Huawei Ascend P6 – cateva impresii

Smartphone-ul Ascend P6 al chinezilor de la Huawei a atras atentia tuturor in momentul lansarii in primul rand prin talia de doar 6.2mm care il recomanda drept cel mai subtire smartphone la ora actuala. Iata ca, la numai 3 luni de la anuntul oficial, am avut ocazia sa-l utilizez timp de aproape o saptamana, chiar l-am purtat cu mine in timpul deplasarii de la IFA Berlin 2013.

Este primul smartphone chinezesc la care nu am ce sa comentez din punct de vedere estetic, chiar consider ca este unul dintre cele mai atragatoare terminale Android din piata. In plus, in ciuda unor mici inconveniente, ma declar satisfacut si din punct de vedere al experientei de utilizare.

Specificatiile tehnice suna in felul urmator: ecran IPS+ de 4.7 inchi cu o rezolutie de 720×1280 pixeli (312ppi), procesor quad-core tactat la 1.5 GHz, 2GB memorie RAM, stocare interna de 8GB (4.7 GB utili) expandabila prin carduri microSDHC de pana in 32GB, camera principala de 8 Mpix si de 5Mpix frontala, sistem de operare Android 4.2.2. Dimensiuni: 132.7 x 65.5 x 6.2 mm. Greutate: 120 grame.

Dupa cum am spus, este unul dintre cele mai frumoase terminale din piata, poate chiar de Top 5 Android. Incanta atat prin silueta subtire cat si prin calitatea constructiei, cu materiale premium si finisaje pe masura. Este primul smartphone care s-a bucurat de o mare atentie din partea celor cu care m-am intalnit si l-au vazut la mine, atat concetateni de-ai nostri cat si straini. Am fost rugat de multe persoane sa le las sa arunce o privire mai de aproape, sa il tina in mana (stiu, suna ciudat… :D). Remarc totusi ca s-a bucurat de succes mai ales in randul femeilor.

Are o constructie eleganta, rafinata, chinezii au facut o treaba excelenta, mai rar vedem asa ceva la ei, vorba aia – “one in a million”. Dar cine stie, poate asta este doar un inceput…

Capacul de pe spate a fost acoperit cu un aluminiu negru finisat mat iar trei dintre muchiile laterale au fost inconjurate cu un aluminiu argintiu tot cu finiare mata.

Muchia inferioara se distinge de celelalte fiind rotunjita si acoperita cu un plastic vopsit negru.

Desi atat de subtire si de fin, lasa o puternica impresie de robustete, este foarte bine inchegat.

Pe laterala dreapta sunt prezente butonul de Power, cele de ajustare ale volumului si sloturile pentru microSIM si cardul microSDHC.

Pe laterala superioara este prezent portul de alimentare microUSB.

In marginea inferioara a muchiei din stanga exista un mic capac iesit in exterior de care habar nu aveam ce face, de ce este pus acolo. Pana mi-a venit ideea sa trag de el. Am constatat ca iese foarte usor si ca de fapt este acul cu care pot fi deschise tavitele microSIM-ului si a slotului microSDHC. Ingenioasa ideea. In acelasi timp am impresia ca il poti pierde destul de usor.

Impresioneaza si prin calitatea afisarii ecranului, un IPS+ care ofera imagini clare, cu o paleta coloristica vibranta, un contrast foarte bun cu un negru adanc si unghiuri largi de vizualizare. De asemenea, este destul de luminos pentru a putea fi utilizat fara retinere chiar si afara, intr-o zi cu soare.

Ecranul a fost acoperit cu Gorilla Glass tratat foarte bine impotriva amprentelor. Singurul minus este rezolutia, doar 1280×720 pixeli, parca as fi vrut sa fie full HD.

Dupa cum ati vazut mai inainte, are o configuratie destul de buna, care permite accesarea fara retinere a oricarei aplicatii portabile de Android. Procesor quad-core, 2GB memorie RAM, doua elemente care asigura un comportament OK. De remarcat totusi ca nu ofera aceleasi performante ca un S4 de exemplu, este un quad-core mai slabut.

L-am testat si cu cateva aplicatii benchmark.

Dupa cum vedeti, performantele sunt mai aproape de nivelul lui SGS3 si HTC One X.

Dar, chiar si asa, pot spune ca sunt multumit de experienta oferita. Am avut parte de o functionare decenta, fara probleme suparatoare, in toate aplicatiile pe care le utilizez zilnic. Desigur, mai apar unele sacadari in anumite programe sau in interfata, dar nu au fost deranjante. Am stat pe Facebook la greu pe el, direct din Berlin, am stat pe internet (tot de acolo), chiar m-am si jucat Riptide GP prin aeroport. Nu am de ce ma plange, ofera o experienta destul de placuta.

