Doua frumoase luni de vara alaturi de compacta “Tough” Olympus TG-2
Unul dintre cele mai utilizate gadget-uri in perioada vacantelor este cu siguranta aparatul digital de fotografiere. Fara un astfel de accesoriu electronic nu ne-am putea intoarce acasa cu amintiri de prin frumoasele locuri vizitate sau cu momentele deosebite pe care le-am trait. Amintiri frumoase pe care ardem de nerabdare sa le aratam celor dragi si pe care, de ce nu, le vom privi cu placere peste ani si ani.
Stiu ca este o moda acum si ca multi dintre voi se folosesc doar de un smartphone pentru a face fotografii, chiar si in vacante, dar credeti-ma cand va spun ca acestea inca nu pot suplini calitatea oferita de o camera foto. Poate, vreodata, si smartphone-urile vor fi la fel de performante dar o camera foto buna inca isi are rolul ei bine determinat. Intr-un fel arata pozele facute cu o camera foto si in alt fel cele facute cu un telefon, fie el si dintre cele mai scumpe, diferentele pot fi sesizate fara sa fii vreun mare expert.
Stiu ce de ce sunt in stare telefoanele in materie de pozat, stiu limitarile lor, asa ca oriunde plecam in vacanta avem alaturi cel putin o camera foto. Inca o data va sfatuiesc: daca vreti amintiri deosebite, surprinse cu acuratete, investiti intr-o camera foto buna, isi va merita fiecare banut.
In vara asta, vreme de aproape doua luni, am avut alaturi in toate scurtele noastre excursii din weekend-uri compacta (cu muschi) Olympus TG-2, declarata de juriul EISA ca fiind cea mai buna camera foto de calatorii. In plus, face parte din categoria camerelor “tough”, a celor tocmai bune de utilizat in conditii dificile, acolo unde orice alta camera si-ar da aproape imediat obstescul sfarsit.
Olympus TG-2 este o camera care se face remarcata in primul rand prin aspectul colorat si modern dar si prin constructia de calitate, cu finisaje fara repros. Carcasa este construita aproape in totalitate din metal, astfel ca este o camera robusta, facuta sa reziste cu succes unor socuri accidentale. Doar este o camera “tough”, construita special pentru astfel de conditii. De exemplu, poate fi scufundata in apa pana la adancimi de 15 metri, suporta socul unei caderi de la o inaltime de 2.1 metri si forte de presiune exercitate de o greutate de 100kg. Poate fi utilizata si iarna la temperaturi de pana in -10°C.
Este o camera cu care poti merge fara frica in cele mai inaccesibile locuri, totul este sa o tii cum trebuie si sa nu o scapi in vreun hau de unde sa nu o mai poti recupera. Recunosc ca nu am aruncat-o intentionat pe jos dar nici nu am tratat-o cu grija, asa cum fac cu dslr-ul meu sau cu orice alta camera. In schimb am bagat-o in apa pe unde am putut, si la mare, si la piscina, a functionat fara nici cea mai mica problema. De fiecare data am avut grija ca usitele de acces la card/baterie si alimentare sa fie bine inchise. Acestea chiar au fost asigurate din constructie cu doua incuietori, pentru o siguranta sporita.
Singurul element constructiv care nu mi-a placut este inelul de plastic din jurul obiectivului, care acopera filetul ce permite atasarea unor accesorii suplimentare. Acest capac se desprinde foarte usor, poate fi pierdut. Si, cand este uda, rotita de schimbare a modurilor de fotografiere se roteste un pic cam greu.
Specificatiile tehnice, pe scurt, ar fi urmatoarele:
- senzor BSI CMOS de 12.1 Megapixeli
- lentile cu zoom optic 4x (echivalent 25-100mm) si o deschidere maxima a diafragmei intre f/2.0-4.9
- ecran OLED de 3 inchi
- GPS si Compas Electronic
- filmare la rezolutii 1080p, capacitate filmare la 250fps
- viteza de fotografiere in rafala de 5cps sau 60cps la o rezolutie de 3 Mpix
- plaja ISO 100-6400
- 1cm distanta minima de focalizare.
