Internet gigabit RDS – primele impresii

Mi-am facut cererea pentru internet gigabit RDS din secunda in care s-a putut face asta – adica la putina vreme dupa ce l-au anuntat. Nu a durat foarte mult si am fost sunat si anuntat sa mut cablul de la GPON-ul Huawei din dotare, spunandu-mi-se ca urmeaza sa porneasca in zilele urmatoare.

Mentionez ca ma aflu in Oradea si ca situatia de mai jos este cea de aici.

Eu in zilele urmatoare am plecat la Viena la concert la Alter Bridge, asa ca nu am apucat sa imi bat prea tare capul cu asta. Zilele trecute m-am apucat sa il bazai, observand ca mult mai bine nu merge – inainte prindea vreo 100 Mbps (sau prin zona) prin router, acum ajungea pe la un 120-130. Am incercat si cu laptopul sotiei conectat direct la GPON, acolo lucrurile aratand mai bine – spre 300 Mbps.

Asa ca am sunat la ei si mi-au trimis un tehnician (altfel, baiat foarte simpatic), cu un laptop core i3 cu SSD si Linux, care sa testeze la fata locului. Ei bine, a dat el cateva teste si cand am vazut 880 Mbps de cateva ori consecutiv (cu server de Oradea, iar apoi cu altul, tot din tara), m-am linistit. Nu am screenshoturi, asa ca o sa trebuiasca sa ma credeti pe cuvant.

Am incercat si eu mai apoi cu un Samsung Seria 5 cu SSD, care avea insa SSD-ul plin ochi si probabil ca mai pierdea pe acolo, iar rezultatele au fost cele de mai jos.

Cu server de Oradea, pe Speedtest.net, am scos ceea ce vedeti pe mai jos.

Internet Gigabit RDS

Am incercat apoi, cu acelasi site, un test cu server de Constanta, unde rezultatul a fost mai slab.

Internet Gigabit RDS

Apoi, am incercat cu testele de viteza de la RDS, atat cu RDS, cat si cu UPC. Ce a iesit cu RDS aveti mai jos.

Internet Gigabit RDS

Si iata ce a iesit cu UPC.

Internet Gigabit RDS

Ce reiese de aici este ca reteaua celor de la RDS poate foarte multe, dar si ca, daca nu ai echipamente care sa iti utilizeze asa ceva, banii in plus dati pe conexiune sunt aruncati pe fereastra. In plus, foarte multe routere iti vor„gatui” conexiunea (al meu o face la 120 Mbps si ma scoate din sarite pe tema asta), astfel ca si acesta trebuie sa fie unul extrem de capabil. Normal ca am sa il schimb pe al meu (spre disperarea sotiei, care spune ca e foarte bun cel pe care il avem, si nu greseste foarte tare), si la fel de normal e ca acesta e doar inceputul.

Va urma…

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

2 thoughts on “Internet gigabit RDS – primele impresii

 • November 21, 2013 at 6:10 pm
  Permalink

  Salut Bogdan, merci pentru feedback! Chiar eram curios sa aflu cum se misca reteaua RDS pe noile viteze. Am facut si eu precomanda inca din 15 octombrie si inca mai astept cu buza umflata … si eu sunt curios ce echipamente va trebui sa “schimb” ca sa imi satisfaca nevoile 🙂

  Reply
  • November 21, 2013 at 7:33 pm
   Permalink

   Cu multa placere! Ai rabdare, va ajunge si la tine!
   In ce ma priveste, functioneaza foarte bine. Voi mai reveni asupra subiectului de cate ori va fi necesar.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *