Asrock M8 review – Un sistem barebone interesant
Sistemul configurabil (barebone) Asrock M8 al celor de la Asrock, creat impreuna cu BMW Group DesignWorks USA, mi-a trezit curiozitatea inca de cand l-am vazut prima data pe internet. Iata ca odata cu schimbarea agentiei de PR care se ocupa de Asrock in Romania am avut ocazia sa-l gazduiesc pentru o scurta perioada pe biroul meu.
Ce este un barebone, in caz ca nu stiti: este un sistem configurabil care vine cu carcasa, placa de baza, unitatea optica si sursa. In rest, utilizatorii il pot configura in functie de preferintele sau de bugetul alocat, cu mentiunea ca trebuie sa se foloseasca de componente compatibile (procesor, memorii RAM, hard disk si placa grafica).
Sistemul Asrock M8 atrage in primul rand prin design (de ce sa nu o recunoastem?). Are o carcasa cu un look dinamic si modern, o combinatie de rosu si negru data dracului de atragatoare. Clar ca este o carcasa cu un look orientat catre zona de gaming, numai este ca mult mai compacta si mai usor de amplasat pe un birou. Foarte bine finisata; fara cusur, as putea spune. In plus, are si magneti pentru fixarea ferma a placilor laterale. Daca esti adeptul petrecerilor de gaming si vrei sa il iei cu tine, vei aprecia manerele, foarte bune pentru un transport facil, chiar si cu o singura mana.
Este construita din aluminiu si otel si are ferestre din plastic prin care se poate vedea in interior. Bineinteles, pentru un plus de culoare, este si iluminat pe interior, in rosu.
Frontal vei observa un buton mare, asemanator cu cele de volum de pe amplificatoare. Se numeste A-command. Bineinteles, poate avea si rolul ajustarii volumului dar poate face mult mai multe. In primul rand ca acesta are incorporat un mic ecran OLED pe care sunt afisate diverse stari ale sistemului. Acesta poate afisa ora si data, poate activa sau dezactiva lumina interioara, pot fi selectate modurile de management Eco, Standard sau Speed, poate afisa frecventele procesorului si gradul lui de ocupare sau alte date de power management. Trebuie sa instalezi aplicatia dedicata A-command de pe site-ul Asrock.
Am remarcat si micutul sertar retractabil din partea frontala care ascunde un slot pentru carduri si conectori pentru casti si microfon.
Pentru a avea acces la interior trebuie folosita o cheie speciala pe care a fost imprimata sigla M8.
La interior, pentru mentinerea unei temperaturi scazute, exista patru ventilatoare ce aspira aerul rece si disipeaza caldura in mod simultan.
In cazul de fata, in frumoasa carcasa din aluminiu si otel a fost incorporata o placa de baza mini-ITX Asrock Z87-M8 care ofera suport pentru a patra generatie de procesoare Intel Core i7 / i5 / i3 / Xeon / Pentium / Celeron. Practic puteti folosi toata gama de procesoare, de la modelul Intel Pentium G3220 (dual-core, TDP 54w) si pana la Intel Core i7-4770K (quad-core, Hyper Threading, TDP 84w).
La RAM este compatibila cu memorii de laptop SO-DIMM DDR3 1600/1333/1066 MHz, avand doua sloturi cu suport de pana la 16GB. La partea grafica, putem adauga o placa grafica dual-slot. De mentionat ca sistemul este compatibil cu placi grafice cu dimensiunile maxime 290mm x 137mm x 43.5mm si cu un TDP de maxim 200W.
Pe partea de stocare, placa de baza are sase porturi SATA 6Gb/s. Insa in carcasa intra ori o unitate de 3.5 inchi plus una de 2.5 inchi, ori cinci unitati de 2.5 inchi.
Unitatea optica este tip slim. La partea de retea, placa de baza este dotata cu un modul Wi-Fi de tip AC, Bluetooth 4.0 si port Ethernet Gigabit.
Nici la capitolul audio nu sta rau, avand o placa de sunet 7.1 Creative Sound Core3D. Placa de baza are urmatorii conectori: 1 x Intel Gigabit LAN, 4 x USB3.0, 4 x USB2.0, 1 x eSATA2, 1 x DP, 1 x HDMI. Frontal, utilizatorii mai au la dispozitie inca 4 porturi USB.
Sistemul vine cu o sursa de 450W.
Trebuie sa recunosc ca l-am primit gata configurat, ceea ce a fost foarte ok; nu am nici vreo placa grafica performanta, nici procesor Intel de generatia a 4-a. Plus ca nu a trebuit sa ma mai chiui cu asamblarea diverselor componente, ceea ce nu este o treaba tocmai simpla. Insa, cu manualul la indemana cred ca va puteti descurca fara probleme. Entuziastii se vor bucura sa surubareasca.
Dupa cum ati vazut din poze, l-am asortat si cu un meserias monitor PLS cu o diagonala de 27 inchi si rezolutie 2560 x 1440 pixeli de la Philips. Detalii despre el cat de curand.
Sistemul de test avea urmatoarea configuratie: procesor Intel Core i5-4440 tactat la 3.1 Ghz, 8GB memorie RAM, stocare pe un SSD Kingston de 128GB si o placa grafica AMD Radeon HD 7870. O configuratie puternica, care mi-a asigurat fara probleme accesul in toate aplicatiile pe care le folosesc zilnic, fie ca au fost de office, navigare pe internet sau comunicare prin email, multimedia la rezolutii full HD. Bineinteles ca in timpul liber am mai bagat si niste gaming, ca doar poate sa sustina si asa ceva.
L-am testat si cu cateva programe de benchmark. Rezultatele mai jos.
Pot spune ca am avut la dispozitie o configuratie destul de puternica. Desigur, se poate si mai bine. Insa chiar si asa, am jucat CoD: Black Ops la rezolutie maxima (2560 x 1440 pixeli) fara nicio problema. Am remarcat totusi ca in timpul partidelor de gaming carcasa se cam incinge. De asemenea, sistemul tinde sa devina galagios in timpul partidelor de gaming. As fi vrut sa fie mai silentios.
Concluzii
Pro
- Design, Constructie de calitate;
- Conectica variata;
- Este compact, are manere pentru transport;
- Butonul A-Command.
Contra
- Este limitat la utilizarea placilor grafice;
- As fi vrut sa fie mai silentios;
- Nu este deloc ieftin. Asrock M8 costa aproximativ 450 de Euro. La care se mai aduga costurile cu celelalte componente – procesor, memorii, stocare, placa grafica.
Nu putini sunt cei care ar vrea sa aiba un astfel de sistem pe biroul lor, fie ca sunt gameri sau nu. Asrock M8 arata foarte bine, are o constructie de calitate, a fost facut cu mare atentie la detalii. In plus, placa de baza incorporata este una de top, care are cam toate componentele necesare desfasurarii activitatilor de birou sau pe cele dedicate divertismentului. Are conectica de retea (cu sau fara fir) de noua generatie, o gramada de porturi USB 3.0 (poate prea multe as spune) dar si o placa de sunet performanta.