Meniul este destul de stufos dar intuitiv. M-am folosit mai degraba de cel rapid, apelabil prin apasarea tastei OK si prin intermediul caruia pot fi schimbati principalii parametri sau functii de fotografiere: blitul, timer-ul, compensarea la expunere, balansul de alb, sensibilitatea ISO, tipul de declansare (single, rafala), rezolutia sau formatul imaginii (4:3, 16:9, 3:2, 1:1).
Dupa cum v-am mai spus, am utilizat-o in conditii variate si numai pe modurile automate, chiar nu are mod de fotografiere Manual ci numai unul Aperture. In tot acest timp am fost multumit de comportamentul ei dar si de rezultatele obtinute. Am observat ca porneste repede si ca este gata de fotografiere imediat. Pentru o compacta, focalizeaza rapid, chiar si in mod macro, si am remarcat ca se descurca la fel de bine si in conditii slabe de iluminare, acolo unde majoritatea camerelor din categoria sa se cam chinuie un pic. Se misca foarte bine si la fotografierea continua, chiar permite sa facem 100 de fotografii la o cadenta de 5.4 cps.
Am fost multumit si de autonomia oferita de acumulator, cu conditia ca GPS-ul sa fie dezactivat. Tinand cont de acest amanunt, am beneficiat fara probleme de serviciile ei pe timpul unei zile intregi.
De asemenea, am apreciat faptul ca zoom-ul se efectueaza destul de rapid dar si faptul ca micutele lentile sunt luminoase, deschiderea maxima a diafragmei fiind f/2.0.
Calitatea imaginilor obtinute este chiar ok pentru o camera compacta, cu un senzor atat de mic. Desigur, imaginile nu pot fi comparate cu cele realizate de camere foto mai performante dar sunt multumitoare.
Sunt in general bine expuse, cu o paleta coloristica destul de puternica si un nivel al zgomotului destul de bine controlat pana la ISO 400, hai 800. Desigur, fiind o compacta, rezultatele nu sunt perfecte. Sunt prezente artefacte de imagine si nici la capitolul detaliilor nu sta stralucit, in special pe margini. De asemenea, nu am fost multumit de comportamentul ei la scenele cu mult contrast de lumina/umbra, are tendinta de a supra-expune zonele mai luminate si implicit sa piarda detaliile in acele zone.
Dar cel mai bine ar fi sa va las pe voi sa va faceti o opinie, prin puterea exemplului. Am multe poze de vacanta, fara pretentia ca ar fi artistice, simple poze, asa cum le-ar face oricare dintre voi (cu putina atentie).
Primul eveniment la care a participat alaturi de mine a fost concertul Iron Maiden, unde am folosit-o mai mult pentru filmare. In conditiile dificile de iluminare de acolo, pot spune ca si-a facut treaba destul de bine. Am fost multumit si de calitatea sunetului captat. Insa am remarcat ca sistemul de stabilizare nu este tocmai eficient la filmare.
Doua videoclipuri mai jos.
Apoi am mers la mare. Putini dintre voi au curajul sa foloseasca o camera foto pe plaja, unde nisipul si apa o pot afecta iremediabil. Cu Olympus TG-2 nu am avut nicio frica. Destinatia noastra favorita? Plaja de la Corbu, acolo unde inca ne mai putem relaxa cu adevarat. Am intrat cu ea in apa, m-am plimbat cu ea de-alungul plajei, am pozat tot ce am putut. Dupa ce am scos-o din apa, a trebuit sa o scutur energic de fiecare data pentru ca ramaneau pelicule de apa pe geamul protector al lentilei iar pozele nu mai ieseau clare.
Seara am iesit la plimbare pe plaja din Navodari, unde am admirat kite-urile si am incercat sa le fac cat mai multe poze. Am vrut sa stam cat mai mult pe plaja, numai ca la venirea noptii am fost invinsi de tantari, personal m-am simtit atractia lor principala, erau indragostiti de mine si in special de ceafa mea.
Am vrut sa o mai folosesc si a doua zi, tot pe plaja de la Corbu, dar vremea nu a mai tinut cu noi. Vantul batea foarte puternic si nu am putut sta foarte mult. M-am plimbat putin pe plaja si am mai facut cateva fotografii.
Urmatoarea destinatie a fost la Cheile Gradistei, unde am mers fara familie, invitat fiind de unul dintre cei mai importanti producatori de computere din lume. Un pic pentru business dar mai mult pentru distractie si socializare.
Mai intai am folosit-o in piscina complexului, pentru a vedea cum fotografiaza si intr-o apa limpede. Nu de alta dar Marea Neagra nu este tocmai ideala pentru fotografii in apa. Dupa cum vedeti, Olympus TG-2 se descurca foarte bine si in apa, chiar am remarcat nivelul ridicat al detaliilor surprinse in imagini.
Am si filmat putin sub apa.
Dupa ce ne-am murat bine in piscina si la jacuzzi, am iesit afara sa ne intrecem la tras cu arcul sau la paintball. Apoi am pornit intr-un frumos offroad 4×4 cu masini de teren marca Range Rover (cutii automate, motoare de 4 litri, urcau singure pe munte, trebuia doar sa tii piciorul pe acceleratie). Din Cheile Gradistei am urcat pana la Fundatica, masinile s-au comportat admirabil si camera Olympus la fel. Dupa cum observati, pe langa peisaje frumoase, pline de culoare, s-a descurcat foarte bine si la capitolul macro, un fluturas lasandu-ma sa-l pozez de foarte aproape.
In urmatorul weekend nu am putut pleca prea departe de Bucuresti si am mers la domeniul Stirbey. Unde nu am fost primiti, erau nunti. Asa ca, un pic bosumflati, am mers catre Mogosoaia unde ne-am relaxat vreme de cateva ore si am incercat sa ne bucuram de apusul soarelui acolo, chiar daca era plin de mirese care venisera sa se pozeze intr-un cadru romantic.
Weekend-ul ce tocmai a trecut l-am petrecut in Bucegi pe traseul Cheia – Slanic Prahova – Barajul Paltinul – Secaria – Comarnic – Piatra Arsa. Practic mai mult ne-am plimbat cu masina prin munti. Pozele realizate sunt mai mult peisaje, subiect la care se descurca la fel de bine.
Inca o data vreau sa pun accentul pe modul ei super-macro, cu focalizare la o distanta de numai 1cm de subiect. Cateva poze cu albinute si floricele mai jos.
Am si filmat in acest mod. Subiectul? Bulele de bere…
Cum ii sta bine unei camere actuale, Olympus TG-2 are si cateva efecte creative. Preferatul meu? Dramatic Tone…
Concluzii
Pro
– Constructia robusta, designul;
– Este Tough, rezistenta in conditii diverse;
– Modul Macro de fotografiere;
– Rezultate in general de calitate;
– Are si zoom 4x, lentile rapide;
– Sunetul captat la filmare este de calitate;
– Are GPS.
Contra
– Pretul.
– Utilizarea GPS-ului scade drastic autonomia;
– Rotita de schimbare a modurilor de fotografiere se comuta greu cand camera este uda;
– Inelul din jurul obiectivului se desprinde usor;
– Imaginile isi pierd din detalii pe margini.
As fi vrut sa am camera Olympus TG-2 in vacanta din Austria, pentru a face fotografii si mai spectaculoase. Insa nu s-a descurcat rau nici in frumoasa noastra tarisoara, a reusit sa surprinda imagini care pe mine personal ma multumesc, m-a ajutat sa creez amintiri frumoase de prin toate locurile vizitate. Am petrecut doua luni frumoase de vara alaturi de ea.
Ce sa mai, Olympus TG-2 este o compacta buna aproape pentru orice situatie de fotografiere, atat pentru portrete si close-up-uri cat si la peisaje sau imagini urbane. Pluseaza cu siguranta prin faptul ca este rezistenta la apa, la frig si la socuri, astfel ca poate fi utilizata aproape oriunde, si la mare, si la piscina, si pe partie la iarna. Din pacate, toate aceste caracteristici duc si la un pret mai piperat, de aproape 1700 Lei.
In continuare, alte cateva fotografii cu ea.
Pingback: Mos Craciun pe ultima suta de metri (aparate foto) |
Pingback: Olympus TG-3 – noua compacta Tough, foarte buna la macro |