Insa am sesizat ceva probleme cu reteaua Wi-Fi si cu cea 3G/2G.  Au fost momente in care telefonul a gasit mai greu reteaua de telefonie iar Wi-Fi-ul avea momente in care nu se conecta automat la retelele ale caror configuratii erau deja salvate. A trebuit sa-l repornesc. De asemenea, in momentul in care este solicitat are tendinta de  a se incinge destul de puternic. Si inca ceva – nu-mi plac butoanele de control incorporate in suprafata tactila, prefer sa fie asezate separat de aceasta, sub ecran.

Fiind atat de subtire, acumulatorul are o capacitate de doar 2000 mAh. Totusi, remarc faptul ca am reusit sa-l utilizez fara probleme pe parcursul unei singure zile la Berlin, timp in care am facut o multime de poze. In regim normal, cu 3G activ si folosit in special pentru convorbiri telefonice, socializare pe Facebook si navigare pe internet, a tinut o zi si jumatate. Desigur, e loc de mai bine.

Pot spune ca functia telefonica s-a comportat foarte bine, atat eu cat si interlocutorii mei fiind multumiti de calitatea convorbirilor. Chiar am utilizat microfonul si la inregistrarea unor interviuri, nivelul si fidelitatea sunetului captat de microfon fiind destul de bun.

Huawei Ascend P6 are o camera de 8 Mpix care poate fi activata direct din interfata Locked.

Meniul este unul extrem de simplu, usor de rasfoit si de setat diversii parametri. Avem acces rapid la alegerea modului de fotografiere (Single, Smart, Beauty, HDR, Panorama, Effect).

In setarile avansate avem acces la schimbarea rezolutiei, a sensibilitatii ISO (100-800), a balansului de alb; de asemenea, putem face alte ajustari imaginii (compensare la expunere, saturatie, contrast) sau putem activa/dezactiva functiile de urmarire ale subiectului,  pe cea de captura la zambet, geocodarea sau pe cea declansatoare la apasarea pe ecran.

Camera nu exceleaza la capitolul performante, ofera rezultate medii, mai de calitate in conditii bune de iluminare. Pe intuneric sau in conditii de iluminare precara rezultatele vor avea parte de un nivel ridicat de zgomot si vor pierde din detalii. Si functia HDR mai da rateuri.

Am mai facut cateva poze cu el, pe la expozitie, prin Berlin, din avion. Mai jos.

Am testat si efectele. Nu sunt cine stie ce.

Mi-a placut si interfata EmotionUI 1.6 aplicata este Android-ul 4.2.2.

Este curata, ingrijita, accesibila. In primul rand ca scurtaturile catre aplicatii se gasesc pe ecranele desktop, alaturi de widget-uri. Utilizatorii pot customiza atat  temele, tranzitiile intre ecrane, scurtaturile de pe bara de notificare. Mi-a placut si interfata meniului de schimbare rapida a profilului de utilizare.

Tipic celor de la Huawei si dupa modelul iPhone, anumite aplicatii au fost grupate pe sectiuni – Management, Tools, Google Apps.

Ca sa nu mai spun ca este primul smartphone la care vad la sectiunea “About” configuratia, pana acum fiind nevoit sa apelez la programele de benchmarking.

Interesant si managerul de permisiuni, prin intermediul caruia putem autoriza (sau nu) aplicatiile care pot efectua notificari de tip Push, care pot accesa internetul si pe ce cale o pot face (3G/WiFi). De asemenea, are un modul de securitate care monitorizeaza aplicatiile care urmaresc convorbirile telefonice, fac poze sau trimit informatii, pentru a le putea opri la nevoie.

Modulul Power Manager permite dezactivarea aplicatiilor care lucreaza in background, atentioneaza asupra celor care consuma mai multa energie si permite dezactivarea lor. De asemenea, are meniu de Startup Manager, pentru a putea alege ce aplicatii sa porneasca la restart.

Concluzii

Pro

– Designul, calitatea constructiei

– Performante bune

– Calitatea afisarii ecranului

– Aplicatiile de management ale securitatii

– Calitatea fotografiilor in lumina natura este acceptabila

Contra

– Probleme cu modulul Wi-Fi

– Autonomia

– Calitatea fotografiilor in conditii de iluminare slaba

– Butoanele de control incorporate in suprafata tactila

–  Nu are rezolutie Full HD

Huawei Ascend P6 este primul smartphone chinezesc care reuseste se combine un look atragator, premium, cu un comportament decent, care ar multumi o mare parte a utilizatorilor. In plus, are un pret foarte bun, la liber costand 1600 Lei. La abonament la Cosmote vad ca are preturi incepad de la 550 Lei.

Spunea cineva ca daca ar fi avut alta sigla pe capac s-ar fi vandut foarte bine, tind sa-i dau dreptate. In orice caz, daca cei de la Huawei o vor tine tot asa vor avea numai de castigat.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

12 thoughts on “Huawei Ascend P6 – cateva impresii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *