Windows 8.1 – Lansare in Romania

Cei de la Microsoft au prezentat oficial si in Romania update-ul 8.1 al sistemului de operare Windows. Acesta este disponibil gratuit in Windows Store la nivel global, implicit si pentru tara noastra. Banuiesc ca multi dintre voi si-au facut update-ul, si chiar sunt curios daca sunteti multumiti de schimbarile aduse.

Gandit ca un update major al binecunoscutului sistem de operare, Windows 8.1 aduce urmatoarele noi facilitati:

– Ecranul de start  (interfata metro) este acum mai usor personalizabil. Acum este permisa ajustarea marimii tiles-urilor si dispune de o gama variata de culori si imagini grafice pentru background.

– Exista o fereastra dedicata pentru aplicatii acum, accesibila printr-un usor gest de tragere a ecranului de start in sus (sau prin deplasarea cursorului mouse-ului catre zona sa inferioara). Aplicatiile pot fi afisate in ordine alfabetica, in functie de data instalarii sau de gradul de utilizare.

– Exista posibilitatea pornirii sistemului de operare direct in mod Desktop.

– Cautarea este acum mai avansata, mi-a placut, ofera rezultate grafice. Noul Bing Smart Search faciliteaza cautarea atat pe unitatea de stocare a sistemului cat si pe Internet, indiferent daca este vorba de aplicatii, foldere, fotografii sau site-uri.

– La capitolul multitasking, acesta permite afisarea si functionarea simultana a nu mai putin de patru aplicatii. Marimea ferestrelor poate fi ajustata si are suport multi-monitor.

– Exista destul de multe aplicatii romanesti disponibile in Windows Store. Amintesc de Trip Journal, Tren Calator, Romanian Roads sau Ski Romania.

Din pacate facilitatea mult asteptata nu a venit. Butonul de start s-a intors, asa este, numai ca nu face ceea ce toata lumea astepta, ceea ce si eu ma asteptam sa faca – mai exact apasarea lui sa permita accesarea directa a aplicatiilor, asa cum o facem pe Windows 7 sau Windows XP. Apasarea acestuia are doar rolul de a intoarce utilizatorul in interfata Metro si accesarea in continuare a aplicatiilor de acolo. Personal, sunt dezamagit, Microsoft nu au tinut deloc cont de parerile utilizatorilor din lumea intreaga. Asa ca, vom folosi in continuare aplicatii care fac acest lucru. Practic au pus degeaba acel buton acolo…

Mai sunt multe de spus despre noul Windows 8.1, de exemplu sunt si lucruri care dispar odata cu noul update dar momentan ne oprim aici. Revenim cu detalii dupa ce o sa apucam sa-l testam si noi.

Mai jos, aveti un videoclip filmat in cadrul evenimentului si in care il puteti urmari pe domnul Tudor Galos prezentand noile facilitati.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *