Mini review Trendnet TEW-800MB Media Bridge

Pe langa un router wi-fi, sunt anumite situatii sau locatii care necesita si accesorii de retea suplimentare. Cum ar fi APN-uri pentru extinderea acoperii retelei wi-fi, adaptoare de internet de tip Powerline, care fac acelasi lucru, doar ca il fac prin intermediul firelor de curent electric, sau echipamente de genul Media Bridge-ului TEW-800MB de la Trendnet, pe care l-am utilizat de curand.

La inceput l-am privit ca pe o ciudatenie, pentru ca nu eram prea convins ca e nevoie de prezenta lui. Insa dupa ce l-am pornit, setat si utilizat cateva zile, mi-am dat seama ca isi poate dovedi utilitatea in anumite situatii, insa cu o aplicabilitate destul de limitata.

Trendnet TEW-800MB

Constructia lui este pe cat se poate de simpla, in genul routerelor Wi-Fi de internet.  Partea frontala are cateva led-uri de stare, iar pe spate sunt patru porturi ethernet gigabit si un buton WPS.

Si totusi, ce face? Practic, se conecteaza la router-ul Wi-Fi pe frecvente de 2.4GHz si 5GHz, pentru ca mai departe sa ofere acces la internet la patru dispozitive conectate prin intermediul porturilor ethernet. Adica o filozofie de functionare total diferita de cea a APN-urilor clasice, care se conecteaza la router pe fir ethernet si dau internet prin Wi-Fi. Trendnet TEW-800MB se conecteaza prin Wi-Fi si ofera acces la internet prin fir.

Din cate am inteles, este compatibil si cu routere G de veche generatie. Dar parca mai degraba i-as vedea utilitatea pentru standardele AC1200 (transfer pana la 867Mbps) sau N (300 Mbps).

Mai multe specificatii pot fi aflate de pe site-ul oficial.

Interfata Trendnet TEW-800MB
Interfata Trendnet TEW-800MB

Interfata de administrare este una pe cat se poate de simpla. Afiseaza status-ul retelei, permite activarea sau dezactivarea serviciului QoS (Quality Of Service), are minime setari de administrare (firmware, parola admin si adresa URL, export setari sau resetare default).

Setare Manuala Trendnet TEW-800MB
Setare Manuala Trendnet TEW-800MB

Conectarea la reteaua de 5 Ghz a routerului TEW-812DRU (si el aflat in teste) am realizat-o in cativa pasi simpli. Am ales sa ma folosesc de setari manuale, desi o puteam face mai simplu prin intermediul butoanelor WPS. Am scanat retelele, am ales-o pe cea potrivita, am introdus parola si gata – media bridge-ul s-a conectat aproape instant la router.

Nu prea aveam ce teste sa fac de pe televizor sau Playstation, asa ca am ales sa conectez prin fir laptopul meu cu port ethernet gigabit.

Mai intai am testat performantele retelei Wi-Fi N ale laptopului cu speedtest.net. A se retine: performanta Wi-Fi-ului laptopului conectat direct la router, pentru a vedea ulterior daca sunt diferente.

trendnet_tew800mb_test_wi_fi_n_laptop

Apoi am dezactivat modulul Wi-Fi si am “legat” laptopul prin fir ethernet la Media Bridge. Rezultat: 155.55 Mbps, cu aproape 64Mbps mai mult.

trendnet_tew800mb_test_wi_fi_cu_laptop_legat_ethernet

Dupa cum se observa, viteza de transfer este superioara.

Deci, la ce sau unde ar fi util un astfel de echipament?

  1. In living-urile high-tech, unde sunt echipamente care trebuiesc conectate la internet prin port ethernet (playstation, htpc, televizor etc)
  2. Pentru extinderea retelei intr-o camera sau locatie in care nu vreti, sau nu aveti cum, sa trageti un fir sau mai multe.

Trendnet TEW-800MB inca nu este disponibil in Romania. Insa cand va fi, va avea un pret destul de mare, de aproximativ 130 de Euro.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *