Microsoft Summit 2013 (cateva impresii de la fata locului)

Am trecut astazi fugitiv pe la Microsoft Summit 2013, poate cel mai important eveniment de IT desfasurat in Romania ultimilor ani. O adevarata desfasurare de forte din partea Microsoft, aici participand peste 1000 de vizitatori platitori, 31 de parteneri si 45 de experti din industrie. Acesta se desfasoara pe parcursul a doua zile, timp in care cei prezenti pot asista la sesiuni si prezentari despre tehnologiile si serviciile Microsoft.

Sunt abordate atat subiecte tehnice cat si de business, totul din perspectiva Microsoft, normal. Pentru participanti au fost pregatite peste 40 de sesiuni de prezentari, demonstratii si studii de caz despre solutiile de mobilitate bazate pe Windows 8.1 si Windows Phone 8, despre Office 365, Yammer si noi instrumente de colaborare si productivitate in cloud, despre Cloud OS si noile versiuni sau update-uri importante ale Windows Server, System Center, Visual Studio, Windows Azure, Windows Intune, SQL Server si Dynamics. Bineinteles, va fi discutat rolul Windows 8.1 in solutiile Enterprise dar si solutiile de virtualizare Microsoft. Dupa cum am spus, informatii interesante atat pentru personalul tehnic al companiilor cat si pentru cei care i-au deciziile importante, pentru manageri de exemplu.

 Microsoft Summit 2013

In scurtul timp petrecut acolo am participat la o interesanta discutie despre transformarile prin care trece industria IT alaturi de domnii David Chappell, Principal la Chappell & Associates (stanga), Kostas Loukas, seful Microsoft Romania (dreapta), si Michal Golebiewski, Marketing & Operations Director Microsoft Romania (centru).

Microsoft Summit 2013

Kostas Loukas ne-a oferit cateva informatii despre activitatea Microsoft in Romania. Firma americana are peste 450 de angajati aici. Peste 1000 de romani lucreaza in alte sedii ale corporatiei din intreaga lume. Ecosistemul romanesc este format din aproape 3000 de parteneri activi. Microsoft influenteaza 50% din job-urile din IT de la noi. Ofera oportunitati de dezvoltare pentru 10.000 de tineri in fiecare an, au organizat servicii de training in tehnologiile digitale pentru 50.000 de profesori si au donat software in valoare de 1.4 milioane USD catre ONG-uri din 2010 si pana acum. Impresionant as putea spune.

Dl. David Chappell a discutat despre schimbarile majore prin care trece industria IT la ora actuala. Pana acum focusul in companii era infrastructura (servere si masini virtuale), aplicatii traditionale de business si bazele de date relationale. De acum incolo atentia se va indrepta catre Cloud (privat si public), servicii Software as a Service si Big Data – solutii de stocare si prelucrare a datelor in volume mari, cu metode de procesare mai rapide si algoritmi mai performanti. De asememea, s-a pus in discutie increderea pe care companiile si utilizatorii trebuie sa o aiba in acest gen de servicii.

Si a mai spus un lucru care m-a uns pe suflet: nu exista era Post PC, pentru ca PC-urile sunt in continuare principalele unelte de productivitate din cadrul companiilor mici si mari. Dansul a mentionat ca mai degraba ar trebui adoptata denumirea Era PC+ (adica pc-uri plus dispozitive portabile). Sunt total de acord cu dansul, tabletele si sistemele de operare mobile (Android sau iOS) nu mi-au dovedit inca ca pot sustine productivitatea la acelasi nivel la care o face sistemul de operare Windows.

Pe scurt, David a rezumat principale trend-uri in industria IT: Cloud, Mobile, Big Data si Socializare. Toti cei care lucreaza in domeniul IT trebuie sa inteleaga si sa acumuleze cunostintele necesare conform acestor tendinte.

Michal Golebiewski a reamintit tendintele majore cu care se confrunta industria si a oferit cateva cifre interesante despre acestea dar si despre activitatea Microsoft.

Microsoft Summit 2013

 Conform estimarilor specialistilor, acestea vor genera business-uri importante in anii ce vor urma. Cloud-ul este estimat la 180 de miliarde USD pana in 2015, serviciile de socializare la 38 miliarde in 2014, se vor cheltui 716 miliarde dolari pe terminale mobile in 2017 iar stocarea in cloud este estimata la 24 miliarde in 2015.

Alte informatii: Cloud-ul are o crestere de 5 ori mai mare decat cea a industriei IT, Office 365 aduce venituri anuale de 1.5 miliarde dolari, jumatate dintre cele mai importante 500 companii din lume folosesc Windows Azure, SQL este cea mai raspandita solutie de baze de date si a doua din punct de vedere al veniturilor, Excel-ul este cea mai utilizata unealta de Business Intelligence, mai mult de 1 miliard de persoane utilizand Microsoft Office.

 Microsoft Office 2013

Cam asa arata estimarile privind piata IT&C conform unui grafic IDC. Dupa cum observati, livrarile de PC-uri raman aproximativ constante, cresteri inregistrandu-se atat la tablete cat mai ales la telefoane mobile.

Alte informatii: In Windows Store sunt disponibile peste 175.000 de aplicatii (100.000 pentru Windows 8 si 75.000 pentru Windows Phone 8). Exista si 300 de aplicatii dezvoltate in Romania. Au fost inregistrate pana acum 250 de milioane de descarcari din magazinul Microsoft. Au fost vandute 100 milioane de licente de Windows 8 pana acum.

Cam atat de la intalnirea cu cei trei. In rest? Destula agitatie, seminarii interesante si o multime de gadget-uri cu Windows 8 si Windows Phone 8 de testat si butonat (de la Asus, HP, Lenovo, Sony sau Nokia). Un profesionist IT nu are cum sa se plictiseasca acolo.

Cateva imagini, in continuare.

Alte impresii pot fi citite pe mobzine.ro.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *