Winamp dispare pe 20 decembrie!

Veste foarte proasta pentru cei care asculta muzica pe calculator: Winamp dispare pe data de 20 decembrie.

As vrea sa spun ca fac bancuri proaste, dar se pare ca Winamp a patit ceea ce au mai patit si alte servicii sau programe cumparate de corporatii mari: s-a pierdut undeva pe drum. Detinut de AOL din iunie 1999, cand a fost cumparat cu 80 de milioane de dolari, playerul va fi inchis de tot, impreuna cu serviciile adiacente, pe data de 20 decembrie. Mai ai timp pana atunci sa downloadezi ultima versiune, dupa care totul se va incheia. Anuntul il puteti vedea mai jos.

Winamp dispare

Poate ca pentru unii vestea nu inseamna nimic, da pentru altii, cum sunt si eu, vestea ca Winamp dispare nu poate fi decat foarte trista. Asta chiar si in conditiile in care, in utilizarea zilnica, l-am parasit acum ceva vreme pentru alte playere, mai adecvate scopurilor mele de ascultare de muzica.

Cu toate acestea, amintirile care ma vor lega pe viata de acest software nu cred ca mi le va putea lua cineva. Aveam Winamp pe primul meu calculator si am ascultat in acest player de mii de ori aceleasi cateva zeci de piese, in perioada in care un CD cu muzica in format mp3 era ceva pe care nu puneai mana foarte usor. Tin minte cat eram de incantat de un playlist format din cele 22 de piese pe care le aveam initial, aduse “cu hardul” de la nu mai stiu cine. Si mai tin minte ca printre ele era “Paradise City” de la Guns ‘N’ Roses.

Asa cum se vede si in screenshot, nostalgia m-a facut sa pun skin-ul Winamp Classic si sa ascult piesa asta, in amintirea vremurilor trecute si a playerului cu ajutorul caruia am ascultat (cred ca pot sa zic asta fara teama de a gresi), o foarte mare parte din muzica alaturi de care mi-am trait viata de pana acum – in Winamp mi-am facut mare parte din cultura muzicala.

Acum, cand stau sa ma gandesc, imi vin in minte o multime de momente, bune si rele, toate cu un Winamp care rula muzica pe calculator. Ca a fost in liceu, in facultate, mai apoi prin birourile pe unde am lucrat, peste tot era un numitor comun – ascultam muzica (sau posturi Shoutcast) in Winamp.

Stiu ca e doar un software, dar e probabil unul dintre cele mai apropiate mie, de-a lungul timpului.

Normal ca, daca ai Winamp instalat, nimeni nu te va impiedica sa continui sa il utilizezi dupa 20 decembrie. Atata doar ca nu il vei mai putea downloada de pe site-ul oficial, si nici nu va mai fi adus la zi. Nu ma indoiesc ca vor aparea o gramada de clone si ca se va gasi kitul de instalare in continuare pe sute de site-uri.

E insa mare pacat…

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *