Upgrade la laptop cu SSD ADATA

A venit timpul sa fac un upgrade si batranului meu ultraportabil, de ale carui servicii digitale ma folosesc cu succes de 3 ani si jumatate. Nicio reinstalare intre timp, asa ca se cam facuse timpul pentru o schimbare. A fost alaturi de mine aproape non-stop in tot acest timp, atat in tara cat si la deplasarile internationale, la diverse targuri sau in vacante. Tot timpul plimbat, tot timpul pe drumuri, zdruncinat si folosit la maxim, asa ca hard disk-ul din dotare incepuse sa dea semne de oboseala. Nu mai eram deloc multumit de felul in care comporta.

Clar, si sistemul de operare era plin de tot felul de balarii si programele instalate de-alungul timpului. Insa in locul variantei simple, a reinstalarii sistemului de operare, am ales sa il inlocuiesc cu un SSD ADATA.

Cred ca toata lumea stie deja ce beneficii aduce un SSD: o protectie mai buna a datelor pentru ca nu este atat de sensibil la socurile fizice, consum de energie mai redus, nu emana atat de multa caldura, este un pic mai usor si ofera performante de citire/scriere cu mult superioare unui hard disk.

Si nici varianta inlocuirii totale a laptopului nu ma avantaja. Configuratia cu Intel Core i5, 4GB memorie RAM, placa grafica AMD HD 5470 fiind de ajuns pentru toate activitatile mele: si la blogging, si la office, si la multimedia full HD dar si la editare foto in Lightroom sau editare video in Windows Live Movie Maker. Nu am nevoie de mai mult, desi nu as refuza un ultrabook de noua generatie cu Intel Haswell. Insa atat e bugetul, asa ca lucram cu ce avem la dispozitie.

adata ssd upgrade

Avand in vedere cele spuse, am decis upgrade-ul la SSD, vechiul hard disk urmand sa devina unitate de stocare externa. Pentru upgrade am ales un SSD ADATA de 256GB Premier Pro SP900. Am preferat sa folosesc o capacitate de stocare de 256GB in locul uneia mai ieftine de 128GB pentru ca am nevoie de o capacitate mai generoasa de stocare pentru desfasurarea in parametri optimi a activitatilor mele digitale, in special cand sunt plecat din tara. 128GB nu mi-ar fi fost de ajuns, plus ca eram obisnuit sa am la dispozitie 600GB.

Montarea SSD-ului in locul hard disk-ului s-a realizat in cateva minute. Doar am surubarit putin.

adata ssd upgrade

adata ssd upgrade

Am demontat capacul de pe spatele laptopului.

adata ssd upgrade

Am scos vechiul hard disk.

adata ssd upgrade

Si in locul lui am montat SSD-ul. Apoi am pus capacul la loc.

Imediat am pornit instalarea sistemului de operare Windows 7. Am ales aceasta varianta pentru ca aveam deja licenta pentru el, desi nu neg ca parca as fi vrut un Windows 8.1. Cine stie, poate vor avea vreo oferta buna la Windows 8.2.

Instalarea s-a realizat de pe un stick de memorie USB in mai putin de 10 minute. Mai mult timp a luat instalarea driverelor si update-urile de Windows.

Imediat ce am terminat instalarea am sesizat sporul de performanta adus de SSD. In primul rand ca laptopul porneste acum mult mai repede, 10 secunde in loc de 30 de secunde, dar si ca programele se initializeaza vizibil mai rapid.

Pentru a va da cu adevarat seama cam ce inseamna, am testat laptopul cu doua aplicatii, Crystal Mark si HdTune, inainte si dupa montarea SSD-ului.

Inainte de montarea SSD-ului, totul arata cam asa:

Test Crystal Mark HDD
Test Crystal Mark HDD
Test HDTune HDD
Test HDTune HDD

Dupa montarea SSD-ului, rezultatele sunt urmatoarele:

Crystal Mark SSD
Crystal Mark SSD

HDTune SSD

Dupa cum observati si voi, performantele la citire si scriere sunt de cel putin 3 ori mai mari, in cazul anumitor teste chiar mai mult.

Pe scurt, acum parca am alt laptop acum si nu regret deloc schimbarea hard disk-ului cu unitatea SSD ADATA. Este o schimbare in bine, SSD-ul fiind mai performant.

Corect, are si SSD-ul doua dezavantaje majore: este mai scump si ofera o capacitate de stocare mai mica. Insa pentru mine este mai importanta performanta la ora actuala.

Detalii legate de preturile si magazinele in care poate fi gasit aveti aici.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *