Olympus XZ-2 – O compacta interesanta

Olympus XZ-2 este una dintre cele mai interesante compacte ale momentului, care poate concura de la egal la egal cu camere de genul Canon G16Nikon P7800Sony RX100 sau Samsung EX2F, atat datorita caracteristicilor tehnice cat si prin prisma rezultatelor obtinute. Desi camerele foto mirrorless sunt vedetele momentului, in special datorita marketingului agresiv al companiilor producatoare, eu sunt de parere ca aparatele foto compacte premium amintite mai inainte pot face treaba foarte buna.

Fisa ei tehnica suna in felul urmator: senzor CMOS de 1/1.7 inchi cu o rezolutie de 12 Mpix, acelasi procesor de imagine True Pic VI ca la OM-D,  lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.8 – 2.5 si zoom optic 4x (28 – 112mm), plaja ISO de la 100 la 12800, viteze obturator 60-1/2000 sec, ecran LCD de 3 inchi, capacitate fotografiere RAW, capacitate rafala de 5cps si filmare la rezolutii full HD. Toate specificatiile pot fi aflate de pe site-ul oficial.

Am apreciat in primul rand cum arata. Este o camera premium si din punct de vedere constructiv, fiind asamblata din materiale de calitate si cu mare atentie la finisaje. Carcasa metalica, robusta, este una dintre camerele care poate face cu succes fata unei utilizari intense. Seamana un pic cu mirrorless-urile Pen de la Olympus.

De remarcat: capacul de protectie al obiectivului ofera posibilitatea prinderii cu un snur de camera pentru a nu-l pierde. As vrea sa vad acelasi lucru si la Canon sau Nikon.

Din punct de vedere constructiv are cateva atuuri incontestabile:

1. Ecranul LCD este inclinabil pe verticala, astfel ca putem utiliza camera si din unghiuri mai dificile.

2. Accepta un control manual complet, avand capacitatea controlului diafragmei si timpului de expunere prin intermediul inelului din jurul obiectivului si al celui de pe D-Pad.

3. Acelasi inel din jurul obiectivului poate fi utilizat si pentru zoom sau la focalizare.

In acelasi timp, remarc ca nu are vizor optic, nici macar unul electronic. De asemenea, gripul de prindere este unul destul de mititel, astfel ca nu ofera o prindere tocmai ferma. Si, sincer sa fiu nici cu meniul de setari nu m-am inteles foarte bine, mi s-a parut un pic cam stufos si complicat. Insa m-am folosit fara probleme de cel rapid pentru schimbarea parametrilor fotografierii: balansul de alb, tipul de focalizare, sensibilitatea ISO, activarea/dezactivarea filtrului ND, accentele de culoare, modul de declansare etc.

Am apucat aseara si astazi sa fac cateva poze cu ea. Am observat ca focalizeaza destul de rapid, chiar si in conditii de iluminare precara. De asemenea, zoom-ul raspunde la fel de rapid iar sistemul de stabilizare este unul eficient. Mi-au placut si lentilele luminoase care pot focaliza de foarte aproape in modul super macro.

Rezultatele sunt clare, cu o paleta coloristica naturala si un nivel ridicat al detaliilor. Nivelul zgomotului este bine controlat pana la ISO 800. Peste, se mai pierde din detalii.

Momentan atat, sper sa mai revin in curand si cu alte impresii despre compacta Olympus XZ2. Mai imi ramane acum doar sa va arat cateva imagini realizate cu ajutorul ei.

Dupa cum vedete, Olympus XZ-2 se poate adapta unor conditii diverse, fiind o camera potrivita atat pentru realizarea fotografiilor close-up, la portrete cat si la cele urbane sau de peisaj. Este o compacta interesanta…

Desigur, toate aceste calitati sunt disponibile la un pret pe masura, ea costand aproximativ 2200 Lei pe www.f64.ro.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *