Philips Smart TV cu Android – un videoclip si cateva idei
Cred ca ati auzit deja de noul televizor inteligent Philips de la TP Vision care are integrata platforma Android. Tocmai ce a fost lansat la CES 2014 in Las Vegas, insa in comunicatul de presa nu am primit nici poze mai elocvente, nici imagini video. Asa ca, curios din fire, am cautat astazi informatii suplimentare pe internet. Iata ca deja au aparut cateva, in special de la cei care au fost prezenti la evenimentul desfasurat in America. Astept sa vad cu ce informatii legate de acest subiect vine George Buhnici de acolo.
O spun de la inceput, cred ca integrarea unor sisteme de operare de sine statatoare poate fi benefica industriei de televizoare, asa cum este Android-ul in cazul Philips sau WebOS-ul in cel LG. Pentru ca platformele actuale, de la oricare producator, inca nu au reusit sa asigure o experienta completa, utilizatorii nu beneficiaza asa cum ar trebui de toate resursele internetului.
De exemplu, browser-ul de internet din aceste interfete se comporta inca lamentabil, nu este la fel de bun ca unul de PC sau de pe dispozitivele mobile cu Android. Desi in browser-ul actual al celor de la Samsung am sesizat imbunatatiri majore (un review video cat de curand), tot nu este ceea ce trebuie. Pentru ca televizoarele sa se comporte la fel ca un smartphone de exemplu, trebuie sa integreze o platforma hardware completa, si se pare ca in 2014 se va rezolva acest lucru. De ce nu, poate vor deveni adevarate sisteme all-in-one, cu solutii de stocare si tot ceea ce mai trebuie, care vor suplini cu adevarat prezenta unui sistem HTPC.
Din cate veti vedea in imaginile de mai jos, filmate de catre italienii de la dday.it, in cazul Philips Android-ul a fost integrat in interfata actuala Smart TV, nu a inlocuit-o asa cum ma asteptam eu. Putem spune ca televizorul integreaza doua sisteme smart, nu unul singur. Au ales sa faca acest lucru din doua considerente as zice eu:
1. Pentru ca utilizatorul sa aiba un acces mai rapid la diversele servicii video-on-demand contractate de catre cei de la TP Vision dar si la cele cateva aplicatii existente.
2. Pentru ca Android-ul nu este adaptat inca asa cum trebuie pentru televizoare. Este un sistem de operare facut pentru smartphone-uri si tablete.
Veti vedea in imagini sigla Google Play Store, prin intermediul careia utilizatorii au acces la cateva mii de aplicatii pentru Android TV, chiar si la jocuri. Tocmai de aceea televizorul este compatibil si cu un joystick, pentru a oferi o experienta completa de gaming. Din cate am inteles sistemul Philips filtreaza aplicatiile care necesita un ecran tactil (nefiind cazul la acest televizor), pentru a nu fi instalate degeaba. Odata instalate aplicatiile din Playstore, acestea vor aparea in interfata Smart TV Philips.
Din pacate, televizorul Philips are un spatiu de stocare intern de doar 2.7GB. Desi acesta poate fi extins cu un stick USB, cred ca producatorul ar trebui sa vina cu solutii de stocare interne mai generoase. De ce nu, poate unele care sa permita depozitarea continutului multimedia.
Oricum, 2014 inseamna doar inceputul pentru aceasta gama de televizoare, ma astept ca din 2015 sa fie cu adevarat demne de luat in seama. Sau cine stie, poate gresesc. Ramane sa le vedem la lucru aici la noi, in Romania.
Videoclipul cu pricina, mai jos.
PS. Ma gandesc ca acum ar fi sansa unor producatori de tablete sa intre pe piata de televizoare…