Muzica de vineri: Johnny Cash

Lui Johnny Cash ii dedic Muzica de vineri din aceasta saptamana, in principal pentru ca zilele acestea exista ocazia de a asculta o noua piesa a imensului muzician american (nu ca ar fi vreodata nevoie de un motiv special pentru a asculta Johnny Cash).

Recunosc ca am primit cu mare surprindere vestea ca un nou album Johnny Cash este pe drum, urmand sa apara in martie. Din 2003, Cash nu mai e printre noi, iar albumele postume sunt, la multi artisti, niste adunaturi de crampeie refacute si de idei niciodata finalizate, pe care artistul in cauza probabil ca le-ar fi terminat in timpul vietii daca erau foarte bune. Hendrix e un exemplu de mostenire „mulsa” in stilul asta. Omul a scos, cred, mult mai multe albume dupa moarte, unele nefiind, sunt sigur, ceea ce Jimi ar fi vrut sa auda publicul sau.

Revin insa la Cash. In cazul sau, cele doua albume de studio postume aparute pana acum fac parte din seria “American”, inregistrata in ultimii ani de viata ai artistului, iar eu nu prea am ce sa le reprosez.

Si ajungem la “Out Among The Stars”, care e, in mod indiscutabil, un caz special. Este vorba despre un intreg disc compus din sesiuni de inregistrare din anii ’80, care nu au mai aparut nicaieri si pe care casa de discuri a decis la vremea aceea sa nu le lanseze. Le-a descoperit fiul lui Johnny Cash, John Carter Cash, in 2012, in timp ce sapa prin arhive.

Am tot auzit despre acest viitor album, si parca tot nu stiam ce sa cred. Asta pana azi, cand fostul coleg si actualul prieten Marius imi trimite piesa de mai jos, pe care am ascultat-o de n+1 ori de cand am primit-o. Daca ar fi un buton care sa dea fast forward pana in martie, l-as apasa.

Si pentru ca am vorbit despre seria “American”, pe parcursul careia, spun eu, Rick Rubin a scos tot ce era mai bun din Johnny Cash la momentul acela, voiam sa va ofer spre ascultare si o piesa de pe ele. Si voiam sa fie alta decat omniprezentul si in acelasi timp impecabilul cover dupa “Hurt” a celor de la Nine Inch Nails, am ales “I Hung My Head”, o piesa a lui Sting pe care, la fel ca in cazul “Hurt”, Cash a facut-o sa fie a lui.

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *