PC-ul a murit? Sa-l aruncam?

Tot se face mare  tam-tam cum ca pc-urile vor disparea intr-un anume viitor, fara insa ca specialistii sa ne poata spune cu exactitate cand. Desigur, nu se mai vand ca acum cativa ani buni, piata lor este in continua cadere dupa cum se vede si din tabelul de mai sus. Cifrele spun totul, scaderea este chiar drastica fata de anul trecut, cu 11.4%. Se pare ca nici gigantii  HP si Dell nu se mai regasesc, fiind surclasati de catre chinezii de la Lenovo.

In paranteza fiind spus, acesta este un top la nivel mondial, as fi curios sa vad cum arata situatia in Europa si chiar in Romania. Din cate stiu, Asus sunt numarul unu pe zona de la laptopuri in Romania. Sper sa fac rost de niste date cat de curand.

Piata pc-urilor pierde din stralucire in principal din vina tabletelor si a smartphone-urilor, eu as zice ca ar mai fi si alte motive. Unul ar fi recesiunea economica iar celalalt ca pc-urile sunt tot mai fiabile si mai puternice iar inlocuirea lor se face tot mai rar. De exemplu poti efectua fara probleme activitati de ora actuala cu un pc considerat puternic acum 3 sau 4 ani, desigur, cu un spor de performanta mai redus. Plus ca nu mai traim vremurile in care marile companii isi schimbau flota de computere o data la 3-5 ani. Acum sunt schimbate doar cand nu mai fac fata deloc activitatilor curente sau, mai exact, cand se strica iremediabil iar costurile reparatiei sunt prea mari. Iar Windows-ul 8 nu a prea a  fost de mare ajutor la redresarea pietei, dupa cum se plang sefii marilor companii integratoare de sisteme pc.

Fara indoiala ca tabletele si smartphone-urile au farmecul lor. Sunt populare pentru ca sunt portabile, foarte usor de folosit si de manevrat, sunt intuitive. Ofera acces rapid la continut multimedia (audio/foto/video), la site-urile de socializare, la navigare pe internet, la citirea cartilor sau la jocuri cu o grafica tot mai complexa, cam la tot ce are nevoie utilizatorul obisnuit. Nu necesita o mentenanta complicata, update-urile software se fac in general automat, astfel ca sunt foarte de simplu de utilizat si in acest fel pe placul majoritatii utilizatorilor.

Pai si ce facem? Aruncam pc-ul? De ce naiba sa-l mai tinem? Ocupa spatiu aiurea…

Poanta e ca tabletele si smartphone-urile sunt bune doar pentru divertisment, informare si comunicare. Cand vine vorba de productivitate si creativitate, ecranul tactil si puterea de procesare a tabletelor inca nu sunt de folos. Inca avem nevoie de pc-uri pentru a ne face treaba la serviciu. Cand facem ceva important folosim un PC, nu o tableta sau un smartphone. Plus ca nu vad cum am face backup-ul fisierelor multimedia sau al documentelor pe o tableta sau pe un smartphone. Inca avem nevoie de un PC pentru acest gen de activitati. Batranul PC de pe birou inca este mai ieftin decat stocarea in cloud.

Corect, pc-urile au evoluat si o fac constant, de exemplu ecranul tactil este din ce in ce mai prezent in configuratiile lor. Personal inca nu vad utilitatea acestuia pe un sistem de business dar in timp s-ar putea sa-mi schimb opinia, pana la urma totul depinde de obisnuita, de acomodare.

Chiar si eu am trecut prin schimbari daca privesc in urma, raportandu-ma la tehnologie. De exemplu acum 10 ani nici prin gand nu-mi trecea ca telefonul mobil va avea ecran tactil si ca va putea face poze la fel de bune ca o camera, sau ca ceasul de la mana va deveni inteligent si ca va fi un mic computer. Sau uitati-va cum sunt acum televizoarele, fata de cele de acum 10 ani. Evoluam si noi in acelasi timp cu tehnologia, deprindem obiceiuri noi, incercam sa tinem pasul cu ea. Nu ma indoiesc ca la batranete imi voi ruga nepotii sa-mi programeze televizorul hologramic sau sa-mi arate cum sa folosesc mouse-ul “air 3D”, asa cum ne ajutam noi acum bunicii si chiar parintii. Parca vad ca o sa fie mai important peste cativa ani sistemul de transformare din pc in tableta decat configuratia. O sa-l privim cu invidie pe colegul care are cel mai nou sistem de andocare.

Chiar nu m-a mirat un recent studiu facut de Intel in SUA, la care au participat aproape 4000 de persoane adulte. Subliniez doar cateva idei din el:

– 97 % dintre respondenti inca folosesc un PC ca sistem principal de lucru;

– Dintre acestia 41% au mentionat ca vor cumpara unul nou in urmatoarele 12 luni;

– Respondentii utilizeaza in medie 43 de ore pe saptamana un sistem de calcul, 21 de ore dintre acestea lucrand pe un PC;

– 83% au afirmat ca sunt mai productivi pe un PC decat pe o tableta sau pe un smartphone.

Unii ar spune ca Intel au motive intemeiate pentru astfel de sondaje, piata pc-urilor fiind principala lor sursa de venituri; inca nu si-au facut un nume si pe cea de tablete desi au inceput sa-si bage nasul si acolo. Se prea poate sa fie asa dar tot tind sa le dau dreptate, asa vad eu realitatea de acum, nu as putea sa-mi fac treaba si sa fiu eficient pe o tableta. Si nu-i cred nici pe cei care declara asta: as vrea sa-i vad lucrand intr-un excel pe un ecran tactil, redactand confortabil pe un ecran tactil, proiectand si facand schite la scara pe un ecran tactil, facand prezentari de marketing pe un ecran tactil, introducand datele contabile si financiare pe un ecran tactil; si mai pot veni cu multe exemple de acest gen.

Si, daca o dam pe filozofie, oare o tableta cu andocare cu tastatura mai poate fi privita doar ca o simpla tableta? Sau ca pe un sistem complet de calcul? Cum facem diferentierea intre tablete si pc-uri in acest caz? Numai dupa sistemul de operare? Numai dupa platforma hardware? Nici asa nu ar fi corect. Daca ar fi asa, ar trebui sa spunem ca platforma x86 pierde teren in fata celei ARM. Dar stai, x86 este acum si pe tablete…

Mai se vehicula ideea cum ca smartphone-ul va deveni sistemul principal, unicul, pe care il vom utiliza atat la birou cat si cand suntem departe de el. Suna bine, suna idealistic, nu ma indoiesc ca poate asa se va intampla intr-un viitor apropiat insa nu vad cum se poate intampla asta acum. Poate peste vreo 10 ani as zice.

De ce? In primul rand pentru ca performantele hardware ale smartphone-urilor inca nu se compara cu cele al PC-urilor. Da, performanta conteaza, tocmai am constatat decesul netbook-urilor, echipamente portabile, ieftine dar fara pic de vlaga. Dupa cativa ani consumatorii s-au saturat de ele. In al doilea rand, autonomia. Cam cat ar tine o baterie de smartphone cu un procesor mai puternic, o ora, doua ore? S-a cam dus cu computing-ul nostru in acest caz.

Si nici nu cred ca sunt prea multi utilizatori care vor dori sa aiba tot continutul digital cu ei oriunde s-ar duce, cu riscul de a-l pierde la un moment dat. In continuare un sistem desktop sau un laptop de genul desktop-replacement vor fi preferate. Ele stau acasa sau la birou, datele sunt mai in siguranta acolo.

Desigur, tabletele si smartphone-urile sunt aici, reprezinta prezentul, momentan sunt mai cool si vor fi vandute in cantitati din ce in ce mai importante. Dar tot nu vad cum ar putea disparea PC-urile, acesti dinozauri ai industriei IT… Inca isi au rolul lor bine determinat, inca pot face ceea ce tabletele si smartphone-urile nu sunt capabile. Cu siguranta ca se vor transforma, tactilul fiind deja prezent si in lumea lor, dar inca nu le vad disparute total. O sa mai treaca ceva timp pana vom citi stiri despre ultimul pc produs intr-o fabrica de cine stie unde.

PC-ul nu a murit. Inca. Consider ca mai are cateva trucuri de aratat. Deci nu cred ca vom arunca pc-ul atat de curand…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “PC-ul a murit? Sa-l aruncam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *