ADATA UE700 – Gadget USB 3.0

Stick-urile de memorie au devenit o prezenta deja banala in cotidianul nostru computeristic, chiar as spune ca sunt printre cele mai utile accesorii. Cred ca toti avem cel putin un astfel de exemplar in dotare, pe care il utilizam destul de des.

USB 3.0 nu mai o noutate, sunt destule computere sau portabile pe piata compatibile cu aceasta tehnologie iar pretul memoriilor de acest gen este in continua scadere. Avantajele pe care le aduce nu mai pot fi contestate, vitezele de transfer fiind net superioare celor oferite de USB-ul 2.0 si in avantajul celor care uziteaza volume importante de date.

Cei de la Adata mi-au trimis memoria UE700 pe USB 3.0 ca sa vad daca poate face fata nevoilor mele cotidiene de transfer al datelor intre diversele pc-uri pe care le utilizez. Inca de la inceput pot spune ca micuta este chiar performanta si ca s-a descurcat excelent.

Designul este deja unul standard pentru aceasta categorie de accesorii, cu un sistem de culisare care ascunde in interiorul carcasei slotul USB la transport. Insa nu stiu cat de fiabil se va dovedi in timp. Nu de alta dar am deja memorii USB ale caror sisteme de fixare nu mai functioneaza corespunzator si practic nu le mai pot infige in portul USB al computerului decat foarte greu.

La pachet vine si cu o mica curelusa din piele care poate fi atasata de stick, aceasta are atat un rol estetic cat si altul practic.

Din punct de vedere al performantelor, pe cutie sunt specificate urmatoarele viteze de transfer: pana in 190 MB/s la citire si pana in 50 MB/s la scriere. Modelul de test are o capacitate de stocare de 32GB; personal as fi preferat sa fie un pic mai incapator, 32GB nu imi sunt de ajuns.

Preturile de comercializare sunt urmatoarele: 16GB – 95Lei, 32GB – 155 Lei, 64GB – 300 Lei. Daca stiati ca marca Adata este una ieftina, de data asta nu mai este valabil. Memoriile Adata UE700 sunt comparabile la pret cu cele Kingston Ultimate G3.

Pentru ca in general nu cred ce spun producatorii, i-am testat capacitatile mai intai cu HD Tune Pro, o aplicatie benchmark destul de comuna la ora actuala.

Dupa cum vedeti, viteza medie de citire este de 190.4MB/s, intocmai cum au spus producatorii. La scriere mi-a dat eroare, asa ca am apelat la prieteni pentru a-mi recomanda alt benchmark. M-a ajutat Radu Neagu de la playtech.ro. Am folosit Crystal Mark iar rezultatele pot fi gasite mai jos.

Dupa cum vedeti, valorile obtinute le depasesc pe cele din specificatii.

Trebuia sa vad care  sunt adevaratele viteze de transfer si in cazul unei utilizari normale, la copierea unor fisiere, asa cum o facem toti. Asa ca l-am testat la copierea unor materiale video atat pe un laptop cu hdd cat si pe computerul meu personal care are drept unitate de stocare principala un SSD.

Plus ca l-am comparat cu inca doua stick-uri – unul USB 3.0 Kingston Ultimate G2 de 64GB si altul USB 2.0 Data Traveler de 4GB, tot Kingston. Trebuie sa mentionez ca nu este o comparatie tocmai OK, pentru ca memoriile USB de la Kingston au cel putin 1 an vechime.

Hai sa vedem cum s-au comportat.

Mai intai, le-am testat pe un laptop Asus Vivobook S301 pe portul USB 3.0. Laptopul are in dotare un HDD de 750GB la 5400 rot/min.

1. Copierea de pe HDD-ul laptopului pe memoriile USB (adica test de scriere):

– ADATA UE700

– pe Kingston Ultimate G2:

– Pe Kingston Data Traveler:

Dupa cum observati, la scriere vitezele de transfer ale USB 3.0 sunt de aproape 10 ori mai mari decat cele pe USB 2.0. Iar modelul Adata ofera o viteza usor superioara celui Kingston (pe USB 3.0).

2. Copiere pe hdd-ul laptopului de pe (test de citire):

– ADATA UE700

– Kingston Ultimate G2

– Kingston Data Traveler

Dupa cum observati, ADATA este net superior la acest capitol. Daca despre USB-ul 2.0 nu are rost sa mai comentam, fata de modelul Kingston ofera o viteza de start mult superioara (207MB/s fata de 126MB/s). Viteza scade ulterior din cauza hard disk-ului.

Apoi, acasa, am testat din noua cele doua memorii USB 3.0 pe PC-ul din dotare, al carui sistem de operare este instalat pe un SSD. Din pacate, nu este Windows 8, asa ca nu mai avem acele frumoase grafice de copiere. Deci, rezultatele sunt urmatoarele:

1. Copiere de pe SSD pe:

– ADATA UE700

– Kingston Ultimate G2

Viteza maxima a fost de 84MB/s.

Dupa cum vedeti, memoria USB Adata este usor, dar usor, mai performanta.

2. Copiere pe SSD de pe :

– ADATA UE700

– Kingston Ultimate G2

Si de aceasta data Adata are un usor spor de performanta.

Totusi, as vrea sa mentionez inca o data ca memoria Kingston utilizata este un model de anul trecut, deci cu performante inferioare celor existente acum pe piata (de la acelasi producator). Dar, pana la urma, este cea pe care o folosesc zilnic si eram curios sa vad cum se comporta in raport cu noul model Adata.

Lasand la o parte comparatiile, memoria USB Adata mi-a dovedit ca ofera ceea ce au promis producatorii in specificatii. Adica viteze de transfer destul de mari, care se pot dovedi utile celor care trebuie sa copieze intr-un timp scurt volume mari de date.

Inca ceva este clar: daca cu o memorie USB 2.0 transferati in cateva minute un anumit volum de date, cu USB 3.0 o puteti face in cateva secunde. Ma rog, cu viteze de pana la 10 ori mai mari.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *