Ouă încondeiate (pozate la Muzeul Satului din București)

În cele două zile ale weekend-ului trecut am pozat o mulțime de ouă încondeiate la Muzeului Satului din București. Încondeierea ouălelor este una dintre cele mai frumoase tradiții românești din punctul meu de vedere. Din păcate, în satul bunicilor mei (aflat lânga Bucuresti) doar se înroșesc, nu se încondeiază. Am observat că acest obicei predomină în jumătatea superioară a țării, din punct de vedere geografic. Aici la noi, pe lângă București sau în Bărăgan, nu am întâlnit. Corectați-mă dacă greșesc.

Ce să mai, imi plac tare aceste ouă încondeiate, mă atrag culorile lor, motivele tradiționale, măiestria cu care au fost făcute. Îmi inchipui cu ce răbdare și cu câtă migală lucrează femeile și copiii pentru realizarea lor. Este unul dintre cele mai puternice și mai reprezentative simboluri românești.

Vorbeam cu fetele de la Asociația Vatra Hărmanului – jud. Brașov, prezentă la târgul de Florii din Muzeului Satului. Și îmi spuneau că pentru ouăle aduse acolo s-au apucat de lucru încă din luna februarie. Între timp participaseră și la un festival de martie în satul Ciocănești din Bucovina.

Nu am rezistat, am cumpărat și eu câteva ouă încondeiate, și din Bucovina, și de la Brașov, după care am cerut voie să le pozez pe celelalte. Colecția pe 2014, mai jos.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *