca pe unul de laptop normal, il putem indrepta catre interlocutorul nostru (mod display) sau il putem plia peste tastatura cu ecranul in sus, pentru a-l manevra ca pe o tableta, ce-i drept, una destul de grea si de butucanoasa.
Nu cred ca va fi utilizat intocmai ca o tableta (nici nu prea vad cum de altfel), nu stiu de cate ori va fi indreptat catre persoana/persoanele cu care purtam o conversatie sau facem o negociere dar cu siguranta apreciez ca ecranul poate fi apropiat sau departat, ca poate fi inclinat in diverse unghiuri, astfel ca il putem adapta oricarei pozitii de lucru, cum ne este noua mai bine si mai confortabil. Daca vrem sa-l aducem mai aproape, o facem imediat, daca vrem sa-l indepartam, la fel. Nu mai trebuie sa tragem de tot echipamentul sau sa ne aplecam catre ecran cand vrem sa vedem mai bine.
Dar, daca tot avem la dispozitie atatea facilitati si optiuni de ajustare, s-ar putea ca in timp, dupa ce ne obisnuim cu ele, sa le si folosim. Este un sistem versatil, gandit pentru a fi manevrat si utilizat in cele mai variate moduri.
Pe laterala stanga gasim portul adaptor, unul HDMI, doua porturi USB 3.0 si mufa jack pentru casti.
Pe cea dreapta sunt prezente slotul pentru carduri, inca un port USB, butoanele de ajustare ale volumului, cel de Pornire si conectorul pentru alimentare.
Parca as fi vrut sa fie incorporat in carcasa si un port Ethernet insa producatorii au suplinit aceasta lipsa printr-un cablu adaptor. De asemenea exista un adaptor special si pentru iesire VGA, in caz ca doriti sa-l conectati la un proiector care nu dispune de intrare HDMI.
Apoi am remarcat calitatea constructiei, a materialelor utilizate si a finisajelor. Este un echipament premium, facut sa-si gaseasca locul chiar si pe birourile cu pretentii ale sefilor de companii. Construit in totalitate din aliaj de magneziu (daca nu ma insel), este un echipament rezistent, durabil. Balamaua Ezel este robusta, nu are jocuri in angrenaj iar ecranul poate fi manevrat fara prea mare efort.
Robust dar totusi rafinat, construit cu mare atentie la detalii, un sistem care se face remarcat. O prezenta eleganta, stilata, intr-o forma flexibila aterizata parca din filmele SF. (Nah, ca nu m-am putut abtine sa fac comparatia cu Starship Enterprise)
Ca tot am adus vorba de ecran, trebuie sa va spun cateva cuvinte despre el. In primul rand ca are o dimensiune generoasa (15.6 inchi) si o rezolutie pe masura (full HD), astfel ca este destul de spatios atat pentru documentele office cat si pentru paginile de internet sau, de ce nu, pentru jocuri sau filme. Apoi amintesc de tehnologia IPS pe baza caruia este construit, una care asigura o paleta coloristica saturata si unghiuri largi de vizualizare, astfel ca este foarte bun la vizualizarea imaginilor, de orice natura ar fi ele.
Dupa cum ati remarcat si voi, pozitionarea touchpad-ului este una atipica (stupida ar spune unii), deasupra tastaturii; personal nu am mai intalnit o astfel de arhitectura pana acum. Touchpad-ul functioneaza in ok, raspunde foarte bine la atingerile tactile iar cele doua butonase ascunse in suprafata tactila isi fac treaba cu succes, fara sa repozitioneze accidental cursorul pe ecran. Dar… pentru a-l utiliza va trebui sa stam cu mainile peste tastatura, sa ne sprijinim practic de ea, ceea ce nu este tocmai confortabil. Pe de alta parte, inteleg de ce l-au pus acolo: inginerii au trebuit sa decida care accesoriu este mai important pentru utilizator – tastatura sau touchpad-ul? Normal ca tastatura…
In momentele in care ecranul acopera touchpad-ul, ne putem folosi de ecranul tactil pentru accesarea comenzilor sau link-urilor. Sau utilizam mouse-ul wireless din pachet care are un receiver asemanator celor Unifying de la Logitech. De asemenea, la pachet vine si cu un stylus, asa ca putem interactiona cu interfata si programele prin orice metoda ne este mai la indemana.
Nu trec cu vederea calitatea tastaturii, un accesoriu foarte bun pentru redactarea rapida si confortabila. Plus ca este si iluminata, astfel ca poate fi utilizata chiar si in toiul noptii daca ne apuca subit cheful de munca sau de comunicare.
La capitolul portabilitate nu sta tocmai stralucit, tocmai de aia l-am categorisit desktop-replacement. Este destul de greu si nici vreod talie de silfida nu are. Desigur, sunt unii care se vor incumeta sa-l poarte zi de zi de la birou, acasa si invers. Dar nu-l vad in rolul de companion de vacanta, ar fi prea mult. Bateria incorporata ofera o autonomie in jurul a trei ore, echipamentul fiind utilizat pentru sarcini tip office, cu wireless activ si luminozitatea ecranului ajustata la 50%.
Dupa cum ati vazut, are o configuratie de top: procesor Intel i7, 8GB memorie RAM, placa grafica suplimentara Nvidia, capacitate de stocare de 1TB, este un desktop-replacement adevarat, construit sa faca fata cu succes atat activitatilor office cat si celor multimedia sau, de ce nu, celor dedicate gaming-ului ocazional. Pe tot parcursul utilizarii nu am sesizat sa se blocheze, a functionat ca uns, asa cum trebuie sa o faca un sistem de la care avem oarece pretentii.
Desigur un rol important il are si Windows-ul 8, un sistem de operare care poate fi un succes daca isi rezolva problemele legate de ergonomie si daca stopeaza confuzia creata in randul utilizatorilor. Parerea mea ca Microsoft trebuie sa diferentieze clar sistemele business de cele dedicate divertismentului.
In momentele in care este mai solicitat, carcasa se incalzeste destul de tare in partea superioara, in zona grilelor de evacuare ale aerului cald. De asemenea, ventilatoarele isi fac remarcata prezenta in aceste momente.
Dupa cum vedeti, Windex-ul are o valoare de 5.7, scorul cel mai mic fiind obtinut de placa grafica Intel. Noroc ca avem la dispozitie si una mai puternica, de la Nvidia.
L-am testat si cu cateva programe de benchmarking. Rezultatele mai jos.
In 3D Mark Vantage a obtinut un punctaj de 12446, foarte aproape de cel al desktopului meu personal, unul destul de bunicel chiar.
Recunosc ca nu am avut timp sa ma joc pe el, nici nu am fost in cine stie ce dispozitie. Am apucat totusi sa instalez Call of Duty Black Ops care a functionat fara nicio problema chiar si la rezolutie full HD. Am fost multumit si de calitatea afisarii scenelor din jocuri, chiar si a celor dinamice, fara lag-uri sau efecte de ghosting deranjante. Asa ca poate fi un laptop foarte bun si pentru cei care se avanta ocazional in lupte sau in competitii virtuale.
Am apreciat si capacitatea de stocare generoasa, utila atat pentru fanii filmelor, cat si pentru fotografii pasionati sau pentru cei care lucreaza zilnic cu cantitati voluminoase de date. Unii ar spune ca i-ar fi stat mai bine cu un SSD. Desigur, SSD-urile pot aduce un spor de performanta si autonomie dar parerea mea este ca pentru un desktop-replacement, adica un laptop care va parasi biroul destul de rar, nu este nevoie de asa ceva. Capacitatea de stocare mai generoasa este mai importanta. De asemenea, pe Acer Aspire R7, utilizatorii au la dispozitie si tehnologie USB 3.0 pentru un tranfer mai rapid al datelor. Insa nu are unitate optica. Mie nu-mi trebuie dar sunt inca multi utilizatori care au nevoie de asa ceva.
Concluzii
Pro
– Designul unic, calitatea constructiei;
– Configuratie puternica;
– Tastatura este iluminata;
– Functionare foarte buna;
– Ecran IPS de calitate, rezolutie full HD.
Contra
– Pozitia touchpad-ului;
– Pretul;
– Prea mare si prea greu pentru a fi utilizat in mod tableta;
– Nu are unitate optica.
Unicitatea designului lui atrage, impresioneaza si incanta deopotriva. Acer Aspire R7 este unul dintre cele mai atragatoare laptopuri hibride la ora actuala, poate cea mai naturala si mai cool prezenta a unui ecran tactil pe un desktop-replacement. Nu m-as fi asteptat sa vad o astfel de realizare atat de curand ci mai degraba in viitor… Aduce un suflu nou si proaspat intr-o lume in general blazata a sistemelor de acest gen.
Dar totul nu se opreste numai la partea de design, Aspire R7 avand o configuratie puternica, facuta sa dea piept fara sa cracneasca unor sarcini cat mai diverse, pentru a fi util unui public cat mai variat.
Desigur, nu este un echipament perfect, nici nu cred ca voi intalni asa ceva vreodata, toate au si plusuri dar si minusuri. Dar este unul dintre cele mai inovative laptopuri hibride pe care am avut ocazia sa le utilizez in ultimul timp. Astept cu nerabdare sa vad ce lucruri frumoase si placute ne mai aduce viitorul, pentru ca se pare ca tehnologia nu se va opri nicicand din evolutie.
Are preturi pornind de la 4900 Lei. Modelul pe care am avut ocazia sa-l utilizez costa 5500 Lei. Poate fi gasit in reteaua partenerilor ELKOTech.
E un model deosebit, dar lansat prea tarziu pentru Ivy Bridge. Acer l-a anuntat in mai si in iunie au aparut primele modele Haswell.
Pingback: » PC-ul a murit? Sa-l aruncam?