Asus Vivobook S551 – desktop-replacement subtire, cu o configuratie puternica tip ultrabook si placa grafica suplimentara

Daca ne-am lua dupa grafice, cifre si predictiile analistilor, chiar am putea crede ca pc-urile sunt pe cale de disparitie, sufocate sub avalansa nemaipomenitelor si numeroaselor tablete cu iOS si Android. Insa realitatea de zi cu zi imi dovedeste contrariul: pc-urile, in orice forma a lor, raman in continuare cele mai folositoare echipamente IT, atat pentru mediile de business cat si in cele casnice. As vrea sa vad o companie in care toti angajatii lucreaza numai pe tablete, nu conteaza sistemul de operare mobil, chiar as vrea sa vad o imagine de genul asta in orice departament. Cred ca ar fi de-a dreptul hilar. Ca sa nu mai spun ca Android-ul si iOS-ul nu au fost gandite de la inceput pentru a suplini toate functiile Windows-ului sau Mac OS X-ului. Sunt sisteme de operare limitate care ofera acces la activitatile de baza si la cele de informare, socializare si divertisment. Punct. Cand vor face mai multe voi fi printre primii care vor aprecia acest lucru.

Mai degraba as spune ca PC-urile sunt intr-o evolutie continua,  acest fapt fiind mai vizibil ca oricand anul asta. De exemplu laptopurile sunt din ce in ce mai puternice iar la capitolul autonomie stau din ce in ce mai bine, ca sa nu mai vorbim de fiabilitate. In plus, fie ca au o forma clasica sau una hibrida, sunt din ce in ce mai usoare si mai subtiri, mai portabile adica, noile tehnologii permit o forma din ce in ce mai compacta. Chiar si laptopurile de tip desktop-replacement au ajuns la dimensiuni care pot fi purtate fara prea mare efort iar de ultrabook-uri sau ultraportabile nici nu cred ca mai trebuie sa detaliem.

Clar ca pc-urile se vor schimba intr-o oarecare masura, clar ca se va intampla ceva cu ele, insa momentan functionalitatea lor va ramane neschimbata. Tactilul si-a facut aparitia si in lumea lor, cateodata oportun, in cele mai multe cazuri as zice ca nu, pana la urma totul depinde de solutia aleasa de fiecare integrator si de functionalitatea echipamentului.

Tocmai ce a fost lansata noua generatie de procesoare Haswell a celor de la Intel si laptopurile bazate pe aceasta tehnologie incep sa-si faca intrarea si pe piata romaneasca. Noua tehnologie Intel promite atat un spor de performanta cat si o autonomie mai buna pentru echipamentele portabile, totul spre beneficiul utilizatorilor. Si, bineinteles, multe dintre laptopurile acestei generatii au ecran tactil.

Primul astfel de laptop pe care am avut ocazia sa-l utilizez este modelul Asus Vivobook S551, un desktop-replacement cu forma clasica si un ecran tactil de 15.6 inchi care impresioneaza atat prin design-ul compact cat si prin performantele foarte bune.

Configuratia echipamentului pe care l-am avut la dispozitie este urmatoarea:

Ecran: 15.6 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli, tip TN

– Procesor: dual-core Intel Core i7-4500U la 1.8 GHz, 2.4 GHz Turbo

– Sistem grafic: Intel HD Graphics 4000 + Nvidia GeForce GT 740M, 2 GB RAM

– Memorie RAM: 8GB

– Stocare: 1 TB cu 24 GB SSD cache

Unitate optica: DVD-RW

– Retea: Wi-Fi N, Ethernet Gigabit, Bluetooth 4.0

– Conectica: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, HDMI out, ethernet, 1 x audio, cititor de carduri

– SO: Windows 8 Pro pe 64 biti

– Dimensiuni: 380 x 258 x 22.5 mm

Greutate: 2.4 kg

Din punct de vedere al designului exterior Vivobook S551 nu dezamageste, din contra, se observa ca Asus acorda o atentie deosebita si acestui aspect. Este un echipament elegant, cu o constructie curata, in linii simple, cu finisaje si materiale premium, de calitate.  Un laptop caruia i-ar sta bine atat pe birourile din mediile corporate cat si in cele casnice.

Capacul este acoperit cu un aluminiu finisat mat vopsti gri iar partea superioara a corpului este construita tot din aluminiu, de data asta intr-o culoare argintie. Pe langa aspectul deosebit, aceste materiale ii confera si o rezistenta sporita, Vivobook S551 lansand impresia unui echipament robust, bine facut, capabil sa faca fata cu succes unei utilizari intense.

Imi place ca este un laptop destul de subtire, are doar 22.5mm grosime, astfel ca poate fi manevrat si transportat destul de usor. Daca ar mai fi scazut un pic in greutate, ar fi fost perfect. Pe de alta parte, pentru a fi realizat acest lucru, trebuiau utilizat mai mult plastic.Datorita functiilor tactile, rama din jurul ecranului este facuta dintr-un plastic lucios.

Pe laterala stanga sunt prezente portul ethernet, cel HDMI si inca doua porturi USB 3.0.

Pe laterala dreapta gasim cititorul de carduri, portul audio, pe cel USB 2.0 si unitatea optica dvd-rw, un accesoriu apreciat in continuare de o buna parte a utilizatorilor.

Ecranul putea fi mai bun, ar fi desavarsit calitatea intregului. Utilizatorii au la dispozite o matrice TN cu o rezolutie de doar 1366 x 768 pixeli. Personal as fi dorit o rezolutie full HD la o astfel de diagonala ca sa nu mai vorbesc de o tehnologie IPS. Totusi acesta afiseaza imagini clare, cu o paleta coloristica echilibrata si unghiuri de vizualizare acceptabile.  Insa finisajul lucios il face pratic impracticabil in lumina puternica.

Cat despre functiile sale tactile, recunosc ca le-am utilizat prea putin. Insa am vrut sa vad cum se comporta si pot spune ca nu m-au dezamagit. Comenzile sunt preluate exact si precis, asa ca cine vrea sa bage un Angry Birds cu ajutorul lor o poate face fara retinere.

Tastatura este de tip chiclet si in general ofera un suport foarte bun si confortabil pentru redactarea rapida. Are si bloc numeric, astfel ca va fi placul celor care lucreaza foarte mult cu cifre. Din pacate nu este o tastatura iluminata, va trebui sa lucrati pe laptop numai in prezenta unei lumini ambientale.

Touchpad-ul este mare, generos, raspunde destul de bine. Recunoaste gesturi multitactile de genul celui de zoom sau scroll cu doua degete. Chiar daca cele doua butoane de control sunt incorporate in suprafata tactila nu am experimentat deloc repozitionarea accidentala a cursorului pe ecran, cum am patit la alte modele acum cativa ani.

Din punct de vedere al performantelor, nu am ce-i reprosa. Poate si din cauza ca am avut la dispozitie cel mai puternic model, cu o fisa tehnica de ajuns pentru o paleta larga de activitati, atat pentru cele “serioase” cat si pentru cele dedicate divertismentului multimedia. Procesor Intel i7, 8GB memorie RAM, placa grafica suplimentara Nvidia GeForce GT740M, am amintit doar cateva dintre componentele care garanteaza o experienta excelenta de lucru.

O configuratie tipica de ultrabook upgradata cu o placa grafica suplimentara care ii extinde capacitatile catre zona pe care pe care placa Intel HD4000 nu o poate accesa, gaming-ul ocazional in speta. Este visul meu de anul trecut, atunci cand ma declaram fan al ultrabook-ului si cand asteptam ca astfel de configuratii sa fie innobilate si cu o placa grafica mai acatarii. Iata ca visul mi s-a indeplinit. Plusez – as vrea sa vad acelasi lucru intr-o forma si mai portabila, la o diagonala de 13 inchi a ecranului. Si cred ca exista deja si asa ceva.

Am apreciat si capacitatea generoasa de stocare, de 1TB, care ii va multumi pe colectionarii multimedia dar si pe cei care lucreaza cu volume mari de date. Nu uitam de tehnologia USB 3.0, foarte buna pentru transferul mai rapid al datelor, precum si de unitatea optica dvd-rw, accesoriu care se bucura de apreciere in continuare printre utilizatori.

Personal, l-am utilizat fara probleme in toate aplicatiile de care am nevoie pentru a-mi desfasura activitatile zilnice. A facut fata cu succes atat in programele de office (word, excel), in cele de navigare (firefox, chrome, ambele cu multe tab-uri active), in cele de prelucrare foto-video (lightroom, windows live movie maker, irfan viewer) dar si la vizualizarea unor materiale video full HD sau la partide de gaming ocazional. Laptopul Asus a functionat impecabil. Bineinteles, in momentele in care este solicitat mai intens, isi face auzita prezenta sunetul de fundal al ventilatorului iar echipamentul se incinge in zona de evacuare a aerului cald.

Mi-a mai oferit o surpriza placuta, la partea de autonomie de data asta. Pana acum, un laptop din categoria lui daca imi putea oferi 2 sau 3 ore de utilizare fara alimentare de la priza. Modelul Vivobook S551 a reusit sa se faca util timp de 5 ore, pentru activitati de tip office si navigare pe internet, cu reteaua wi-fi activa si luminozitatea ecranului setata la 50%.

In timpul utilizarii am remarcat si sistemul audio, unul care reda un sound puternic si amplu, de calitate. Cei de la Asus si-au facut un obicei in a echipa laptopurile cu sisteme audio foarte bune, care pot face cu succes fata utilizarii in camere linistite.

Concluzii

Pro

– Configuratie puternica

– Functionare ireprosabila

– Constructie eleganta, de calitate

– Este subtire

– Capacitate de stocare generoasa, are unitate optica

– Autonomie foarte buna

Contra

– Ecran TN cu rezolutie mica

– Tastatura nu este iluminata

– Pretul

Va spun eu, pc-urile sunt mai vii ca niciodata, mai puternice, mai portabile… intr-un cuvant, mai atragatoare. Pesemne ca nu se vand intr-un numar la fel de mare ca tabletele dar sunt cu mult mai utile in viata de zi cu zi, momentan fiind singurele care pot asigura accesul in aplicatiile productive si creative. De exemplu, aplicatiile de tablete pe echipamente sunt facute? Pe tablete cumva? Nicidecum, sunt desenate si programate pe pc-uri dragilor.

Revin la concluzia ca Asus Vivobook este una dintre cele mai interesante serii de notebook-uri din piata, care se poate face utila unui public variat, cu nevoi de computing diferite. O serie care cuprinde atat ultrabook-uri cat si laptopuri subtiri de tip desktop-replacement, echipamente  cu ecrane de la 11.6 inchi, trecand pe la 13 inchi, 14 inchi si pana la 15.6 inchi.

Modelul de fata poate fi luat in considerare de catre cei care au nevoie de un echipament cu o configuratie puternica si un ecran mare, util pentru un areal divers de activitati, de la cele de business si pana la cele dedicate divertismentului multimedia sau gaming-ului ocazional.  Un laptop cu o forma clasica dar cu o configuratie de cea mai noua generatie, capabila sa ofere o experienta agreabila de lucru atat din punct de vedere al performantelor cat si al autonomiei de utilizare. Singurul sau minus important ramane calitatea afisarii ecranului si rezolutia acestuia.

Bineinteles, nu este un echipament ieftin, modelul testat de mine avand un pret de aproximativ 4700 Lei. Insa, in functie de configuratie, are preturi care pornesc de la 3600 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Asus Vivobook S551 – desktop-replacement subtire, cu o configuratie puternica tip ultrabook si placa grafica suplimentara

  • September 10, 2013 at 2:27 am
    Permalink

    Este un ultrabook ceea ce inseamna ca se axeaza in general pe scoaterea unei grosimi si greutati cat mai mici incercand in acelasi timp sa se sacrifice cat mai putin performanta, pe cand un desktop replacement sunt laptopurile de 15-17 inch care sacrifica exact dimensiunile unui notebook pt a obtine o performanta cat mai buna de aceea cele mai performante laptopuri din aceasta categorie ajung pana la o greutate de 5 kg. Data viitoare, mai documenteaza-te!

    In rest, sunt d-acord,seria VivoBook este foarte buna insa nu este prea scump ci pretul e chiar aproape un best-buy pt un ultrabook cu placa grafica dedicata si touchscreen. Tine minte, ultrabookurile sunt o clasa care tinde spre premium asa ca e normal sa se situeze la acest nivel de pret.

    Reply
    • September 10, 2013 at 10:06 am
      Permalink

      nu are nicio legatura cu documentarea… este un laptop de 2.4 Kilograme… cand au lansat conceptul de “ultrabook” Intel au spus ca vor fi subtiri si usoare… de aici si numele “ultra”

      dar de cand l-au extins catre dimensiuni mai mari nu mai pot fi de acord cu ei…

      este optiunea mea personala, nu voi numi niciodata un ultrabook un echipament mai greu de 1.5-1.7 kg…

      Reply
  • Pingback: » Asus Vivobook S301 – Configuratie puternica, ergonomie si portabilitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *