Asus Transformer Book T100 review: Portabilitate si autonomie
Asus Transformer Book T100 este un produs din gama transformerelor celor la Asus, adica o tableta care se metamorfozeaza intr-un mini-laptop, fara a face insa compromisuri in cazul vreunuia dintre scenariile de utilizare. Daca mai pui ca ruleaza Windows 8.1 si are o autonomie excelenta, obtii un produs care cu siguranta ii va tenta pe multi, si datorita pretului.
Prime impresii
Asus Transformer Book T100 este, la fel ca orice hibrid de acest gen, in primul rand o tableta. In cazul de fata, tableta in cauza este una de 10.1 inchi, ecranul avand o rezolutie de 1366 x 768 de pixeli. Chiar daca e cam mare pentru a fi utilizata cu o singura mana, la cei 10.1 inchi ai sai, tableta pare construita solid si nici nu iti va da dureri de articulatii la o utilizare mai indelungata, fiindca este chiar usoara. De una singura cantareste 571 de grame (am cantarit-o chiar eu), dupa parerea mea foarte putin pentru un dispozitiv care ruleaza Windows 8.1. Impreuna cu tastatura se trece peste 1100 de grame, din nou mai mult decat acceptabil.
Revenind la tableta, un lucru care nu mi-a placut deloc este ca atat ecranul, dar mai ales plasticul lucios de partea din spate, sunt adevarati magneti pentru amprente. E practic imposibil sa o pastrezi fara urme de degete pentru macar cateva minute pentru ca in secunda in care ai luat-o in mana, dupa ce a fost stearsa, e exact la fel cum a fost.
Sa aruncam insa o privire mai atenta la tableta in sine. Pe muchia superioara, in partea stanga, gasim butonul pornit/oprit.
Pe muchia stanga gasim tastele de volum mai tare/ mai incet, dar si o a treia tasta, cea Windows. Mi se pare ciudata ideea de a o pune aici pe cea din urma, pentru ca ia un pic de timp sa te obisnuiesti. Aceasta nu constituie insa neaparat o problema.
Trecem la muchia dreapta, utilizata si ea. Aici e slotul cardului, dar si porturile mini HDMI si micro USB. Lor li se alatura mufa jack, care iti permite atasarea unei perechi de casti.
In fine, pe muchia de jos gasim, asa cum probabil e si de asteptat, portul de conectare a tastaturii, precum si doua locasuri in care intra picioarele de fixare ale acesteia.
Tastatura se conecteaza foarte simplu, mecanismul de fixare functionand fara probleme – ar fi si culmea, la cata experienta are producatorul Asus la acest gen de produse. Si ea este bine construita si da impresia de soliditate, chiar daca balamaua in sine avea un mic joc la produsul testat.
Ce mi-a placut foarte mult este ca designerii de la Asus s-au gandit sa construiasca intreg ansamblul de asa natura incat sa fie foarte stabil cand sta pe o suprafata plana (sau mai putin plana). Asta mai ales datorita faptului ca balamaua tastaturii si capatul ei par realizate astfel incat sa stea pe o arie cat mai mare posibil. Astfel nu exista riscul ca, in utilizarea zilnica, mini-laptopul astfel creat sa se rastoarne.
Pe partea stanga a tastaturii vei gasi si un port USB 3.0. Din nefericire, este singurul de care vei avea parte.
Asus a reusit cu siguranta ceea ce si-a propus – a realizat un produs care poate fi folosit fara probleme ca tableta, dar si ca laptop. Asta in cazul sarcinilor in care nu simti nevoia unui ecran mai mare. Cert e ca ai de castigat atat de mult prin faptul ca elementul portabilitate este aici la nivel maxim incat merita sa faci mici sacrificii pe alocuri.
Simplul gand ca pot duce in torpedoul masinii un laptop cu Windows 8.1, care poate indeplini toate functiile de care am nevoie pe parcursul unei zile, fara a mai avea nevoie de un alt laptop sau PC, il face o solutie foarte buna. In plus, mai si booteaza extrem de repede.
Hardware si utilizare
Vorbeam despre faptul ca te poti descurca pe parcursul unei zile intregi cu Asus Transformer Book 100T. Acestea nu erau vorbe in vant. Configuratia este pe platforma Intel Bay Trail si porneste de la un procesor quad-core Intel Atom Z3740, tactat la 1,33 GHz in functionare normala si care in turbo urca pana la 1,86 GHz. Procesorului ii vine in ajutor o memorie DDR3 de 2GB si solutia grafica Intel HD Graphics.
Iata si scorurile Windows Experience Index – datorita faptului ca in Windows 8.1 nu mai sunt afisate direct, a trebuit sa folosesc un utilitar pentru a le vedea, asa cum se observa mai jos.
Memoria interna a modelului testat era una flash, de 64GB. Ai zice in prima faza ca nu e foarte mult, dar daca iei in calcul ca ai slot de card la dispozitie si ca Asus iti mai da la pachet un spatiu de stocare in cloud de 1000GB, dintr-odata nu iti mai vine a banui ca vei avea vreo problema. In plus, memoria flash contribuie si ea semnificativ la viteza de lucru, care e una foarte buna. Fluenta in lucru a fost tot timpul la ea acasa. Pentru o idee mai buna cu privire la solutia de stocare, am rulat CrystalDiskMark, unul dintre cele mai cunoscute utilitare pentru testat asa ceva. Iata rezultatul.
Asa cum am spus, in utilizarea zilnica totul a mers foarte bine, indiferent ca a fost vorba despre sarcini de birou, navigare web sau, partea mea preferata, citirea de reviste in „modul tableta”, adica fara tastatura. Aici am profitat din plin de ecranul cu culori puternice, care ofera imagini bune si in lumina puternica si care are unghiuri de vizualizare foarte largi. Nu va constitui o problema urmarirea unui film in pat impreuna cu partenerul de viata, sunt sigur de asta.
Asta mai ales pentru ca pe partea de jos ai doua difuzoare stereo, care reusesc sa se achite destul de bine de sarcini. Normal ca, avand in vedere dimensiunile, nu trebuie sa te astepti la minuni din acest punct, desi ele suna suficient de tare incat sa umple cu sunet o camera. La volum maxim cam distorsioneaza, insa.
Si pentru ca vorbeam de vazut filme, trebuie spus ca nu au fost probleme cu rularea mostrelor 720p si 1080p de test, acestea ruland cursiv.
Si pentru ca am mentionat tastatura, neaparat trebuie sa mentionez ca ea este una chiclet, de buna calitate, cu tastele bine departajate, astfel ca riscul erorilor de tastare este eliminat in mare masura. Chiar si la dimensiunile mici in care trebuie sa se incadreze, ea este una reusita, la fel cum e si touchpad-ul, si el destul de precis. Ce nu mi-a placut la el sunt butoanele incorporate in partea sa inferioara, pe care s-a mai intamplat sa le apas din greseala. In rest insa, lucrurile sunt bune la acest capitol.
Exista la bord si o camera de 1,2 megapixeli, suficienta pentru Skype, dar cu care mult mai mult probabil ca nu vei face.
Software
Ca Windows 8.1 este un sistem de operare matur, care ruleaza foarte bine, nu am cum s-o neg. La fel cum nu pot nega nici ca, chiar si in cazul unui touchscreen care functioneaza precis, cum e cel de fata, eu nu cred ca am sa ma obisnuiesc cu interfata Metro. In plus, chiar daca din cand in cand ajung sa utilizez si touchscreen-ul, in mare masura ajung de fiecare data sa ma rezum la touchpad. Care touchpad, cum am spus, functioneaza bine.
In rest, asa cum am spus, functionarea in sarcinile de fiecare zi nu pune probleme, indiferent care ar fi acestea. Trebuie mentionat ca Asus nu a insistat foarte mult pe aplicatiile proprii, preferand, in mare masura, sa lase Windows 8.1 in starea sa initiala. Sunt convins ca vor fi destui utilizatori, mai ales cei carora le place sa isi configureze sistemul dupa propriul gust, care vor aprecia din plin acest lucru.
Normal ca nu trebuie sa iti treaca prin gand ca te vei juca jocuri „serioase”, dar nu cred ca cineva isi imagineaza ca acesta este un echipament de gaming.
Inainte de a trece la concluzii ale testelor si bechmarking, mai jos ai o mica galerie foto cu Asus Transformer Book T100.
Concluzii si rezultate
Asus Transformer Book T100 este un echipament ultraportabil foarte comod, numai bun pentru cei care au multe drumuri de facut pe parcursul unei zile, dar au nevoie si de un sistem Windows complet. In plus, este si accesibil ca pret – varianta cu 64GB + hard disk de 500GB in dock poate fi precomandata la 2099 RON, in timp ce cea de 32 este de gasit la 1699 RON.
Am rulat si versiunea Basic a lui PCMark 8, pe modul Conventional, rezultatele fiind cele de mai jos.
In materie de autonomie, Asus Transformer Book T100 isi confirma in totalitate reputatia de ultraportabil, rezultatele fiind cu siguranta un argument in favoarea achizitionarii acestui produs. Daca principalul tau scop este ca un echipament de acest gen sa faca fata la o zi de lucru, sunt sanse sa fi gasit ceea ce cauti.
Mai precis, la rularea unui filmulet la rezolutie 720p pe repeat, cu luminozitatea la aproximativ un sfert si in mod avion (deci fara conectivitate de date), bateria a renuntat la lupta dupa nu mai putin de 10 ore si 11 minute, o valoare foarte buna as spune eu.
Pro
- Usor si bine finisat
- Hardware bun
- Autonomie excelenta
- Pret accesibil
Contra
- Carcasa si ecranul atrag amprentele
- Un singur port USB
Buna seara. Indraznesc sa scriu in speranta unui raspuns care sa ma poata ajuta. Problema pe care
o intampin tot mai des cu acest Asus Transformer Book este ca nu booteaza. Porneste, apare logo-ul Asus, dupa
care, insa, un ecran negru si…atat, situatie in care sunt nevoita sa-l inchid fortat si sa
reincerc, fara a avea garantia ca va izbuti, nici a 2-a oara. Alteori, dupa ce apare logo ul Asus, pur si simplu se inchide. Un amanunt care poate are
importanta(sau nu) este, daca retin bine( ma tem ca n-o pot spune cu certitudine), ca aceasta eroare a aparut prima data chiar
de la primele bootari, imediat dupa receptionarea produsului, chiar inainte de a face
update-ul de windows. La momentul respectiv am pus-o pe seama neatentiei mele,
gandindu-ma ca poate nu am am tinut apasat suficient timp butonul de start.
Cei de la Suport Asus mi-au recomandat urmatoarele:
“Va recomand o resetare CMOS in acest caz. Va rog sa deconectati cablul de alimentare de la sursa si scoateti bateria CMOS pentru 10 secunde. Dupa aceea conectati-o din nou. Du cablul de alimentare inca deconectat, apasati butonul de pornire timp de 10 secunde pentru a descarca condensatorii de pe placa de baza. Dupa aceea conectati cablul de alimentare si reporniti.
De asemenea porniti sistemul cu o configuratie minima: o singura placa RAM pe slotul A1, un HDD, scoateti CPU cu atentie si verificati socket-ul (pini stricati sau indoiti), asigurati-va ca procesorul este asezat corect in socket, si plca video (daca este una dedicata).”
Lasand la o parte faptul ca nu ma pricep sa fac lucrurile astea, dar as putea gasi pe cineva care s-o faca, aceste operatiuni nu implica pierderea garantiei produsului? L-am cumparat acum nici o luna.
Cei de la site ul de unde l-am achizionat m-au sfatuit intai sa fac o resetare, dupa care, la intrebarea mea (poate prosteasca?!?) daca notebook ul are integrat tot ce are nevoie ca la o resetare sa nu imi ceara sa aduc din exterior windows ul, m-au indrumat catre un refresh. Oricum, doar logic judecand, pt ca,,,cunostintele-mi lipsesc, nu stiu la ca m-ar ajuta in cazul in care probl exista deja de cand mi-a fost livrat.
Cu speranta ca nu am plictisit…prea tare:) astept cu nerabdare orice idee ajutatoare.
Mc anticipat.
Aia de la suport ASUS sunt tampiti. 😀 Cum poti scoate tu bateria CMOS? Du-l la garantie si fa scandal ca nu functioneaza. Sa-l repare sau sa-l inlocuiasca. Nu prea ai cum sa repari tu singura o tableta.
Ai putea totusi sa faci o reinitializare din BIOS. Am citit pe net si ar trebui sa apesi tasta F9 la pornire pentru a intra in ecranul de reinitializare a tabletei. Din pacate nu am o astfel de tableta pentru a te indruma.
Buna seara. Multumesc pt raspuns. Sa spunem ca a fost doar neatentie…:) din partea celui de la Asus, semnalata ulterior de mine(in urma raspunsului dvs .si al altora:) si corectata, desi, pana la urma, solutia am gasit-o cerand ajutorul pe un forum extern. Se pare ca varianta de Bios pe care o aveam, cea cu care-mi fusese livrat (227) era vinovata, pt ca prin instalarea versiunii 314, problema a disparut.
Toate cele bune!
Buna seara. Multumesc pt raspuns. Sa spunem ca a fost doar neatentie…:) din partea celui de la Asus, semnalata ulterior de mine(in urma raspunsului dvs .si al altora:) si corectata, desi, pana la urma, solutia am gasit-o cerand ajutorul pe un forum extern. Se pare ca varianta de Bios pe care o aveam, cea cu care-mi fusese livrat (227) era vinovata, pt ca prin instalarea versiunii 314, problema a disparut.
Toate cele bune!