ASUS RT-AC56U: Teste pe internet Gigabit de la RDS

Routerul ASUS RT-AC56U a lasat o foarte buna impresie in testul realizat de colegul Bogdan Petre in reteaua UPC. Am ramas atunci datori cu o serie de teste pe conexiunea de internet gigabit de la RDS (am mai prezentat-o pe larg aici si aici).

Eram curios sa vad in special throughput-ul pe care il va obtine RT-AC56U pe cablu ethernet, pentru ca aici sunt mai vizibile avantajele unei conexiuni de acest gen (in ceea ce priveste viteza, bineinteles). Am primit routerul ASUS RT-AC56U si, de cum am avut un pic de timp liber, l-am pus la treaba.

Am inceput cu cateva teste wireless iar apoi am trecut la cele wired; dar sa nu anticipam. Am sa spun doar ca routerul ASUS mi-a lasat si mie o foarte buna impresie, atat ca design cat si ca paleta de functii oferite.

Acestea fiind spuse, sa vedem rezultatele obtinute!

Wireless N

Mai intai am testat conexiunea cu un laptop wireless N, dotat cu un hard disk la 5400 de rotatii pe minut. Laptopul a fost situat aproape de router si mentionez ca s-a utilizat banda de 2,4 GHz.

Rezultatele sunt cele de mai jos, 109,19 Mbps la download si 67,54 Mbps upload.

ASUS RT-AC56U

Wireless AC

Am decis apoi sa instalez adaptorul modulul AC ASUS USB-AC56. Am folosit pentru asta portul USB 3.0 al aceluiasi laptop Asus K56C utilizat si in testul precedent. Primul test l-am facut in apropierea routerului.

Am obtinut aproape 160 Mbps download si 98,31 Mbps upload.

ASUS RT-AC56U

Am mers cu laptopul si in biroul meu, la capatul unui coridor format din pereti grosi, la o distanta destul de mare de router. De obicei, semnalul wireless este destul de slab in aceasta camera. Rezultatele au fost de 74,49 Mbps download si 9,28 Mbps upload.

ASUS RT-AC56U

M-am mutat apoi in alta incapere, cu un alt perete despartitor, dar o distanta ceva mai mica de router.

Mentionez ca semnalul wireless este destul de slab in casa in care locuiesc, peretii avand o grosime apreciabila (din acelasi motiv am probleme si cu semnalul de mobil, dar asta este alta poveste).

Sa vedem rezultatul. Mult mai bun, probabil fiindca distanta era mai mica – 158,09 Mbps download si 95,34 Mbps upload.

ASUS RT-AC56U

Cablu ethernet

Pentru testul de ethernet am utilizat un desktop cu SSD; cablul care duce la router si modem de fibra optica este destul de lung, dar pierderile sunt neglijabile. Sa vedem ce a iesit.

Prima oara am testat cu un server din Oradea. La 924,67 Mbps download!!! si 100,29 Mbps upload!!! nu prea am ce comenta. Nici voi cred…

ASUS RT-AC56U

Am incercat apoi si un test cu server RCS & RDS de Bucuresti, de curiozitate. A iesit nu foarte departe 880 Mbps download si 101,42 Mbps download.

ASUS RT-AC56U

Pot concluziona fara griji ca ASUS RT-AC56U isi face foarte bine treaba si poate fi utilizat fara probleme cu noile conexiuni Gigabit.

 

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *