Acer Iconia W700 – tableta cu procesor Intel Core i5 si Windows 8, pentru productivitate si in conditii portabile
Ma stiti deja ca nu sunt deloc fanul tactilului in mediile de business, acolo unde productivitatea trebuie sa fie pe primul loc iar ecranele de acest gen consider ca nu sunt de prea mare ajutor. Si nici sistemele de operare portabile in voga la ora actuala, Android si iOS, Windows-ul avand inca atuurile lui forte.
Pe de alta parte, mai de fiecare data dupa ce returnez un astfel de sistem, ma surprind incercand sa apas pe ecranul batranului meu ultraportabil, in primele momente fiind chiar mirat ca nu-mi preia comenzile. Dupa cele cateva clipe de naucire imi dau seama cat de tampit sunt si ca nu folosesc ecranul care trebuie. Asa ca, realizez ca functiile tactile imi intra fara sa vreau pe sub piele, poate pentru ca au doza lor de naturalete si de intuitivitate, fiind mult mai ergonomice si mai rapide in anumite situatii.
De asemenea, trebuie avut in vedere ca sunt anumite activitati la care un ecran tactil este binevenit chiar si in mediile profesionale. Anumite programe de introducere a datelor si comenzilor pot fi accesate mult mai simplu prin intermediul acestuia, fara sa avem nevoie de o tastatura sau alte accesorii suplimentare. Plus ca tabletele sunt mult mai usor de purtat si de manevrat fata de laptopuri.
De curand am avut ocazia sa utilizez tableta cu Windows 8 a celor de la Acer, Iconia W7. O vazusem pe la diverse prezentari Microsoft si eram curios daca ma pot descurca cu ea in activitatile mele zilnice. Si, culmea, chiar am reusit, insa cu accesoriile de rigoare.
Specificatiile tehnice ale tabletei sunt urmatoarele:
Ecran: 11.6 inchi cu o rezolutie de 1920×1080 pixeli
Procesor: Intel Core i5-3337U la 1.8Ghz
Placa Grafica: Intel HD4000
RAM: 4GB
Stocare: SSD 128GB
Retea: Wi-Fi, Bluetooth
Conectica: 1xMicroHDMI, 1USB 3.0, 1xAudio
Dimensiuni: 295x191x11.9mm
Greutate: 950 grame
SO: Windows 8 64 Bits
Acer Iconia W7 este un echipament cu un design simplu, elegant. Are o constructie de calitate, cu finisaje premium, cu care nu te poti face de rusine la o intalnire de business.
Insa arata mult mai bine in combinatie cu husa cu tastatura incorporata, ansamblul fiind asemanator unei agende.
Este totusi o tableta masiva, groasa si grea, ca mai toate tabletele cu Windows si procesoare puternice de pana acum. Valorile greutatii si ale latimii sunt mai mari decat cele ale tabletelor cu Android si iOS. La IFA Berlin 2013 am vazut ca a fost coborat pragul grosimii chiar si pentru acest gen de tablete, deci la anul vor aparea modele mai subtiri si mai usoare, comparabile cu cele echipate cu sistem de operare Android si iOS.
Tastatura se conecteaza prin bluetooth si este un accesoriu fara de care nu as pleca la drum. Cei de la Acer pun la dispozitia utilizatorilor un accesoriu util, in stare sa asigure suportul pentru o redactare confortabila. Tastele sunt destul de mari, spatiile dintre ele sunt asa cum trebuie, m-am descurcat excelent cu ajutorul ei. In paranteza fiind spus, am scris acest text chiar pe ea, nu pe alt sistem.
Husa poate fi pliata pentru a oferi suport tabletei cand este asezata in pozitie de lucru pe birou.
Dar nu sunt multumit de solutia aleasa pentru prinderea tabletei de husa, cred ca putea fi facut ceva mai elegant. Aceasta se prinde prin intermediul unui manson de plastic. Pe langa faptul ca este destul de dificila desprinderea dar si prinderea tabletei in husa, acest manson nu se muleaza perfect iar utilizarea butoanelor de Power si cele de ajustare ale volumului se face prin apasari mai ferme.
Si, aceeasi husa nu are orificiu pentru camera foto de pe spatele tabletei. Ceea ce este oarecum ciudat, mi se pare o scapare stupida.
Pe laterala stanga gasim portul microHDMI, unul USB 3.0 si portul de alimentare.
Pe laterala dreapta sunt prezente butonul de Power si cele de ajustare ale volumului precum si conectorul audio de 3.5mm.
Ma declar nemultumit la partea de conectica, prea saracacioasa din punctul meu de vedere. As fi avut nevoie de inca un port USB la dispozitie si neaparat un slot SDHC pentru a putea transfera rapid fotografiile pe ea.
Laterala superioara gazduieste fantele de aerisire si butonul de blocare al rotirii ecranului.
Pe laterala inferioara sunt asezate fantele micutelor speakere. Ca tot a venit vorba, Acer Iconia W7 are un sistem audio destul de zgomotos, insa fara a da pe afara la calitatea sunetului redat.
Desi am avut la dispozitie un ecran tactil, am preferat sa ma folosesc de un mouse. Nu pentru ca functiile tactile nu ar fi raspuns excelent la apasari ci pentru ca in interfata de Windows inca mai sunt link-uri sau butoane destul de mici si riscam sa apas pe langa de cele mai multe ori. Plus ca in programele de editare grafica sau in cele de prelucrare a pozelor prefer sa folosesc touchpad-ul sau mouse-ul pentru un control mai eficient, nu ma descurc la fel de bine apasand cu degetele.
Ecranul este foarte bun, afiseaza culori naturale si imagini clare, cu unghiuri de vizualizare ok. Plus ca are rezolutie full HD, astfel ca toate cele afisate se vad foarte bine.
Din punct de vedere al puterii de procesare utilizatorii au practic la dispozitie un ultrabook fara tastatura, intr-o configuratie buna pentru o paleta larga de activitati, mai putin pentru gaming.
Oricum, mult mai puternica si mai utila decat cele ale tabletelor cu Android si iOS sau ale celor cu Windows si procesoare Intel Atom. Procesor dual-core cu hyper threading Intel i5 tactat la 1.8 Ghz, 4GB memorie RAM, stocare pe SSD, specificatii care garanteaza un comportament onorabil in aproape orice gen de aplicatie de office, navigare pe internet, redare video full HD, prelucrare foto si chiar video la nivel de amator. Mentionez ca procesorul nu face parte din generatia actuala Intel Haswell.
In plus, datorita SSD-ului din dotare, sistemul de operare porneste rapid si aplicatiile se deschid la fel. De asemenea, portul USB 3.0 permite un transfer rapid al datelor de pe solutiile de stocare externe. Media vitezei de transfer la copierea unor fisiere de pe un stick USB 3.0 pe SSD-ul intern a fost de 105MB/s.
Chiar m-am incapatanat si am reusit sa lucrez pe ea la munca, cateva zile la rand. Am asezat-o frumos pe birou, singurul accesoriu suplimentar utilizat fiind mouse-ul, pentru o precizie mai buna in anumite programe de editare. Normal, si cu tastatura conectata prin bluetooth.
Cu tot harnasamentul asta, mi-am desfasurat fara probleme toate activitatile cotidiene. Si cred ca ar putea-o face oricine. Plus ca am inteles ca cei de la Acer pun la dispozitia doritorilor si un sistem dedicat cu andocare, prin intermediul caruia putem conecta tableta la un monitor cu ecran mai mare si la o tastatura normala, totul pentru un confort sporit.
Dupa ce ti-ai facut treaba de birou, o scoti din sistemul de andocare si pleci la sedinta, la o intalnire de business sau acasa, dupa caz. Insa eu tot as prefera sa am husa cu tastatura permanent cu mine, atat pentru protectie cat si pentru a lucra nestingherit oriunde m-as afla.
In afara biroului si in lipsa accesoriilor, utilizatorii pot folosi nestingheriti aplicatiile Metro, daca le sunt utile. Acestea au o interfata pretabila comenzilor tactile.
Dupa cum spuneam, am folosit-o in toate activitatile mele zilnice: office, blogging, navigare pe internet, comunicare prin e-mail sau prin mesageria instanta, socializare si chiar prelucrare video la rezolutii full HD, asa la nivel de amator cum o fac eu. Nu am simtit sa fi fost limitat cumva, tableta nu s-a blocat, s-a comportat asa cum ma asteptam. La prelucrarea video nu am observat sa se incinga prea tare.
Mentionez inca o data: ai nevoie de accesorii pentru a te folosi si la birou de serviciile ei. Ecranul cu diagonala mica, tastatura mai inghesuita decat una normala, nu garanteaza o experienta de lucru confortabila. In conditii de portabilitate le poti utiliza fara problema, insa pentru o perioada limitata.
Am fost multumit si la capitolul autonomie. Cu Wi-Fi activ, luminozitatea ecranului la 50% si cu mouse-ul conectat, am utilizat-o toata ziua, de dimineata pana seara. Recunosc ca nu am lucrat continuu pe ea pentru ca am fost nevoit sa parasesc biroul destul de des.
Insa la redarea unui film 720p in conditii de avion (fara Wi-Fi, luminozitate 30%, cu volum maxim in casti), acumulatorul din dotare a tinut 5 ore in cap. Pentru o tableta cu un procesor puternic as putea spune ca este foarte bine. Ma gandesc ca daca ar fi fost dotata cu noua generatie de procesoare timpul de lucru pe baterie ar fi crescut cu cel putin o ora.
Concluzii
Pro
– Constructie de calitate
– Functionare buna, configuratie puternica
– Husa cu tastatura incorporata
– Autonomia
– Sistem de operare productiv
Contra
– Doar un port USB
– Nu are slot SDHC
– Este groasa si de grea
– Husa nu are orificiu pentru camera foto
– Nu prea inspirata solutia de prindere a tabletei de husa
– Pretul
Acer Iconia W7 este o tableta dotata cu o configuratie puternica si un sistem de operare productiv, fiind dedicata astfel celor care isi desfasoara activitatile de business preponderent in afara biroului. Este mai usoara decat un laptop, chiar si cand este atasata de husa cu tastatura, are o autonomie decenta si ofera acces fara restrictii in aproape orice aplicatie de business. Oriunde te afli poti utiliza nestingherit programele de la birou, totul pentru o productivitate sporita.
De ce nu, poate fi un partener de nadejde si pentru elevi sau studenti.
Pretul ei este in jurul a 3800 Lei si poate fi achizitionata din reteaua partenerilor Elkotech.
Pretul a inceput sa mai scada, deja este la 3600 lei in unele magazine.