ASUS RT-AC56U – Un router wireless complex si performant

Cred ca nu mai exista casa sau firma cu acces la internet in care sa nu existe un router wireless. Utilitatea unui astfel de device nu cred ca mai poate fi contestata, pentru ca e necesara accesarea internetului de pe orice device mobil (fie ca este laptop, tableta sau smartphone) intr-un mod cat mai simplu.

In plus, vitezele de download asigurate de providerii de internet au crescut considerabil in recenta perioada; cred ca va sunt cunoscute deja reclamele UPC cu Brenciu sau cele mai noi ale RDS, care fac un misto fin de concurenta. Ma refer la cele dedicate consumatorilor casnici.

Insa ceea ce este mai important nu va comunica aceste reclame, fiindca ele doar isi lauda produsul, in speta abonamentul de internet. Aceste reclame nu va spun ca pentru a atinge acele viteze de download aveti nevoie atat de routere performante cu porturi Ethernet Gigabit, cat si de computere de noua generatie.

Unul dintre cele mai noi routere de pe piata este si modelul ASUS RT-AC56U. Un echipament performant si complex, care poate indeplini o multime de sarcini retelistice, dupa cum veti constata daca cititi randurile de mai jos.

Este un router dual-band, care suporta conexiuni pe 2.4Ghz si pe 5Ghz, cu viteze de transfer teoretice de 300 Mbps, respecti 867 Mbps. Toate detaliile tehnice pot fi gasite pe site-ul oficial.

Update: am realizat si testele in reteaua Gigabit RCS & RDS. Pot fi citite in partea a II-a a acestui articol, aici.

ASUS RT-AC56U

Nu o sa povestesc prea multe lucruri legate de design-ul sau, nu cred ca un router trebuie sa fie neaparat frumos si trendy. Dar routerul ASUS are un look deosebit, asa ca poate fi asezat fara retinere chiar si intr-un birou cu pretentii. Este compact, nu ocupa mult spatiu. De preferat sa fie pozitionat langa imprimanta, in caz ca vreti sa va folositi de functia lui de print-server.

ASUS RT-AC56U

Eu l-am asezat deasupra usii de la intrare, acolo unde tin toate echipamentele de retelistica, si pe cele de test, si pe cele permanente. Nu e o solutie tocmai eleganta, dar este extrem de practica.

ASUS RT-AC56U

Dupa cum vedeti pe spate sunt prezente urmatoarele: portul WAN (in care intra cablul de la provider), inca patru porturi Gigabit, un port USB 2.0 si inca unul USB 3.0. Lateral gasim butonul WPS de conectare rapida cu dispozitivile mobile compatibile.

Interfata Web, Configurare

Interfata web de management este una destul stufoasa dar intuitiva si usor de parcurs.

ASUS RT-AC56U

Dupa ce v-ati conectat la ea, sunteti intampinati de pagina de start, central fiind vizibila harta retelei si status-ul ei.

ASUS RT-AC56U

Urmatorul Tab permite setarea unei retele Guest, si pe 2.4 Ghz, si pe 5Ghz, securizata sau nu. Musafirii pot avea acces la internet prin intermediul ei dar nu si la resursele interne ale retelei.

ASUS RT-AC56U

In Traffic Manager poate fi monitorizat traficul de internet sau poate fi activat serviciul QoS – Quality of Service. Cu ajutorul acestuia poate fi prioritizat un anumit tip de trafic in defavoarea celorlalte.

ASUS RT-AC56U

Router-ul ASUS are si serviciu de Parental Control, prin intermediul caruia poate fi stabilit un orar de utilizare al internetului pe device-urile pustiulicilor.

ASUS RT-AC56U

Tab-ul Wi-Fi este dedicat setarii avansate a retelei Wireless. Setarile se pot face la fel atat pentru reteaua de 2.4 Ghz cat si pentru cea de 5Ghz. Are WPS – Wi-Fi Protected Setup, WDS – Wireless Distribution System, filtru pe adresele MAC, permite setarea unui server RADIUS pentru stabilirea dreptului de acces pe fiecare utilizator in parte. De asemenea, in Tab-ul Professional pot fi stabilite intervalele orare si zilele in care Wi-Fi-ul va fi activ.

In sectiunea LAN pot fi setati parametrii retelei: adresa IP interna a router-ului, serverul DHCP, rute statice sau cei necesari serviciilor IPTV (in caz ca aveti asa ceva).

La sectiunea WAN pot fi setati parametrii de conectare ai router-ului la Internet. Foarte important este faptul ca acest router accepta doi provideri de internet. Unul poate fi conectat prin intermediul portului WAN iar cel de-al doilea ori prin USB, ori printr-unul dintre cele patru porturi Ethernet dedicate retelei interne. O astfel de arhitectura poate fi utila celor care trebuie sa aiba tot timpul acces la internet si nu-si pot permite perioade de downtime; merge in special la firme.

Are si optiune de port forwarding, buna in caz ca vreti sa accesati din internet o anumita resursa din reteaua interna (pc, server etc) pe un anumit port.

De asemenea, in acest router poate fi setata o zona DMZ (demilitarized zone) pentru expunerea unui anumit server la internet, are DDNS (Dynamic Domain Name System) ce permite asignarea unui nume DNS si conectarea prin intermediul IP-urilor dinamice publice.

Interesanta si partea de Firewall care permite filtrarea dupa adrese URL, dupa cuvinte cheie sau chiar dupa servicii de retea. Metode destul de bune pentru protejarea activitatii celor mici pe internet. Sincer sa fiu, as fi vrut un serviciu automat.

De asemenea, routerul ASUS RT-AC56U are zone de administrare, alta pentru setarea IPV6 sau a accesului VPN. Dupa cum am spus, are setari destul de avansate, insa unele necesita cunostinte avansate de retelistica; cred ca un utilizator obisnuit nu le va utiliza pe unele dintre ele niciodata.

Ce facem cu USB-urile?

Dupa cum ati vazut deja, routerul ASUS dispune de un port USB 2.0 si unul USB 3.0. Ce putem conecta prin intermediul lor? Pai – ori o conexiune internet (poate fi si un modul 3G), ori o solutie de stocare externa, ori o imprimanta. Da, router-ul poate lua rolul de print-server in caz ca aveti nevoie de asa ceva. Din pacate nu am avut cum sa testez aceasta facilitate. Si nici pe cea cu 3G/4G.

ASUS RT-AC56U

In schimb am conectat la el un hard disk USB 3.0 de 1TB. Router-ul l-a recunoscut imediat.

In cativa pasi simpli am activat un server ftp care poate fi vazut din internet, cu DDNS nume.asuscomm.com. Pasii de urmat sun simpli, dupa cum se poate vedea mai jos.

ftp ASUS Router

ftp_hdd

Pot fi inregistrati si alti useri, carora li se pot acorda diverse drepturi, pe diverse foldere, dupa cum se poate vedea mai jos.

ASUS FTP rights

Poti activa si un server de Samba, care poate fi vazut prin share de windows: \\192.168.1.1\ (ip-ul intern al router-ului). Si in acest caz pot fi stabilite reguli de acces securizat.

Am testat vitezele de transfer la download si upload ale unui fisier de 4.98GB de pe un laptop cu SSD conectat prin port Ethernet Gigabit pe hard disk-ul conectat prin USB 3.0.

Prin conexiune FTP, am obtinut vitezele de transfer de mai jos:

– la download

asus_ftp_download

– la upload

asus_ftp_upload

Dupa cum vedeti, upload-ul se realizeaza cu viteze mai mici prin FTP.

Prin conexiune SAMBA:

– la download

asus_samba_download

– la upload

asus_samba_upload

Prin conexiune SAMBA, viteza de upload nu scade atat de dramatic.

Putem spune ca routerul ASUS poate avea si un rol de NAS (Network Atached Storage).

Samba ASUS Router

Router-ul poate fi si un server DLNA sau un iTunes Server. Am testat doar DLNA-ul, pentru ca nu am niciun device Apple functional in casa.

Samsung DLNA ASUS router

Samsung DLNA Asus Router

Meseriasul televizor Samsung Smart pe care il tot butonez zilele astea l-a vazut imediat in retea. Redarea unui videoclip AVI full HD a functionat impecabil. Merg si MKV-urile.

ASUS router DLNA

Muzica am incercat pe un Galaxy S4 Zoom. Si acesta a vazut imediat serverul DLNA al router-ului ASUS iar melodiile au fost redate fara probleme.

ASUS router download

Are si un manager de download pentru bittorrent, NZB si aMule.

ASUS Aicloud

De asemenea, exista aplicatia Aicloud, atat pentru Android cat si pentru iOS, prin intermediul careia puteti avea acces la fisierele de pe hard disk. Prin intermediul acesteia, un fisier video mkv a functionat fara probleme pe Samsung Galaxy S4 Zoom.

Performante

Dar trebuie sa vedem daca router-ul ASUS isi face treaba asa cum trebuie. Am masurat vitezele de download si upload prin speedtest.net, atat prin Wi-Fi-ul N de pe laptopul meu, prin ethernet-ul Gigabit cat si printr-un adaptor la Wi-Fi AC pe un laptop cu USB 3.0. La inceput in Bucuresti, in reteaua UPC, unde am un contract de 200 Mbps (negarantat).

Deci, rezultatele sunt urmatoarele:

1. Pe laptopul cu Wi-Fi N, conectat la reteaua de 2.4 Ghz, am obtinut viteza de download de mai jos: 114.34 Mbps.

Router ASUS RT-AC56U

Pe tableta LG G Pad 8.3, care are tot modul Wi-Fi N, viteza de download a fost asemanatoare.

LG G Pad 8.3

Pe iPhone-ul 5S, de data asta pe reteaua de 5Ghz: 96.06 Mbps.

speedtest iphone 5s

2. Am conectat modulul AC ASUS USB-AC56 la portul USB 3.0 la un laptop ASUS X550CC. La fel de bine il puteti folosi la un sistem desktop. Insa pentru a va bucura de vitezele de transfer superioare va trebuie un port USB 3.0. Teoretic, acesta poate asigura viteze de transfer de pana la 867Mbps, conform site-ului ASUS.

ASUS USB-AC56

A trebuit sa instalez software-ul necesar de pe site-ul ASUS. Apropo, site-ul ASUS Romania lasa de dorit la acest capitol – nu am gasit ce cautam pe el – astfel ca m-am dus pe cel din UK.

Deci, cu laptopul si modulul AC atasat, am testat mai intai vitezele de transfer la o distanta de 1 metru de router. Rezultatul – 195.74 Mbps.

ASUS USB-AC56 download

Apoi am mers intr-o alta camera, la o distanta de aproape 9 metri, despartit prin doi pereti de beton de router; acolo semnalul a scazut cu o liniuta. Rezultatul? Culmea, mai bun – 201.17 Mbps.

ASUS USB-AC56 download

Pana la urma nu prea a contat distanta, ci mai degraba calitatea conexiunii la internet, pe care o impart si cu alti vecini.

3. Prin portul Ethernet al unui laptop cu SSD conectat direct prin fir la el – 204.79 Mbps.

ASUS router download UPC

Prin portul Ethernet al unui laptop cu HDD de 750GB la 5400 rot/min – 203.87 Mbps.

Asus Download

Dupa cum vedeti, nicio diferenta la viteza de download intre SSD si HDD. Ramane de vazut daca exista diferente din acest punct de vedere la conexiunea Gigabit de la RDS.

Eu am constatat inca o data ca am banda de internet maxima garantata in contractul cu UPC. Ceea ce este foarte ok.

Concluzii

Pro

  • Router cu multiple functii – print server, media server, DLNA si iTunes, NAS, FTP server, download manager, conexiune internet duala pentru backup (chiar si 3G);
  • Echipament performant – conexiune duala pe 2.4Ghz si pe 5Ghz;
  • Are USB 3.0;
  • Are Parental Control si filtre pe URL si cuvinte cheie;
  • Simplu de configurat;
  • Semnal puternic si stabil.

Contra

  • Pretul. Nu este un router tocmai ieftin, costand aproximativ 650 Lei.

Pe mine m-a multumit comportamentul router-ului ASUS RT-AC56U, imi poate asigura fara probleme banda garantata prin contractul cu UPC. Ramane de vazut daca se comporta la fel de bine si la conexiunea gigabit de la RDS. Il trimit imediat la colegul Bogdan la Oradea pentru a-i testa si el viteza.

Pe langa performantele de care da dovada, nu pot trece cu vederea functiile pe care le-as utiliza zi de zi: cea de print server si cea de NAS, activa prin conectarea unui hard disk USB 3.0. Ar fi extrem de simplu sa am anumite date la dispozitie de oriunde m-as conecta, atat din reteaua interna cat si din alte locatii, prin intermediul internetului.

Va continua…

Update: intre timp am realizat si testele in reteaua Gigabit RCS & RDS. Pot fi citite in partea a II-a a acestui articol, aici.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “ASUS RT-AC56U – Un router wireless complex si performant

  • April 8, 2014 at 7:09 am
    Permalink

    Am achizitionat de curand acest router, deocamdata am facut leg cu pc_ul si setarile pt wirless, merge impecabil, sunt f multumit. Urmeaza sa fac si celelalte setari pt partajare Hdd si imprimanta decieste inca in teste. In momentulde fata am probleme cu setarile pentru IPTV, ma puteti ajuta? Am abonament gigabit la RCS&RDS.

    Reply
    • April 8, 2014 at 7:47 am
      Permalink

      Nu inteleg despre ce setari e vorba. Din pacate eu nu am RCS… 😀

      Reply
  • July 12, 2014 at 11:24 pm
    Permalink

    Salut ! am achizitionat si eu in cele din urma router`ul acesta . o miac problema si totodata o nelamurire. Am sa incep prin a va spune ca prima oara cand l.am instalat , il aveam pozitionat undeva intr-un colt al camerei , sus pe mobila, aveam un semnal exceptional in toata casa , usile din interior fiind din termopan +geam . Tin sa mentionez ca stau intr-un aparament decomandat cu doua camere . Dupa schimbarea pozitiei lui si anume , in partea de jos a bibliotecii , tot in sufragerie , nu mai ofera aceeasi calitate , si culmea , una destul de proasta, eu in dormitor fie in baie , avand maxim 1-2 liniute semnal . E ceva din setari ? trebuie sa il setez eu pe banda de 5 Ghz,sau nu stiu..cum e cu dual band`ul asta? e automata?

    Reply
  • July 19, 2014 at 9:14 am
    Permalink

    Nice review.

    Ai idee cum faci ca sa fortezi ca unele device-uri sa se conecteze pe reteaua de 5 Ghz in loc de 2.4 Ghz, atunci cand folosesti acelasi SSID pentru ambele frecvente ?

    In blocul meu reteaua de 2.4 e plina de wireless-uri si am probleme mari de performanta. Pe 5 Ghz nu am nicio retea in afara de a mea, dar am o problema ca nu toate device-urile mele vad reteaua de 5Ghz. Prin urmare nu pot conecta toate device-urile intre ele …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *