Router wireless Trendnet TEW-733GR

Utilitatea unui router wireless in casele noastre nu cred ca mai poate fi contestata. Avem laptopuri, tablete si smartphone-uri pe care vrem sa le utilizam oriunde vrem, fie ca suntem in living sau in birou, inainte de culcare in dormitor sau in cine stie ce alte locuri intime. 😀

Insa pentru a beneficia de vitezele tot mai mari pe care le ofera providerii de internet avem nevoie de routere wireless de noua generatie. Vechile routere de tip b/g cu porturi LAN 10/100 nu ne mai sunt de folos, in curand vor fi date uitarii.

Un astfel de router de noua generatie este si modelul TEW-733GR cu wireless de tip N300 si 4 porturi Gigabit, pe care am avut ocazia sa-l utilizez timp de o luna la mine acasa.

Pe scurt, specificatiile ar fi urmatoarele: ofera viteze wireless de pana in 300Mbps, are 4 porturi gigabit pentru LAN-ul intern si 1 port gigabit pentru conexiunea la internet, este compatibil cu protocoalele de criptare WPA2, are firewall si parental control. Specificatiile complete pot fi gasite pe site-ul oficial.

Din punct de vedere al dimensiunilor este un echipament compact, care poate fi asezat fara probleme oriunde, ca mai toate routerele noi. In schimb, nu poate fi prins de perete, ceea ce nu este tocmai ok.

Eu prefer sa configurez routerele prin intermediul interfetei web, fara sa ma folosesc de cd-ul din pachet. Si pe acesta l-am configurat in acest fel, chiar am gasit parola de aministrator default inscriptionata pe el.

Securizarea retelei se face in cativa pasi simpli, routerul fiind compatibil cu protoacoalele de securitate WPA2. De asemenea, ofera posibilitatea filtrarii adreselor MAC, setarii unei zone demilitarizate DMZ (pentru retelele cu o astfel de structura), filtrarii pe adrese IP, port forwarding sau limitarea traficului de internet la download si upload. Imi place ca ofera si retea guest, utila daca vreti sa oferiti internet unor vizitatori si in acelasi timp sa pastrati intacta securitatea retelei interne. Datorita tuturor acestor caracteristici cred ca isi poate gasi locul fara probleme si intr-o firma cu cativa angajati.

Am testat vitezele de upload si download atat pe speedtest.net cat si de pe serverul UPC, providerul meu de internet.

Din internet, pe Wi-Fi, am obtinut vitezele de mai jos.

Apoi am facut testele direct de pe serverul provider-ului, pentru a vedea daca router-ul Trendnet imi poate asigura vitezele de transfer din contract. Si, dupa cum se vede mai jos, chiar o face. Testul l-am facut prin fir Ethernet.

Prin Wireless, am obtinut rezultatele de mai jos.

Pentru ca nu are antene, am observat ca nu ofera semnal maxim in toata locuinta, asa ca as spune ca este facut pentru spatii mai mici de locuit. Intr-o vila, cu un etaj sau doua, nu cred ca ar face fata.

Din cate am inteles, va fi comercializat la un pret de pana in 250 Lei. Din pacate, nu am aflat cand va fi disponibil la noi in tara.

Din punctul meu de vedere, router-ul Trendnet TEW-733GR poate fi o alegere foarte buna, mai ales ca nu are un pret foarte mare, cu mentiunea ca este facut pentru spatii mai mici. Personal mi-a confirmat ca poate sustine fara probleme viteza de download promisa de provider prin contract.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *