Philips 272C4 review – monitor PLS de 27 inchi cu rezolutie QHD

O buna parte a utilizatorilor de PC inca mai foloseste desktop-uri pentru activitatile zilnice, motivele fiind pe cat se poate de rationale. Sunt activitati la care laptopurile, oricat de puternice ar fi, nu pot suplini prezenta unui sistem desktop. Iar ecranul unui laptop nu va fi niciodata la fel de mare ca unul de monitor.

Bineinteles, si monitoarele au evoluat pe parcursul timpului, atat din punct de vedere al tehnologiilor incorporate, implicit al calitatii afisarii imaginilor, cat si din cel al dimensiunilor. Diagonala standard creste de la an la an, unele monitoare avand acum dimensiuni apropiate de cele ale televizoarelor. Prea mari pentru unii insa perfecte pentru cei care vor sa aiba in fata ochilor imagini la dimensiuni mai mari sau mai multa informatie vizuala.

Philips 272C4

Unul dintre cele mai bune monitoare pe care le-am utilizat in recenta perioada este modelul Philips 272C4, care m-a impresionat atat prin diagonala mare, prin rezolutia afisata, cat si prin calitatea afisarii.

Monitorul Philips are o diagonala de 27 de inchi (68.6cm), afiseaza o rezolutie QHD (2560 x 1440 pixeli), adica o densitate de 109 ppi, si functioneaza pe bazele tehnologiei PLS cu iluminare W-Led, in stare sa afiseze o paleta coloristica pe 8 biti.

PLS este o tehnologie dezvoltata de Samsung (ca un raspuns la cea IPS a LG) si care ofera, teoretic, o luminozitate superioara cu pana la 10% fata de ecranele IPS si aceleasi unghiuri de vizualizare. De asemenea, se pare ca ecranele PLS au costuri de productie mai mici, ceea ce ar insemna (teoretic) preturi mai bune pentru monitoarele care o incorporeaza. Practic IPS si PLS sunt tehnologii cu beneficii asemanatoare, cu imagini de o calitate foarte buna, cu siguranta cu mult peste cea oferita de monitoarele ieftine cu matrice TN.

Alte specificatii ale monitorului sunt urmatoarele: format 16:9, luminozitate 300cd/mp, contrast nativ 1000:1, contrast dinamic 20.000.000:1, timp de raspuns 12ms, timp de raspuns Smart – 6ms, unghiuri de vizualizare 178º (H) / 178º (V).

Philips 272C4

La partea de conectica sta foarte bine, avand conector DVI Dual-Link, Display Port, 2 x HDMI si intrare audio.

Philips 272C4

De remarcat ca monitorul Philips are incorporate atat un sistem audio stereo 2 x 2W, un webcam de 2 megapixeli, dar si microfon, astfel ca poate fi utilizat fara probleme si la videoconferinte.

Philips 272C4

Designul sau nu iese neaparat din comun, carcasa fiind construita in totalitate dintr-un plastic negru finisat mat. Mai putin talpa de sustinere, la care s-a optat pentru plasticul lucios. Oarecum are un aspect profesional, pretabil spatiilor de birouri.

Philips 272C4

Din punct de vedere constructiv, nu apreciez faptul ca pozitia monitorului nu este stabila, rigida; la orice miscare a biroului ecranul va tremura. De asemenea, pozitia ecranului nu poate fi ajustata pe verticala iar unghiurile de inclinare sunt extrem de stranse.

Philips 272C4

Trebuie sa-l critic si la partea de control. Butoanele tactile raspund foarte bine dar nu sunt vizibile, practic am orbecait de fiecare data dupa ele cand am vrut sa fac anumite setari monitorului. In schimb am apreciat senzorul de proximitate, care determina inchiderea monitorului daca utilizatorul nu mai se afla in fata lui.

Meniul este unul destul de intuitiv, usor de manevrat. Acesta permite alegerea sursei video, activarea functiilor PiP si MultiView (PbP), activarea/dezactivarea senzorului de proximitate, activarea/dezactivarea functiilor inteligente de genul SmartKolor, Smart Respons, SmartFrame, Smart Color, ajustarea luminozitatii, a contrastului, a temperaturii de culoare sau a volumului boxelor incorporate.

Philips 272C4

Unul dintre atuurile forte este diagonala generoasa, de 27 de inchi, care impreuna cu rezolutia QHD pune in fata utilizatorilor o cantitate importanta de informatie vizuala. Pot fi afisate simultan mai multe ferestre active, de orice gen, astfel ca utilizatorul poate avea intotdeauna in fata ochilor informatiile necesare. Ca sa nu mai spun ca altfel se vede un film pe un ecran atat de mare.

O alta caracteristica interesanta este cea Multiview, care permite afisarea simultana a doua surse video. Ecranul este impartit practic in doua imagini egale, pentru urmari ambele surse in acelasi timp.De exemplu, intr-o parte puteti naviga pe internet, in timp ce pe cealalta puteti viziona un film (dintr-o alta sursa).

Philips 272C4

Cam acelasi lucru ca la PiP (Picture in Picture), numai ca in acest caz cea de-a doua sursa video este afisata intr-o imagine mica. Aceasta poate fi pozitionata in oricare dintre cele patru colturi ale ecranului si are trei trepte de dimensionare.

Philips 272C4

Insa cel mai important atu al sau este cu siguranta calitatea afisarii imaginilor. Dupa cum am mai spus, este unul dintre cele mai bune monitoare utilizate de mine. Afiseaza imagini clare, culori frumoase, naturale sau vibrante – in functie de setari; are unghiuri largi de vizualizare. Monitorul Philips este capabil sa afiseze paleta coloristica sRGB, astfel ca poate fi utilizat fara probleme in aplicatii CAD, de grafica sau de prelucrare a imaginilor. A nu se confunda Adobe RGB.

Mi-a placut tare cum se vad culorile pe acest monitor, atat in programele de editare foto, cat si in materialele video sau la gaming. Nu am ce sa-i reprosez din acest punct de vedere, este o adevarata placere sa lucrezi sau sa te relaxezi privind la un film pe el.

Dar nu afiseaza imagini perfecte. Desi eu nu sunt atat de chitibusar, sunt persoane care vor avea pretentii de la un monitor cu pretul sau. Nu am putut neglija faptul ca ecranul are o usoara finisare lucioasa, astfel ca va reflecta sursele de lumina. Nu pot sa laund nici scurgerile de lumina pe care le-am observat langa muchia superioara, imaginile afisate in acele zone fiind usor mai albicioase. Si nici contrastul nu m-a multumit pe deplin, pentru ca ecranul nu afiseaza un negru adanc. Aceeasi nuanta albicioasa apare si daca privesti imaginile inchise la culoare din lateral.

Philips 272C4

Desi are un timp de raspuns destul de mare, de 6ms, care ar putea atrage oprobiul public din partea gamerilor, eu l-am utilizat si la cateva partide de CoD. Nu mi s-a parut ca ar avea probleme de afisare la acest gen de activitati, ochii mei nu au sesizat nimic in neregula.

Philips 272C4

Are tot felul de moduri automate de afisare a imaginii, in functie de activitatea desfasurata: pentru office, pentru vizionarea filmelor, pentru gaming, pentru vizualizarea fotografiilor sau pentru economisirea energiei.

De asemenea, monitorul incorporeaza tehnologie Philips SmartImage care analizeaza continutul afisat si face ajustarile necesare la contrast, saturatie si claritate, totul pentru o vizualizare optima.

Sistemul audio incorporat reda un sound fara putere si fara sunete joase. Cred ca intr-un monitor atat de scump puteau fi bagate niste speakere mai acatarii. Nu poate suplini prezenta unui sistem audio extern.

Concluzii

Pro

 • Calitatea imaginilor afisate – culori frumoase, claritate, unghiuri largi de vizualizare;
 • Diagonala mare, generoasa;
 • Rezolutie foarte buna;
 • Are camera web, microfon si speakere;
 • Conectica;
 • Are Picture in Picture si Multiview.

Contra

 • Pret mare (aproximativ 2600 Lei);
 • Scurgeri de lumina pe muchia superioara;
 • Finisarea semi-lucioasa a ecranului;
 • Talpa nu este stabila;
 • Butoanele de control nu sunt vizibile;
 • Sistem audio slab.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *