De azi, gata cu suportul pentru Windows XP!

Windows XP nu mai primeste de azi incolo suport, deci utilizatorii sai nu vor mai avea parte de update-uri si ar cam trebui sa ia in calcul un alt OS.

A venit si fatidica zi de 8 aprilie, cea in care Microsoft incheie in totalitate suportul pentru Windows XP. Nu se poate spune ca gigantul software nu a avut foarte multa rabdare cu cel mai longeviv sistem de operare al sau. I-a oferit suport pentru mai mult de 12 ani, din august 2001 incoace.

A venit insa si aceasta clipa, iar compania le sugereaza utilizatorilor ca ar fi bine sa renunte la batranul XP si sa isi upgradeze calculatoarele. Normal ca, chiar daca acestea vor continua sa functioneze, utilizatorii se vor expune fara sens la niste riscuri de securitate serioase.

Vor mai avea suport XP pentru un timp unele banci care au bancomate care il ruleaza si nu au upgradat sistemul de operare (si alte organizatii in situatii similare), cu care Microsoft a avut grija sa faca niste intelegeri banoase.

Mai trista va fi situatia in tari ca a noastra, unde exista o multime de hardware vechi si de utilizatori care au ramas pe XP (eventual si piratat, ca sa fie tacamul complet). Probabil ca multi dintre ei nici nu au vreo solutie anti-malware instalata (in afara de Security Essentials, care nici el nu va mai primi update-uri prea mult). Mai sunt si altii care sunt convinsi ca „tot XP e mai bun” si care vor trebui si ei sa se reorienteze, precum si companii care nu au chef sa investeasca in licente noi. Cei din urma zic eu ca vor avea cele mai serioase griji.

Pe de alta parte, acest lucru ar putea fi o sansa pentru OS-urile open-source, gen Ubuntu. Mai bine ceva gratuit si sigur decat ceva ce iti pune datele in pericol, nu? Daca tot nu vrei sa cheltui bani.

Vom vedea ce va aduce perioada urmatoare. Cert e ca Windows XP are toate sansele sa fie exact in bataia pustii software-ului rau-intentionat si ca nu putine vor fi datele personale furate.

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *