Olympus OM-D E-M1 – Trei luni fara DSLR

Principala satisfactie pe care o am de pe urma acestui blog este ca am ocazia sa utilizez cele mai noi si mai interesante gadget-uri, fie ca sunt smartphone-uri, tablete, laptopuri, camere foto sau cine stie ce alte dracii. Asa cum este si camera foto mirrorless Olympus OM-D E-M1, pe care am folosit-o vreme de aproape trei luni.

O perioada destul de lunga, in care am utilizat-o fara a mai pune mana pe camera DSLR si in cele mai diverse situatii: acasa in Bucuresti, la munte, la diverse evenimente si chiar la un targ international, in tara si in afara tarii, la fotografia de strada dar si la cea de peisaj, la instantaneele de tip close-up dar si la evenimente sportive.

In majoritatea cazurilor Olympus OM-D E-M1 mi-a dovedit ca se poate descurca fara probleme, utilizarea ei fiind cu adevarat o placere. De asemenea, rezultatele foto dar si video nu lasa deloc de dorit; chiar din contra – au o calitate foarte buna, care ii va multumi chiar si pe cei mai pretentiosi.

De fapt, ma cam asteptam sa se comporte exemplar, pentru ca am avut ocazia sa folosesc acum doi ani primul model al seriei – Olympus OM-D E-M5; chiar am avut-o alaturi in vacanta de vara. O camera care m-a incantat pur si simplu in acele momente. Pot spune ca noul model E-M1 o depaseste din punct de vedere al caracteristicilor si al calitatii rezultatelor.

Olympus OM-D E-M1

Pe scurt si fara a intra prea mult in detalii, specificatiile camerei sunt urmatoarele: senzor Micro 4/3 Live MOS cu o rezolutie de 16.3 Mpix cu filtru eliminare praf Supersonic Wave Filter, procesor TruePic VII, sistem de focalizare in 81 de puncte dintre care 37 sunt cu detectie de faza, plaja ISO 200-25600, timp de expunere minim 1/8000 secunde, rafala la 10cps, ecran LCD de 3 inchi, capacitate fotografiere RAW si de filmare full HD.

Fisa tehnica completa poate fi gasita pe pagina oficiala a Olympus Romania.

Design si Functionalitate

Olympus OM-D E-M1, ca si predecesoarea ei, este o camera foto care arata al dracului de bine. Nu numai mie mi-a placut, ci tuturor celor pe care i-am intalnit in timp ce o purtam mandru, atarnata la gat sau fixata cu cureaua de incheietura mainii. Din acest punct de vedere, este o camera cu care nu-ti va fi rusine sa te afisezi. Chiar daca o sa irit vreo cativa, eu as spune ca este cea mai aratoasa camera foto la ora actuala, are un design care va frange multe inimi de fotografi. Mie mi-a frant-o, si nu ma consider un fotograf…

Da, arata ca o camera foto cu film de 35mm de acum jumatate de secol. De altfel constructia ei isi are inspiratia in acele vremuri de aur ale fotografiei pe film. Apreciez constructia robusta, E-M1 avand un corp din aliaj de magneziu rezistent la socuri si sigilat impotriva picaturilor de ploaie. Materiale de cea mai buna calitate, finisaje fara cusur, Olympus OM-D E-M1 fiind o camera premium, cu o tinuta de clasa, asa cum rar mai vezi in lumea foto.

Olympus OM-D E-M1

Nu este o camera usoara, ba din contra, impreuna cu obiectivul 12-40mm este destul de grea, astfel ca va avea o pozitie stabila in mana, utila la obtinerea unor cadre clare chiar si la fotografierea cu timpi mari de expunere. De asemenea, gripul este proeminent, de ajuns pentru o prindere ferma, care nu permite scaparea camerei din mana.

Poate ati observat deja abundenta de comutatoare, butonase si rotite, inginerii japonezi fiind chiar generosi cu utilizatorii din acest punct de vedere; practic nu a fost lasata fara utilitate nici cea mai mica particica de pe suprafata corpului.

Este una dintre camerele care pot fi manevrate manual intuitiv si extrem de rapid, va fi cu siguranta pe placul entuziastilor dar si al profesionistilor din acest punct de vedere.

Olympus OM-D E-M1

Utilizatorii pot seta rapid timpul de expunere si deschiderea diafragmei (prin intermediul celor doua rotite de control – una dispusa pentru degetul aratator iar cealalta pentru degetul mare), sensibilitatea ISO si balansul de alb (prin intermediul acelorasi rotite dar cu actionarea comutatorului de langa vizor), tipul de autofocus, tipul de declansare sau de masurare, sau pot alege rapid punctul de focus dorit dintre cele 81 posibile. Exista si doua butoane de Functii carora li se pot atribui anumite utilizari.

Nu uit de vizorul electronic care afiseaza parametrii principali de fotografiere, util in conditii de iluminare puternica dar si la economisirea energiei. De asemenea, ecranul LCD este rabatabil pe inaltime, astfel ca pot fi atacate fara probleme si unghiurile dificile, atat la fotografiere cat si la filmare. De remarcat ca langa vizorul electronic se afla un senzor de proximitate care il activeaza ori de cate ori ducem camera la ochi, oprind in acele momente ecranul LCD.

M-am obisnuit imediat cu pozitionarea butoanelor si de fiecare data le-am utilizat fara sa mai iau camera de la ochi, mai ales ca in vizor se vad parametrii de fotografiere. De asemenea, orice setare este vizibila imediat in imaginea afisata de vizor sau de ecranul LCD. Asa ca vedeti live ce va surprinde camera, daca scena este subexpusa sau supraexpusa, pentru a face corectiile necesare daca este nevoie. Cu o astfel de functie oricine poate capta imagini corect expuse.

Apreciez si prezenta butonului dedicat pentru activarea filmarii, un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca la nicio camera de noua generatie. Sunt momente in care trebuie sa filmezi, si trebuie sa o faci rapid.

Are si papuc pentru atasarea unor accesorii externe, de exemplu a unui flash. Accesoriu extrem de util pentru ca OM-D E-M1 nu are un flash incorporat in body. In schimb are unul extern in pachetul cu care vine. I se poata atasa si un microfon pentru inregistrarea sunetului la o calitate mai buna.

Din pacate nu sta extraordinar la autonomie, in comparatie cu un DSLR. Veti avea neaparata nevoie de un acumulator suplimentar. Mie un singur acumulator nu mi-ar ajunge pentru o zi de vacanta. De exemplu, la fotografierea in rafala, am reusit sa fac cam 1100 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. In schimb, daca se lucreaza mult in modul Manual, cu schimbarea setarilor frecvent, acumulatorul va ajunge numai pentru 530 de cadre.

Trebuie totusi sa fac precizarea ca la acest capitol nu se deosebeste cu nimic de concurentele din aceeasi gama, mirrorless adica. Autonomia camerei Olympus este in aceeasi parametri, poate sta chiar mai bine decat alte modele de la alti producatori. Pesemne ca in viitor se va umbla la tehnologie si se va mari capacitatea acumulatorilor incorporati pentru ca autonomia de utilizare sa fie comparabila cu cea a camerelor DSLR.

Meniul este unul intuitiv, il veti intelege extrem de repede. Eu m-am folosit mai degraba de cel rapid, activabil prin actionarea tastei OK. De asemenea, daca pe ecranul LCD este afisat meniul cu parametrii de fotografiere, ii puteti seta la fel de rapid si de acolo. Mi-a placut ca la apasarea tastelor directionale de pe D-Pad am avut acces imediat la pozitionarea punctului de focus.

Alte impresii de utilizare

Olympus OM-D E-M1

Pe tot parcursul celor trei luni de utilizare am fost multumit de comportamentul ei. Camera porneste repede si focalizeaza rapid, chiar si in conditii de iluminare precara, declanseaza la fel de rapid si are un sistem de stabilizare performant, care este destul de eficient la compensarea tremurului mainii sau al miscarilor involuntare.

Mi-a lasat impresia ca am la dispozitie un DSLR Pro intr-un corp mult mai compact, mai simplu de purtat si de manevrat. De exemplu, are un timp minim de expunere de 1/8000 secunde si unul maxim BULB de pana la 30 de minute. Se comporta exemplar si la fotografierea in rafala, avand o cadenta de 10fps, fiind in acest fel o camera care se descurca foarte bine in momentele dinamice, la fotografierea evenimentelor sportive de exemplu.

Da, pentru mine, pentru tipul meu de utilizator, care isi doreste o camera mai compacta decat un DSLR dar la fel de performanta, poate fi o solutie viabila.

Olympus OM-D E-M1 Focus Peaking

De mare folos mi-a fost functia de Focus Peaking la focalizarea manuala, aceasta evidentiind cu o nuanta argintie zona clara. Practic ai tot timpul sub control zona pe care o vrei focalizata.

Olympus OM-D E-M1

Mirrorless-ul Olympus are si modul Wi-Fi incorporat, care permite transferul rapid al fotografiilor sau filmarilor pe un smartphone sau tableta care au instalata aplicatia Olympus Image Share.

Chiar este una dintre cele mai complete astfel de aplicatii intalnite de mine pana acum. In sensul ca permite si schimbarea parametrilor de fotografiere in modul Manual.

Are si un mod de fotografiere Time-Lapse. Poate face pana la 999 de fotografii pe care le asambleaza ulterior intr-un videoclip. Puteti seta numarul de cadre si intervalul de timp la care sa fie facute. M-am jucat si eu un pic cu acest mod. Din pacate, nu va tine acumulatorul la 999 de cadre…

Ce a iesit, puteti vedea mai jos.

Am facut si un test de ISO cu ea.

Dupa cum vedeti, zgomotul de imagine este bine controlat pana la ISO 3200. De la ISO 6400 in sus acesta este tot mai pregnant si imaginile isi pierd din detalii. Dar, la o adica, pot fi utilizate. Sincer sa fiu, eu nu am mers mai sus de ISO 1600 cand am fotografiat noaptea sau la interior. Nu am avut nevoie de o sensibilitate mai mare.

Olympus OM-D E-M1

De mentionat ca am utilizat-o impreuna cu unul dintre cele mai bune obiective Olympus, unul din seria PRO: un 12-40mm cu diafragma unitara f/2.8 pe toata lungimea focala. Trebuie sa recunosc ca am fost norocos, este un obiectiv foarte bun si cu care poti ataca o suita larga de subiecte, de la peisaje, instantanee stradale, portrete si pana la cele close-up.

Dupa cum am mai spus, am folosit-o in conditii diverse – la exterior, interior sau noaptea, si mai ales in mod Manual sau Aperture Priority (prioritate de diafragma); am utilizat modul P doar la fotografierea unor evenimente la interior, unde am stabilit sensibilitatea ISO 800 sau 1600 si am lasat camera sa-si faca singura setarile.

Genurile de fotografiere abordate, la nivelul meu amatoristic, au fost pe cat se poate variate: am fotografiat diverse produse, am facut close-up-uri, am surprins stiluri arhitecturale dar si peisaje, am fost cu ea la diverse evenimente si chiar la un important targ international, si nu in ultimul rand, i-am inrosit shutter-ul la vreo trei evenimente sportive si chiar pe patinoar.

Practic, in compania camerei Olympus OM-D E-M1 nu am mai simtit lipsa DSLR-ului personal, care a stat cuminte in gentuta lui vreme de trei luni.

Exemple Foto

Dar sa lasam vorbele, exemplele vorbesc de la sine. Cand imi place o camera, apoi atunci fac o multime de poze cu ea, nu o mai las din mana. O port tot timpul cu mine si incerc sa surprind tot ceea ce mi se pare mai interesant.

In primul rand ca puteti vedea fotografii de produs realizate cu ea la review-urile laptopurilor Toshiba Z30 si Acer Aspire V5. La partea de evenimente, am folosit-o la intalnirea Samsung, la prezentarea oficiala a Nikon D4s sau la CeBIT 2014 in Hanovra.

Nu uit de Targul de Martisor desfasurat la Muzeul Satului din Bucuresti, unde s-a descurcat excelent la close-up-uri. De remarcat ca obiectivul 12-40mm este de vina pentru aceste performante, acesta avand capacitatea de a focaliza la o distanta foarte mica de subiect, chiar si la zoom maxim. Practic poate focaliza de la 3 centimetri distanta.

La fel de frumoase close-up-uri am obtinut si la Targul de Martisor de la Muzeul Taranului Roman. Imaginile sunt clare, cu un nivel ridicat al detaliilor.

Si, daca nu v-ati prins inca ca mirrorless-ul Olympus surprinde o paleta coloristica naturala, alte cateva exemple facute chiar in weekend-ul trecut mai jos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai multe floricele de primavara puteti gasi aici.

Cred ca cele mai frumoase peisaje le-am captat cand am mers pe Varful Postavarul. Le puteti vedea mai jos.

Sau, poate nu stiti cum se vede Brasovul de sus?

Am trecut si pe la Cetatea Brasovului cu OM-D E-M1. Si am surprins zapada mielilor in Poiana.

Avem si fotografii noi, pe care nu le-am mai postat pe blog.

Mai intai unele realizate la plimbarile mele prin Brasov, in februarie si in martie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cateva instantanee din Hanovra, cele mai frumoase fiind cele realizate in timpul “orei albastre” cu Primaria. Desi sunt facute la ISO 1600, cadrele raman clare si au un nivel al zgomotului care nu deranjeaza. Tin sa remarc ca nu le-am prelucrat deloc, pentru ca daca as fi facut-o ar fi aratat cu mult mai bine.

Dupa cum poate stiti, Olympus OM-D E-M1 are si o multime de efecte de fotografiere, ca orice camera de noua generatie care se respecta. Acestea sunt: Pop Art, Soft Focus. Culori pale si luminoase, Light Tone, Grainy Film, Pin Hole, Diorama, Cross Process,   Dramatic Tone, Gentle Sepia, Key Line, Water colour. Plus multe alte scene predefinite.

In continuare am ramas fidel celui Grainy Film.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai multe exemple aici.

Ziceam ca am utilizat-o si la evenimente sportive? Un meci de hochei se pune? Remarc ca m-am folosit de modul manual cu rafala, majoritatea cadrelor fiind la ISO 800. Deschiderea diafragmei f/2.8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai multe poze de la meciul de hochei puteti vedea aici.

Filmare

Trebuie sa recunosc ca nu prea am filmat cu ea, am fost atat de incantat sa o folosesc la pozare incat am uitat aproape complet de capacitatile sale video. Insa un videoclip tot am facut, intr-o seara, intr-un club, in timp ce o formatie se desfasura pe scena. Ce a iesit puteti vedea mai jos.

Eu sunt multumit de cum a iesit filmarea, mai ales in conditiile de lumina de acolo. Imaginile sunt clare, iar sunetul captat este de calitate.

Olympus OM-D E-M1

Concluzii

Pro

  • Design-ul – este una dintre cele mai frumoase camere;
  • Calitatea constructiei, finisajele;
  • Are vizor si ecran rabatabil;
  • Are buton de declansare video;
  • Performantele: Focalizeaza rapid, declanseaza rapid, sistem de stabilizare eficient;
  • Usor de utilizat;
  • Control Manual avansat;
  • Functia de Focus Peaking;
  • Functia de Time Lapse;
  • Are Wi-Fi si o aplicatie de smartphone avansata;
  • Multe filtre artistice, multe scene de fotografiere predefinite;
  • Calitatea fotografiilor si filmarilor;
  • Aplicatia Olympus Image Share.

Contra

  • Pretul, este o camera scumpa, nu pe buzunarul oricui; Costa aproximativ 10.000 Lei pe www.f64.ro.
  • Autonomia, in comparatie cu cea a unui DSLR – este nevoie de un acumulator de backup
  • De la ISO 1600 in sus zgomotul de imagine isi face simtita prezenta.

Ar mai fi multe de spus despre camera mirrorless Olympus OM-D E-M1 dar ii lasam si pe altii sa o faca. Din punctul meu de vedere, pot spune ca este prima camera mirrorless care a facut cu adevarat inutila prezenta unui DSLR, atat datorita caracteristicilor constructive cat si al comportamentului ireprosabil. Este cu siguranta una dintre cele mai bune camere foto mirrorless la ora actuala.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *