Toshiba Satellite Z30 review – Un ultrabook de luat in seama
Ultrabook-urile raman in continuare atractia principala pentru cei care au nevoie de un sistem PC portabil usor si puternic, pe care sa-l aiba permanent alaturi, oriunde ar merge.
Raman in continuare la convingerea ca diagonala de 13.3 inchi reprezinta echilibrul intre portabilitate si ergonomia de lucru. Pe de o parte, portabilele cu un astfel de ecran sunt compacte si au o greutate mica, fiind in acest fel usor de purtat si de manevrat. Pe de alta, dimensiunea ecranului are ca rezultat o vizualizare relaxata dar si integrarea unei tastaturi confortabile in utilizare, caracteristici de ergonomie extrem de importante.
Bineinteles, aceasta este optiunea mea persoanala; pot fi utilizatori care prefera ecrane mai mari si, implicit, care accepta sa transporte echipamente mai grele. Stilul meu, tipul meu de utilizator, care trebuie sa fie online si la curent tot timpul cu ce se intampla pe internet, cu ce e-mail-uri importante au mai intrat in casuta postala electronica, care trebuie sa acceseze resursele companiei de oriunde s-ar afla, cred eu ca va prefera un astfel de sistem: portabil, ergonomic si cu o fisa tehnica superioara, care sa-i permita indeplinirea sarcinilor in timp util.
De curand propuneam la rubrica noastra “Laptopul Saptamanii” modelul Toshiba Satellite Z30 – A care este disponibil la comercializare si in Romania. Iata ca prin intermediul celor de la Skin Media am avut ocazia sa-l utilizez in recenta perioada, chiar imediat dupa ce am scris despre el.
Inca de la inceput pot afirma ca este unul dintre cele mai atractive ultrabook-uri din piata la ora actuala, atat din punct de vedere al aspectului, al atributelor portabilitatii, cat si din cel al comportamentului, unul fara repros de altfel.
Cu siguranta ultrabook-ul Toshiba este un portabil care arata foarte bine. Incanta cu un look business, cu linii simple, elegante, cu materiale de calitate si finisaje fara cusur. O constructie premium care da bine pe orice birou corporatist, dar si la intalnirile de afaceri la nivel inalt.
Capacul ecranului si corpul au fost acoperite cu un aliaj de magneziu finisat in gri mat. Rama din jurul ecranului este realizata dintr-un plastic tot cu finisare mata. Balamanele de prindere a ecranului de corp sunt construite din aluminiu. Practic, singurul element lucios este sigla TOSHIBA de pe capac.
Z30 este un Satellite cu ADN de Portege, gama ultraportabila Toshiba, pe care am remarcat-o in atatea randuri. Are o tinuta selecta, asemanatoare, intr-un corp poate nu la fel de subtire si de usor, dar cu siguranta la fel de atractiva si de placuta vizual.
Desi pare fragil, Toshiba Satellite Z30 dispune de o carcasa rezistenta din magneziu si o structura interna capabila sa absoarba socurile, astfel ca este pregatit pentru o utilizare intensa. Producatorul spune ca acesta rezista cu succes unei caderi accidentale de la o inaltime de 76cm si ca poate rezista scurgerilor accidentale de lichid, in cazul unei astfel de intamplari utilizatorul avand timp sa inchida echipamentul pentru protejarea componentelor interne. Bineinteles, vine cu garantia “No Matter What” care asigura reparatia in cazul defectelor accidentale, inlocuirea in cazul unui furt sau recuperarea datelor de pe o unitate de stocare defecta. Sunt curios daca datele mai pot fi recuperate si de pe SSD-uri.
Dupa cum v-ati dat seama deja, este un echipament care pluseaza la capitolul portabilitate, fiind in acest fel perfect pentru cei care isi desfoara activitatile mai mult din afara biroului. In primul rand ca este usor si subtire, avand o greutate de 1.2 Kg si o grosime maxima de 17.9mm, astfel ca poate fi transportat si manevrat fara prea mare efort. De asemenea, sta foarte bine si la capitolul autonomie. L-am folosit intreaga zi la birou, pentru sarcinile uzuale (office, navigare pe internet, corespondenta etc) si acumulatorul a rezistat cu succes.
Singurul element constructiv care nu mi-a placut a fost acea banda argintie de la baza touchpad-ului, pe care sunt asezate led-urile de stare pentru alimentare, power si activitatea unitatii de stocare. As fi preferat sa fie intr-o alta culoare, pentru ca asa da impresia ca acolo sunt pozitionate butoanele de control ale touchpad-ului si te indeamna sa o apesi de fiecare data. Degeaba, de altfel, pentru ca acestea sunt ascunse sub suprafata tactila.
Pe muchia stanga sunt prezente conectorul pentru alimentare, un port VGA, unul HDMI, unul USB 3.0 si portul audio de 3.5mm.
Pe muchia dreapta e slotul pentru carduri, inca doua porturi USB 3.o si portul Ethernet.
Pe spate are locasul pentru conectorul de docking, dar acesta lipseste.
Am apreciat ecranul LCD cu finisare mata, care nu reflecta sursele puternice de lumina. Are o diagonala de 13.3 inchi si o rezolutie de 1366 x 768 pixeli, valori care se transpun intr-o vizualizare confortabila. Acesta afiseaza imagini si caractere text clare si o paleta coloristica echilibrata. Da, nu sta foarte bine la unghiurile de vizualizare, nu ca o matrice IPS de exemplu, dar eu ma declar satisfacut.
De asemenea, nu este un ecran tactil, fapt care pe mine chiar m-a bucurat. In mediile de business, acolo unde se utilizeaza in special aplicatii financiare, de marketing, CRM-uri, ERP-uri sau altele in scop productiv, functiile tactile nu isi au rostul. Tastatura fizica, touchpad-ul sau un mouse, sunt uneltele principale de lucru, care nu pot fi inlocuite de cele virtuale.
Ca tot am adus vorba, am fost multumit si de tastatura chiclet incorporata. Aceasta asigura o redactare confortabila si are iluminare de fundal, astfel ca echipamentul poate fi utilizat fara probleme si in mediile intunecoase.
Touchpad-ul, un alt element cheie al unui portabil, poate fi utilizat fara retinere. Raspunde corect si precis, are functii multitactile si nu repozitioneaza accidental cursorul pe ecran. Doar ca daca veti misca rapid cu degetul pe el se va activa interfata Metro.
Echipamentul pe care l-am avut la dispozitie a avut urmatoarea configuratie:
- Ecran: LCD de 13.3 inchi cu o rezolutie de 1366 x 768 pixeli;
- Procesor: dual-core Intel Core i5-4200U tactat la 1.6Ghz cu Hyper Threading si Turbo Boost pana la 2.6Ghz;
- Placa grafica: Intel HD 4400;
- Memorie RAM: 8GB;
- Stocare: SSD Toshiba de 128GB;
- Retea: Wi-Fi AC, Ethernet Gigabit;
- Conectica: 3 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x Slot SDXC, 1 x Audio, 1 x Docking Port, 1 x Ethernet;
- Dimensiuni: 316 x 13.9 – 17.9 x 227 mm;
- Greutate: 1.2 Kg;
- Sistem de operare: Windows 8 pe 64 Biti.
Pe toata perioada utilizarii mi-a lasat impresia unui echipament care poate accesa orice aplicatie de office, multimedia la rezolutii full HD si chiar de editare foto sau video la nivel minim spre mediu. Este pregatit pentru asa ceva, are o configuratie foarte buna. Desigur, nu va poate fi util la gaming, nici macar la cel ocazional, nu este construit pentru astfel de activitati. Aceasta placa grafica Intel nu poate face fata in jocuri cu o grafica complexa.
De-abia astept ca in toate procesoarele Intel sa fie integrate GPU-urile Iris HD 5100, care am vazut ca sunt mai bunicele la gaming.
L-am purtat cu mine timp de doua saptamani, folosindu-l atat la birou, cat si seara, acasa. In primul rand m-am bucurat de dimensiunile lui compacte si de faptul ca este usor, astfel ca nu a fost deloc o povara la transport. Plus ca acumulatorul din dotare ofera lejer o autonomie de lucru pentru intreaga zi, daca echipamentul este lasat sa intre in stand-by in momentele in care nu este utilizat.
Configuratia cu Intel Core i5-4200U si 8GB RAM este una foarte buna, de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor. Desigur, cei care vor performanta sporita, pot apela cu incredere la modelele cu procesor Intel Core i7.
Dupa cum am spus si inainte, l-am folosit fara retinere la toate activitatile mele uzuale, fie ca au fost tipice de office (editare documente si foi de calcul tabeler, navigare, corespondenta prin e-mail etc) sau cele legate de hobby-ul meu principal – blogging-ul. Am prelucrat fara probleme fotografii cu ajutorul lui. Bineinteles, in timpul liber s-a comportat foarte bine in rol de player video, cu imaginea redata pe un ecran mai mare prin HDMI.
Nu ma indoiesc ca se poate descurca fara probleme si in diverse aplicatii client pentru anumite servicii tipice de business, fie ca sunt financiare, de marketing, vanzari sau chiar resurse umane.
Ma declar multumit de comportamentul lui, nu s-a blocat, nu am avut probleme, din punctul meu de vedere s-a achitat de sarcini ireprosabil.
Sistemul audio incorporat ofera un sound destul de puternic si de clar, in ciuda acelor mici speakere asezate sub muchia frontala. Sa nu va asteptati cumva sa fie in stare si de sunetele joase, ci ma degraba de cele medii. Este bun la un videochat, nu pentru auditii muzicale. Ma rog, totul depinde de pretentiile pe care le aveti, eu prefer ca muzica sa se auda foarte bine, altfel nu mai ascult.
Trebuie sa remarc totusi ca daca procesorul este solicitat, se face simtita prezenta ventilatorului de racire. De asemenea, echipamentul incepe sa se incalzeasca in zonele de evacuare a aerului cald. In schimb, zona de reazem a palmelor ramane la o temperatura normala, nu am observat sa se incinga.
L-am testat cu aplicatia de benchmarking PcMark 8 Professional oferita de catre cei de la Futuremark.


Dupa cum observati, in testul Home conventional, are performante destul de bune, aproape de cele ale laptopurilor scumpe.


In testul Home accelerat, a obtinut un punctaj destul de bun; se vede insa ca nu este un laptop de gaming.
De mentionat ca testul Home verifica performantele echipamentului la aplicatiile uzuale din mediile casnice, cum ar fi navigarea pe internet, redactarea textelor, gaming, editare foto si videochat.
L-am testat si cu modul productivitate, Work, care verifica performantele la aplicatii de genul navigare pe internet, editare documente, lucrul in excel-uri si videochat. Rezultatele mai jos.


Dupa cum vedeti, a obtinut un punctaj apropiat de cel al laptopurilor de gaming – 3461 puncte.
Unitatea de stocare este una rapida, de tip SSD, dar parca as fi vrut sa fie un pic mai incapatoare. Desigur, pentru excel-uri, word-uri sau ppt-uri ar trebui sa fie de ajuns, insa ma cam indoiesc ca utilizatorii vor stoca doar fisiere de business pe el. Cred ca un 256GB ar fi multumit majoritatea utilizatorilor.

Am testat-o cu HD Tune. Dupa cum se observa mai jos, unitatea SSD de 128GB marca Toshiba este destul de performanta la viteza de citire. Fapt care se traduce intr-o pornire rapida a programelor sau intr-o copiere rapida de pe ea pe unitati de stocare externe conectate prin USB 3.0.
Am fost multumit si de modulul wireless incorporat, unul Intel de tip AC. Cred ca este cel mai performant modul wireless pe care l-am utilizat pana acum, rezultatul de 160.3 Mbps de pe speedtest.net prin wireless fiind o premiera personala. Bineinteles, l-am conectat la un router wireless AC pe 5Ghz (un model Trendnet).
Laptopul are WiDi si Miracast WiFi, pentru duplicarea imaginii prin conexiune wireless pe televizoarele compatibile. Din pacate nu mi-a reusit conexiunea, desi am la dispozitie unul dintre cele mai bune televizoare Smart de la Samsung.
De asemenea, dupa cum ati vazut, sta foarte bine si la capitolul conectica: are trei porturi USB, chiar USB 3.0, porturi VGA si HDMI pentru extinderea imaginii pe ecrane mai mari, slot SD pentru transferul rapid al fotografiilor. De mentionat ca portul HDMI are suport 4K. Eu am redat imagini pe un monitor cu rezolutie QHD (2560 x 1440 pixeli).
Concluzii
Pro
- Constructie de calitate;
- Configuratie puternica;
- Ecran finisat mat;
- Tastatura iluminata;
- Portabilitate (dimensiuni compacte, este usor si are o autonomie excelenta).
Contra
- Ventilatorul isi face auzita prezenta cand procesorul este solicitat;
- Pretul.
Ca o concluzie de final, pot spune ca ultrabook-ul Toshiba Satellite Z30 – A este un echipament care are toate atuurile pentru a fi luat in seama de catre persoanele dinamice si active, care vor sa-si desfasoare activitatile specifice de oriunde s-ar afla. Pluseaza la autonomie si la portabilitate, plus ca fisa tehnica pe care am avut-o la dispozitie poate sustine fara tagada aproape orice activitate profesionala sau, hai, de divertisment multimedia.
Cel mai bun pret l-am gasit pe evomag.ro, unde costa aproximativ 3800 Lei. In schimb, pe emag.ro are un pret de aproximativ 4150 de Lei.
No one word about the battery life?