RDS Internet gigabit–al doilea set de impresii si teste

Am mai discutat despre conexiunea RDS internet gigabit acum ceva vreme. Constatam atunci ca, chiar daca vei ajunge la viteza de un gigabit doar in conditii ideale, rezultatele care se pot obtine sunt foarte bune.

Mai spuneam tot atunci ca ai toate sansele, in cazul majoritatii routerelor, sa fie “gatuita” conexiunea pentru ca atat e throughput-ul de care e capabil routerul in cauza.

Ei bine, nu m-am lasat si am profitat de Black Friday, luandu-mi un router care poate mult mai mult in aceasta privinta, Asus RT-N56U.

Stiu povestea cu pomul laudat si sacul dar, ca sa raman in metafora in cauza, la cate laude de la oameni care stiu ce vorbesc avea acest pom, mi-am luat cu mine cel mai mare sac pe care l-am putut gasi.

Si am avut dreptate sa o fac, pentru ca rezultatele, obtinute prin routerul Asus, pe desktop-ul din dotare (configuratie cu SSD), au fost foarte bune.

Iata la ce ma refer.

Prima data aruncam o privire la rezultatele obtinute cu SpeedTest.net, probabil cel mai cunoscut test de viteza.

Cu server de Oradea (al RDS) am obtinut 602 Mbps download si 147 upload.

RDS Internet gigabit speed test 1

Cu server de Bucuresti, tot al RDS, conexiunea RDS Internet gigabit obtine 727 Mbps download si 106 upload.

RDS Internet gigabit speed test 2

Server de Bucuresti, de data asta al UPC – 711 Mbps download si 29,33 Mbps upload.

RDS Internet gigabit speed test 3

Am folosit apoi testele proprii ale RDS si UPC. Incepem cu cel al RDS – 764,47 Mbps download si 57,51 Mbps upload.

RDS Internet gigabit speed test 4

Pe testul similar al UPC, rezultatele sunt dupa cum urmeaza: 622,58 Mbps download si 29,41 Mbps upload.

RDS Internet gigabit speed test 5

Mentionez si de aceasta data ca am testat in Oradea si ca mi-e imposibil sa spun cum functioneaza aceasta conexiune in alte orase.

Concluzia este ca, in conditii (aproape) ideale, cu un PC sau laptop cu configuratie relativ noua si cu un router de calitate, conexiunea RDS internet gigabit ofera rezultate cat se poate de bune.

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

6 thoughts on “RDS Internet gigabit–al doilea set de impresii si teste

 • November 30, 2013 at 10:13 am
  Permalink

  Rezultate foarte slabe, dacă nici în ţară nu oferă 100 Mb/s upload constant…providerul meu actual oferă 100 Mb/s upload în anumite zone din Europa şi constant 100 Mb/s upload în ţară…şi pe piaţă sunt provideri restrânşi care oferă norocoşilor care au privilegiul să le fie clienţi mai mult decât atât…iar 1 Gbit/s e mai mult moft, fără un upstream echivalent, măcar pe partea de upload metropolitan…no offence…

  Reply
  • December 6, 2013 at 6:23 pm
   Permalink

   Cine te-a pacalit pe tine? Si acest articol nu e foarte bine consolidat cu informatii. Asus RT-N56U e un rahat de router, o gramada de bani pentru ce, pentru design? Sa fim seriosi, nu stiu ce internet ai tu dar RDS bate pe la viteza pe orice ISP din romania oricand. Am 1gbps cu router TP-link WDR 3600 (costa pana in 300lei) si am viteza de MINIM 800mbps la orice ora din zi si din noapte, uneori ating si 920 Mbps. Iar despre upload am CONSTANT 100-120 Mbps, in orice retea, oriunde. Compara cu UPC care au 6mbps pe cel mai tare abonament, bataie de joc, RDS are 100 si niciodata nu am prins viteza mai mica de upload. Sper ca am lamurit sa nu va mai luati dupa toti testeri anonimi.
   http://forum.softpedia.com/topic/947487-rcs-rds-diginet-teste-500mbps-1000mbps-tp-link-wdr3600/page__st__162

   Si mai uitati-va si la preturi care sunt cele mai mici de pe piata.

   Reply
   • December 6, 2013 at 9:59 pm
    Permalink

    Articolul spune ce s-a obtinut in niste conditii care au fost descrise.
    Daca se poate obtine si mai bine, e cu atat mai laudabil.

    Reply
   • December 6, 2013 at 10:33 pm
    Permalink

    Da de ce atat de nervos?

    Reply
 • August 10, 2014 at 12:36 pm
  Permalink

  cum sa postezi ca ti-ai luat un “router laudat”, cand de fapt el este o mizerie pe chipset broadcom?

  nu ai un pic de bun-simt, fiind constient ca poate mai intra si tampitei usor influentabili aici si citesc aiurelile astea?

  Reply
  • August 10, 2014 at 3:08 pm
   Permalink

   Folosesc routerul cam de cand a fost scris articolul si sunt cat se poate de multumit de el. Nimeni nu te impiedica sa ai parerea ta (asa anonima cum este ea).

   Ma bucur insa sa vad ca ai tu bun-simt si pentru altii 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *