GoClever Insignia 5X review: o surpriza placuta
De curand am avut ocazia unui test cu smartphone-ul GoClever Insignia 5X. Acesta a reusit sa lase o impresie buna, descurcandu-se bine la mai toate capitolele.
Prime impresii
Cand am deschis cutia lui GoClever Insignia 5X am avut supriza sa gasesc nu unul, ci doua capace pentru partea din spate, unul mai mare si altul mai mic. Am inteles rostul lor in momentul in care am remarcat in cutie si doua baterii – una de 2000 mAh, iar cealalta de 4000 mAh. Cum bateria de 4000 mAh este mult mai groasa, era necesar si un al doilea capac.
Mi s-a parut o idee foarte buna, mai ales daca faci drumuri lungi fara acces la o priza. De asemenea, iti permite sa gestionezi mai simplu lucrurile. Daca stii ca vei sta toata ziua la birou, iar seara iesi putin in oras, poti folosi bateria mai mica. Telefonul este si mult mai subtire in acest caz.
In imaginea de mai jos se vede mai bine cam cat este diferenta.
Cert e ca GoClever Insignia 5X e un telefon care arata bine in ambele variante (desi, logic, o prefer pe cea subtire la capitolul aspect). Nu da nicio secunda impresia de terminal ieftin pe care o lasa alte produse din aceasta categorie de pret (nu dam nume, ca nu e frumos). Nu are nici veleitati fenomenale de design, care sa il scoata foarte tare in evidenta, dar arata bine si totul e finisat cu grija, nimic nu scartaie.
Pe carcasa vei gasi, in partea superioara, portul micro USB 2.0, butonul de Power si un conector jack de 3,5 mm pentru conectarea unei perechi de casti stereo. In pachet primesti un headset stereo care suna destul de bine. Poate fi folosit fara probleme pentru a asculta muzica in drum spre munca.
Mai sunt de gasit doar tastele de volum pe partea stanga, si atat. Restul a fost lasat „curat”.
Odata desfacut, vei gasi in interior cele doua locase pentru cartelele SIM, precum si slotul microSD. Acesta din urma este accesibil fara a fi necesara scoaterea bateriei. Trebuie mentionat ca GoClever Insignia 5X foloseste doua cartele SIM normale, deci daca ai folosit la un alt telefon un micro sau nano SIM si ai ramas cu el, iti va trebui un adaptor. Nu e neaparat o problema, dar e un aspect demn de luat in calcul.
Utilizare
Odata introduse cartelele (sau cartela, pentru ca functioneaza fara probleme si cu una singura), poti sa treci la utilizarea smartphone-ului. Functionalitatea dual SIM nu pune probleme, fiind la fel ca la alte aparate de acest gen cu Android, motiv pentru care nu cred ca are sens sa insist la acest capitol.
Ce surprinde insa placut e displayul Full HD de 5 inchi, mai ales la acest nivel de pret. Din cate remarc, sunt si alti producatori care incep sa introduca astfel de display-uri, lucru care nu poate fi decat in beneficiul utilizatorului. Displayul lui Insignia 5X este unul care reda foarte bine continuturile, indiferent care sunt acestea. Ca a fost vorba despre un filmulet, documente, aplicatii sau e-mail, toate s-au vazut excelent. In lumina solara puternica e un pic mai greu de distins dar, cum a zis un prieten, „la banii astia…”. Nu cred ca pot sa il contrazic. E un display bun, care isi face treaba fara probleme.
Si telefonul in sine se misca foarte bine, indiferent ce l-ai pune sa faca. Asta se datoreaza procesorului MediaTek MTK6589T (Cortex A7) care ruleaza la 1,5 GHz, ajutat de 1GB de memorie RAM DDR2. Normal ca sunt pe piata procesoare mai puternice si smartphone-uri cu mai mult RAM, dar n-as vrea sa repet sintagma de mai sus. Cert e ca pentru pretul pe care il are smartphone-ul, de ceva mai putin de 1000 RON, primesti un dispozitiv capabil sa se descurce cu aproape orice sarcina, care nu se blocheaza decat extrem de rar (si atunci pentru o secunda sau doua, cand e de-a dreptul suprasolicitat), si care mai si arata destul de bine.
Locul unde mi s-a parut ca s-a gresit e partitionarea spatiului de stocare intern. Fiind de 4GB, ai la dispozitie, asa cum se vede mai jos, doua partitii separate destul de reduse ca dimensiuni. Daca cumva vrei sa instalezi o aplicatie de dimensiuni mari (iar jocurile „serioase” din ziua de azi nu sunt chiar mici), cam ai o problema. Sau iti umpli spatiul sau, in unele cazuri, nu o poti instala. Memoria este expandabila cu un card microSD, dar eu zic ca aici se puteau gandi lucrurile mai bine.
Interventiile in platforma Android sunt relativ putine; s-au adaugat doar ceva aplicatii. Printre ele se numara un reader ebook, aplicatia GPS Mireo in mod trial, dar si KingSoft Office. Acesta din urma e o idee buna, fiind o suita gratuita office, care permite deschiderea unei palete largi de fisiere. Nu lipseste nici Angry Birds, nici ES File Explorer sau ES Task Manager (pe cel de-al doilea nu am prea avut la ce sa il utilizez).
Mai jos sunt cateva poze cu interfata; cum am mai spus, nu e nimic ce nu ati mai vazut pana acum, interventiile producatorului fiind minime.
Asa cum am mai spus, totul merge fluent iar ecranul foarte bun a facut totul si mai placut. La capitolul jocuri, am rulat Asphalt 8 si Temple Run 2, iar experienta de joc a fost buna, fara sacadari sau alte probleme.
Camera
Camera lui GoClever Insignia 5X este una de 13 megapixeli, capabila sa filmeze la rezolutie Full HD. Exista si o camera secundara, de 2 megapixeli.
Revenind la cea principala, trebuie spus ca imaginile rezultate sunt destule de bune (dar in nici un caz fantastice), cam in orice conditii de captura. In plus, are functii suplimentare, cum ar fi cea panoramica, fotografierea unei imagini din unghiuri multiple sau cea de captura HDR. Ca sa va faceti o idee ceva mai buna, mai jos sunt cateva mostre de imagini realizate cu ajutorul ei.
In cele ce urmeaza am si doua mostre, lipite una de alta, de filmare Full HD – una de la un meci de fotbal, a doua fiind o filmare de strada. Acelasi lucru si aici – se comporta binisor, nu fantastic.
Benchmarks
Pentru pasionatii de benchmark-uri sintetice, am facut si asa ceva. Normal ca nu avea cum sa se descurce mai bine decat unele modele mult mai scumpe decat el, dar rezultatele sunt ok. As fi vrut sa rulez si 3DMark pentru Android dar nu a vrut sub nici o forma sa isi instaleze testele (problema se leaga, probabil, de partitionarea mai sus mentionata).
Sa vedem ce am obtinut in AnTuTu – 14650.
Apoi, Vellamo HTML5 – 1514.
Vine la rand Vellamo Metal – 484.
Quadrant Standard – 5763.
Si SmartBench 2012 – 4762 la productivitate si 1726 la gaming.
Concluzie
Cei de la GoClever au reusit sa realizeze un dispozitiv care este o surpriza placuta, mai ales la capitolul raport calitate/pret. E un smartphone capabil de destule lucruri bune, cu prea putin puncte slabe, la un pret putin sub 1000 de RON.
Pro / Contra
Pro
- Ecran Full HD bun;
- Procesor quad-core;
- Pret competitiv;
Contra
- Camera destul de slaba;
- Spatiu de stocare intern insuficient, partitionat ciudat.